Sladké pečení: Bábovka s větrníkovou příchutí voní po karamelu a je krásně vláčná
14. 3. 2023 Vaření

Bábovky si můžeme připravit na spoustu způsobů. Bábovka s větrníkovou příchutí voní po karamelu a je tak příjemnou změnou. Pokud milujete karamelový větrník, budete spokojeni.
Jak proměnit tradiční bábovku
Tradiční bábovka je na našich stolech často. Tvarohová, mramorová, hrníčková... Co si pro jednou vyzkoušet nějakou netradiční příchuť? Pokud rádi chodíte do cukrárny na karamelový větrník, můžete si teď připravit bábovku, která tento známý zákusek velmi připomíná.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit karamel
Mohlo by vás zajímat
Jak na bábovku s větrníkovou příchutí
Protože tato verze bábovky je hrnková, jedná se o variantu bez vážení. Na tuto bábovku si připravte: 4 vejce, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 2 hrnky cukru krupice, 1 hrnek oleje a 1 smetanu ke šlehání. Na vymazání tuk a hrubá mouka na vysypání formy.
Jak na to? Troubu rozpalte na 160 °C. Připravte si formu na bábovku. Můžete ji vymazat tukem a vysypat hrubou moukou (variantou je i strouhanka). Do kastrolu nasypte cukr, zapněte sporák a nechte cukr proměnit ve zlatohnědý karamel.
Na sporáku v kastrůlku ohřejte šlehačku, aby byla teplá. Vezměte si lžíci a postupně ji přidávejte do karamelu. Je potřeba opatrnost, protože to dost prská. Míchejte a vařte.
Do vysoké misky rozklepněte vejce, přidejte olej a šlehejte šlehačem do husté pěny. Postupně malým pramínkem za stálého šlehání přilévejte karamelovou šlehačku. Velmi dobře prošlehejte a postupně přidejte mouku. Do poslední dávky mouky přisypte prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte.
Hotovou směs nalijte do formy na bábovku a pečte asi tři čtvrtě hodiny v předem vyhřáté troubě. Pak do těsta zkuste strčit špejli. Když bude suchá, může ven z trouby. Pokud na špejli ulpí trocha těsta, potřebuje ještě chvilku v troubě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat