Pět možností, jak využít řeřichu: Připravte si polévku, pomazánku, salát nebo skvělý slaný koláč
16. 3. 2023 Vaření
Řeřicha je velmi aromatická bylinka, kterou si snadno vypěstujeme. Využít ji můžeme do pomazánky, polévky, do koláče, ale i třeba jen na posyp. Připravte si jídlo s řeřichou a vychutnejte si její výjimečnou chuť.
Aromatická a zdravá řeřicha
Řeřicha je výborná nenáročná bylinka, kterou si snadno vypěstujeme doma kdykoliv během roku. Řeřicha je typická svou výraznou nahořklou chutí. Rostlina má zásobu nutričních látek jako vitamínový elixír. Kromě vitamínu K a E obsahuje i vitamíny skupiny B, vitamíny A a C. Z minerálních látek pak nechybí sodík, železo, vápník, fluor a fosfor.
Mohlo by vás zajímat
Polévka s řeřichou
Řeřichu v polévce můžete využít na ozdobu, ale také si připravit polévku, ve které bude hrát tato bylinka hlavní roli. Připravte si polévku s řeřichou, na kterou budete potřebovat: 2 větší brambory brambory, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, 400 ml vývaru (nejlépe zeleninového), olivový olej, 1/2 hrnku řeřichy a sůl.
Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte je na centimetrové kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Do hrnce kápněte olivový olej a jemně na něm orestujte brambory, cibuli a česnek. Přilijte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Osolte. Řeřichu ostříhejte i s částí stonků a pokrájejte je. Vypněte sporák. Dejte řeřichu do polévky. Vše můžete ještě rozmixovat, pokud máte rádi krémové polévky. Polévku na talíři můžete ještě ozdobit trochou zakysané smetany.
Náš tip: Přichystejte si krémovou polévku z řeřichy.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Pomazánka s řeřichou
Řeřicha svou nahořklou chutí báječně ochutí sýrové i třeba vajíčkové pomazánky. Připravte si vajíčkovou pomazánku s řeřichou a ředkvičkou. Budete na ni potřebovat: 10 vajec, 5 ředkviček, 2 vrchovaté lžíce tvarohu (stačí z vaničky, můžete využít i lučinu), 1 lžíci dijonské hořčice, 1 hrst řeřichy, pepř, sůl a pažitku na ozdobu.
Jak na to? Vejce uvařte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (můžete i najemno nastrouhat na struhadle). Najemno nastrouhejte i ředkvičky. Řeřichu pokrájejte najemno. Všechny ingredience vložte do misky, přidejte tvaroh, hořčici a směs opepřete a osolte. Dobře promíchejte. Pažitku nasekejte nadrobno a po natření pečiva pomazánkou nasypte bylinku navrch.
Náš tip: Připravte si velmi jednoduchou tvarohovou pomazánku s řeřichou.
Mohlo by vás zajímat
Salát s řeřichou
Řeřicha krásně oživí téměř jakýkoliv slaný salát. Dodá mu chuť a pozvedne ho i vizuálně. Zajímavou variantou je třeba nastrouhaná mrkev s různými druhy semínek a s jogurtem. Příjemnou tečku dodá právě i řeřicha.
Náš tip: Připravte si výborný aromatický salát s řeřichou a mrkví.
Mohlo by vás zajímat
Posyp s řeřichou
Řeřicha je velmi aromatickou bylinkou, která má nahořklou chuť. Její využití promění chuť jídla a dodá mu další rozměr. Výborným způsobem, jak řeřichu uplatnit, je posyp příloh. Ať už se jedná o obyčejné brambory, rýži, ale i o pečené brambory, krokety.
Koláč s řeřichou
Řeřicha krásně ladí nejen s tvarohem, ale také se sýry. Pokud milujeme sýrové koláče, právě přidání této bylinky je malou, zato výraznou obměnou, která potěší chuťové buňky.
Náš tip: Připravte si tento výborný sýrový koláč a přidejte do něj hrst nasekané řeřichy. Bude hned chutnat trochu jinak a vypadat svěžejší.
Zdroje informací:
https://www.gardeningknowhow.com
http://herbgardening.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?
Bylinky za oknem: Jak jednoduše vypěstovat řeřichu? Několik porcí zdraví vás vyjde jen na 13 Kč!
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle