Královské chutě: Kateřina Medicejská přivezla z Itálie chřest, cibulovou polévku či makronky a naučila jíst Francouze vidličkou
18. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Kateřina Medicejská ovlivnila v 16. století nejen francouzskou politiku, ale i francouzskou kuchyni. Italka, která se provdala za francouzského krále Jindřicha II., si na pařížský dvůr přivezla osobní kuchaře a cukráře.
Přivezla si vlastní kuchaře z Itálie
Je také pravda, že tato žena vstoupila do historie jako intrikánka a travička. Údajně otrávila svou tchyni a jednoho ze svých synů. Také zřejmě stála za tzv. Bartolomějskou nocí, během které došlo v srpnu 1572 k vraždění protestantů.
Jak to bylo ve skutečnosti, se už nedovíme. Kateřina Medicejská ale byla prokazatelně inteligentní dáma, která po celou dobu manželství musela soupeřit s milenkou svého muže Dianou de Poitiers.
Vraťme se ale k příjemnějším stránkám této ženy. Do Paříže přijela s družinou osobních kuchařů, cukrářů i lihovarníků. Ze svého domova ve Florencii byla zvyklá na lepší úroveň kuchyně a stolování, než v té době byla na francouzském královském dvoře.
Mohlo by vás zajímat
Vybrané stolování
Jídelní stoly musely být pokryty drahými ubrusy a jednotlivé talíře měly po stranách vidličky. V bohaté šlechtické rodině, kde se Kateřina narodila, bylo běžným zvykem používat při stolování vidličku. Ta ale na francouzské stoly do té doby ještě nedorazila!
Pokrmy se začaly servírovat po jednotlivých chodech, a ne všechny najednou. Jako poslední se podávaly dezerty.
Po celou dobu, kdy královská rodina a její hosté seděli u jídla, pro lepší atmosféru hráli přizvaní hudebníci.
Co je francouzské a co italské?
A co se tehdy na královském dvoře jedlo? Říká se, že právě Kateřina Medicejská zavedla potraviny a pokrmy, které se dnes považují za typicky francouzské.
Z potravin šlo například o artyčoky, brokolici, petržel či baby hrášek, špenát a dokonce i klasiku francouzského jihozápadu – chřest.
Díky ní se na stolech objevilo telecí maso nebo například dnes ve Francii tak populární svatojakubské mušle. Dvorní kuchaři pak začali připravovat slané i sladké aspiky a různé nákypy.
Recepty, které všichni znají jako francouzské, jsou původem zcela toskánské a zejména florentské, například pezzole della nonna (palačinky), kachna s hořkými pomeranči (canard à orange), crostini di fegato (játrová paštika) nebo tuttoinsieme (ratatouille).
Cibulačka a makronky
Z polévek musela být na stole tehdy ještě italská cibulačka, známá jako carabaccia, do které se přidával řapíkatý celer. Nechyběla ani zelenina s bílou omáčkou salsa colla. Ta je podobná bešamelu, ale připravuje se na olivovém oleji, ne na másle.
Cukráři pekli moučníky z listového těsta, koláče a sladké chlebíčky, připravovali zmrzlinu. Kateřina Medicejská vyžadovala také italský žloutkový krém zabaglione nebo pěnové nočky quenelles.
Z moučníků dovezla křupavou sušenku – makronku, kterou dnes známe z francouzských cukráren. Makronky se ale jedly samotné bez krémové náplně, ta se objevila až o čtyři století později.
Určitě nepřekvapí, že Kateřina Medicejská měla k jídlu víc než kladný vztah. Podle kronikářů snědla v červnu 1575 tolik artyčokového koláče a oblíbených kohoutích vnitřností, že si způsobila zažívací obtíže. Láska k dobrému jídlu se ostatně projevila i na její postavě a postupném přibírání na váze. Ale to už by byl zase jiný příběh...
Pokud jste teď i vy dostali chuť na něco sladkého a francouzského, připravte si podle našeho videoreceptu křehké a v ústech se rozplývající MAKRONKY.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Palačinkový den se slaví právě dnes! Ukážeme vám, jak na ty nejlepší a nejtenčí a zjistíte taky, kde se konají palačinkové závody
Ludvík XVI. po čtyřech talířích polévky snědl celého bažanta! A Marie Antoinetta milovala oslí mléko
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších cibulových polévek: Klasická francouzská, krémová cibulová nebo vyprošťovací s chilli obohatí jídelníček
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř