Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Čerstvě upečené vanilkové makovky před rodinou nezatajíte. Vždy se prozradí silnou a lákavou vůní vanilky
Zdroj: Iva Trhoňová

Potřebujete rohlíčky na svačinu nebo jen tak, na chuť? Pak je tento recept tím pravým – menší, lehoučké a žluťounké makovky, přislazené pouze vanilkovým cukrem, díky kterému voní skutečně do daleka, jako by nám samy skákaly do dlaní.

Když pekařka promluví...

Manžel miluje vanilku, vanilkovou vůni. Tak jsem pro něj jednou upekla vanilkové makovky, které o sobě opravdu dávají vědět daleko, často až před dům na ulici. Jsou jemné, nadýchané a tak voňavé!

Co budeme na makovky potřebovat? Těsto:

  • 220-230 g vody (podle velikosti použitých žloutků)
  • 2 žloutky
  • 50 g sádla
  • 1/2 rovné lžičky soli
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vanilkové cukry (60 g)
  • 10 g čerstvého droždí

Na potření a posyp:

  • vejce
  • mák

Jak budeme postupovat?

Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček. Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy. Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem. Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka, posypeme celým mákem a upečeme (190-200 °C / 13-17 minut).

Drobečky z ošatky

  • Pokud nepreferujete vanilkovou vůni, nahraďte vanilkový cukr obyčejným a pro vůni přidejte třeba ždibec skořice.
  • Jindy můžete rohlíčky ozvláštnit tím, že na ně po pomašlování vejcem před pečením přitisknete máslovou drobenku. Vyzkoušejte!

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.