9 potravin pro zdravé léto
14. 7. 2014 Životní styl
Léto je ideální dobou pro odlehčení jídelníčku. Ten by měl být bohatý na potraviny, které nás udrží v kondici i v parných vedrech. Skvělou volbou jsou především ty potraviny, které obsahují velké množství vody, a tak nejen zasytí, ale i osvěží a hydratují. Zde je seznam pochoutek, na které byste ve slunných dnech rozhodně neměli zapomínat.
Léto je ideální dobou pro odlehčení jídelníčku. Ten by měl být bohatý na potraviny, které nás udrží v kondici i v parných vedrech. Skvělou volbou jsou především ty potraviny, které obsahují velké množství vody, a tak nejen zasytí, ale i osvěží a hydratují. Zde je seznam pochoutek, na které byste ve slunných dnech rozhodně neměli zapomínat.
1. Vodní meloun je nepopulárnější z letních potravin. Díky vysokému obsahu vody (až 91%) skvěle zavodní organismus. Navíc je skvělým zdrojem lykopenu a je řazen mezi silné antioxidanty, které bojují proti zhoubným procesům v našem těle. Meloun je vynikající samotný, hodí se však i do salátů, koktejlů a šťáv.
2. Lesní plody jsou nejen sladké a lahodné, ale také šťavnaté. Především borůvky a jahody obsahují vysoké množství vody, a tak patří k nejlepším hydratačním potravinám. Kromě toho jsou lesní plody bohaté na vitamíny a základní živiny, díky kterým zůstaneme fit i v letním horku.
3. Mezi potraviny s vysokým podílem vody patří samozřejmě okurka. Okurka obsahuje dokonce více vody než meloun (96%). Proto si dopřejte toto křupavé osvěžení plné zdraví prospěšných látek do letních salátů, sendvičů a zeleninových šťáv.
4. Dokonalé osvěžení se skrývá také v grapefruitech, které Vás nejen zasytí a hydratují, ale také Vám pomohou se spalováním tuků. Tyto šťavnaté plody navíc snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Grapefruity jsou výtečné v ledové vodě, v salátech i šťávách.
5. Rajčata jsou chutnou a zdraví prospěšnou ingrediencí každého zdravého salátu, hamburgeru či sendviče. Rajčata jsou mimo jiné výborným pomocníkem v boji proti akné.
6. Mnohým z nás asi celer nechutná tak moc jako meloun, ale i přesto bychom na něj neměli zapomínat. Celer je bohatý na kyselinu listovou, vlákninu, vitamíny A, C a K. Napomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny, a tak zabraňuje pálení žáhy. Celer přidejte do zeleninových šťáv či salátů nebo lehkých pomazánek a určitě Vám zachutná.
7. Zelené papriky obsahují až z 93% vodu a navíc patří mezi silné antioxidanty. Lepší letní svačinku byste jen těžko hledali.
8. Špenát má vysoký obsah draslíku, luteinu, kyseliny listové a vlákniny. Jeden malý šálek špenátu obsahuje 15% denní dávky vitaminu E, který je nezbytnou ochranou proti volným radikálům. Využívejte především čerstvé špenátové listy: užijte si je v salátu nebo sendviči.
9. Baby karotka má větší podíl vody (90%) než mrkev plné velikosti. Kromě toho je vynikajícím zdrojem vitamínů A, C, beta-karotenu a vlákniny. Baby karotky jsou mimořádně chutné, proto s nimi nešetřete do polévek a salátů.
Díky těmto potravinám zůstanete svěží i v letních dnech. Udělejte si z nich zdravou svačinku, kterou si můžete vzít jak do práce, tak k vodě. A jaká jsou Vaše oblíbená letní jídla?
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem