Domácí kuřecí nugety chutnají lépe než z fast foodu díky triku s mrazákem. Příprava je snadná, chuť vynikající
21. 3. 2023 Vaření
Kuřecí nugety neboli chicken nuggets jsou typickou specialitou fast foodů a obzvláště děti je milují pro jejich křupavost. Dopřát jim tuto ne zrovna zdravou dobrotu můžete i s čistým svědomím. Domácí kuřecí nugety nejsou složité na přípravu a s našimi tipy si na nich pochutnáte vy i děti více než v oblíbeném řetězci.
Vyplatí se kuřecí nugety vyrobit doma?
Ceny za chicken nuggets ve fast foodech se mohou lišit podle lokality i výhodných nabídek. Orientačně však za výhodné balení 20 kuřecích nuget zaplatíte asi 220 korun. Stejné množství vyrobíte z přibližně 500 g kuřecích prsou, které vyjdou na 110 korun. Dále se na nugety použije mouka (10 Kč), kukuřičný škrob (10 Kč), trochu mléka (2 Kč), vejce (6 Kč), koření (5 Kč) a větší množství oleje (30 Kč). Připočítat musíme i asi 5 korun na spotřebované energie. Dohromady tedy vyjde 20 kousků domácích kuřecích nuget na 178 korun.
Mohlo by vás zajímat
Jak na křupavé kuřecí nugety
Základem pro výrobu chicken nuggets je maso z kuřecích prsou, které pokud možno nezbavujte tučných částí. Ty dodají nugetám více chuti. Maso umelte v mlýnku nebo pomocí sekáčku. Dá se koupit i mleté kuřecí maso, u kterého ale nelze přesně určit kvalita vstupního produktu. Další možností je nechat si kuřecí prsa namlet přímo u řezníka. Výhodou domácího pomletí pomocí sekáčku je, že si sami můžete zvolit hrubost kousků.
Z koření kromě soli a pepře budete potřebovat sušený česnek a sušenou cibuli, které se dají sehnat v každém supermarketu. Koření se dá přidat k masu už během mletí.
Mleté maso smíchané s kořením vytvarujte do menších nugetek a prozatím odložte na pečicí papír. Takto připravené kousky se nechají asi 2 hodiny v mrazáku. Jednak to zajistí, že se budou snadno obalovat, a také si po usmažení zachovají šťavnatost a stejnou strukturu, jako znáte z fastfoodu.
Obalování kuřecích nuget probíhá ve 2 fázích. V první fázi se použije směs hladké mouky, škrobu a soli, následně se nugeta vykoupe ve vajíčku smíchaném s mlékem, poté se obalí opět v první směsi. Jakmile jsou takto obalené všechny kousky, přichází na řadu druhá fáze obalování v těstíčku, po které se ihned vkládají kuřecí nugety do rozehřátého oleje. Těstíčko se skládá z hladké mouky, škrobu, vody, soli a pepře.
Olej na smažení se dá použít slunečnicový nebo řepkový a měla by ho být dostatečná vrstva, aby se nugety nepřichytávaly ke dnu nádoby. Použijete-li méně oleje, je třeba nugety obracet v polovině smažení.
Smažení se rovněž provádí ve 2 fázích. Nejprve se nugety předsmaží asi 1 minutu při střední teplotě a nechají odpočinout, poté se při vyšší teplotě dosmaží. Dvoufázové smažení zajistí krásně křupavou krustu, která je typická pro fastfoodové chicken nuggets.
Mohlo by vás zajímat
Recept na kuřecí nugety
Na 500 g kuřecích prsou použijte přibližně 1 zarovnanou lžičku soli, větší špetku pepře, 1 lžičku sušeného česneku a 1 lžičku sušené cibule. První obalovací směs se skládá z 1 hrnku hladké mouky, ½ hrnku kukuřičného škrobu a větší špetky soli. Druhou směsí bude 60 ml mléka a 1 vejce, na těstíčko si připravte 1 hrnek hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml vody, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře. Na smažení se spotřebuje asi 500 ml oleje. Jak na to?
Kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky, přidejte sůl, pepř, česnek, cibuli a pomocí sekáčku nebo mlýnku na maso pomelte nahrubo. Z masa vytvarujte menší nugety které odkládejte na pečicí papír. Kuřecí nugety nechte i s pečicím papírem asi 2 hodiny v mrazáku.
Připravte si 3 misky na obalovací směsi:
- V první smíchejte mouku, škrob a sůl
- V druhé rozšlehejte vejce společně s mlékem
- V třetí rozmíchejte mouku, škrob, vodu, sůl a pepř pomocí metličky. Těstíčko by mělo mít konzistenci asi jako hustší palačinkové a hrudky v něm nejsou na škodu. Naopak vytvoří na povrchu nuget skvělou krustu.
Nejprve obalte mražené kuřecí nugety v první misce, poté namočte do druhé misky a opět vraťte do první. Takto obalte všechny kousky a mezitím nechte rozehřát olej na střední teplotu.
Jednotlivé kousky namáčejte do těstíčka, nechte lehce okapat a ihned vložte do oleje na asi 1 minutu. Ještě světlé předsmažené nugety nechte 5 – 10 minut odpočinout, olej rozehřejte na vyšší teplotu a nugety do něj opět ponořte. Poslední fáze smažení dozlatova bude trvat asi 3 – 4 minuty.
Zdroje informací:
mcdonalds.cz
albertdomuzdarma.cz
kosik.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle