Užijte si grilování, jak se patří!
25. 7. 2014 Vaření
K létu neodmyslitelně patří grilování, u kterého se sejde celá rodina nebo parta přátel. Nezaměnitelná vůně a chuť grilovaného masa, zeleniny, sýrů a dalších pochoutek zpříjemní každou zahradní sešlost, oslavu i párty. Proto není divu, že grilování celosvětově představuje jeden z nejoblíbenějších způsobů úpravy pokrmů, a to již od 17. století, kdy byl u indiánského kmene Arawak žijícího na ostrově Haiti objeven nástroj podobný mřížce určený pro tepelnou úpravu masa nad ohněm s příznačným názvem „barbacoa“.
K létu neodmyslitelně patří grilování, u kterého se sejde celá rodina nebo parta přátel. Nezaměnitelná vůně a chuť grilovaného masa, zeleniny, sýrů a dalších pochoutek zpříjemní každou zahradní sešlost, oslavu i párty. Proto není divu, že grilování celosvětově představuje jeden z nejoblíbenějších způsobů úpravy pokrmů, a to již od 17. století, kdy byl u indiánského kmene Arawak žijícího na ostrově Haiti objeven nástroj podobný mřížce určený pro tepelnou úpravu masa nad ohněm s příznačným názvem „barbacoa“.
Jelikož má grilování takto dlouhou tradici, existuje nespočet postupů, triků i receptů na přípravu těch nejlepších grilovaných dobrot. Tajemství úspěchu je však mnohem jednodušší!
Pro dosažení perfektních výsledků je třeba rozlišovat mezi grilováním přímým a grilováním nepřímým, tzv. barbecue. Grilování je poměrně rychlá příprava pokrmů přímo nad ohněm, a to při vysokých teplotách. K tomuto způsobu přípravy se hodí především menší a tenčí kusy masa. Často se griluje také zelenina, sýry nebo pečivo. Naopak větší a tužší kusy masa by se při vysokých teplotách spálily, a proto je třeba je připravovat metodou barbecue, tedy v dostatečné vzdálenosti od zdroje tepla, např. v kouři doutnajícího ohně. Naučíte-li se rozlišovat tyto dva postupy, vyhnete se častým problémům, jako je například spálená kůrka masa nebo přímo do ohně odkapávající tuk.
A jaké druhy masa se na gril nejvíce hodí? Nepřekonatelná kombinace – to je gril a hovězí! Mezi nejoblíbenější pochoutky patří samozřejmě steaky – ty připravíte z vysokého i nízkého roštěnce, pupku, kýty a samozřejmě i ze svíčkové. Milovníci vepřového si zase nejvíce pochutnají na grilovaných žebrech, kotletách, kýtě, krkovičce či panence. Delikatesou je také grilovaný bůček. Určitě vyzkoušejte i domácí hamburgery s karbanátky z mletého masa. Kuře můžete grilovat celé; vynikající jsou však také grilovaná křidélka, stehýnka a prsíčka. Jelikož se kuřecí poměrně rychle tepelně upravuje, je vhodné i pro přípravu špízů se zeleninou. Na gril se hodí i různé druhy ryb a mořských plodů – ty však musí být čerstvé, nikoli mražené. Grilované maso vždy podávejte s čerstvými bylinkami, marinádami či omáčkami, které dokonale podtrhnou jeho chuť.
Grilování do velké míry usnadní také správný výběr grilu. Velké oblibě se těší především grily na dřevo a dřevěné uhlí, které díky ohni vytváří nezaměnitelnou atmosféru a pokrmům propůjčí charakteristické kouřové aroma. Zájem je také o grily na plyn, a to především díky jejich snadné obsluze, údržbě i okamžité regulaci teploty. Grilování na plynu je velmi snadné a rychlé, a tak jsou plynové grily vhodné pro časté užití. Praktické jsou dále menší elektrické grily, které umožňují grilování i v interiéru či na balkóně.
Současným hitem je pak tzv. vodní gril, který představuje revoluci v oblasti zdravého grilování. Obsahuje totiž nádobu s vodou, která snižuje teplotu na optimální hodnotu a navíc zachycuje odkapávající tuk - nedochází tak ke spalování pokrmů, a tím ke vzniku toxinů a karcinogenních látek. Vodní grily jsou vybaveny poklopem, díky kterému se pokrm griluje rovnoměrně ze všech stran, a to nejen v teple, ale také v kouři ohně, a tak zároveň fungují i jako udírna.
Grilování není žádná věda, ale zábava! Osvojte si jeho základní principy a užívejte si nejen jedinečné chuti šťavnatého masa s křupavou kůrčičkou, ale i báječné atmosféry!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jednoduché piškotové těsto na dort pro úplné začátečníky: Snadnější recept asi nenajdete
Receptů na dorty je nepřeberné množství - jednoduchých i velmi náročných. Pokud ale nejste v pečení zruční, ani se do takových postupů nepouštějte.… Číst více
Čím vylepšit piškotové těsto: Použijte čokoládu, ořechy nebo rum a výsledek bude dokonalý
Světlý nebo čokoládový dort je klasikou, která je v cukrařině nejvíce oblíbená. Co takhle ozvláštnit korpus jinou chutí nebo přidáním zvláštních… Číst více
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Odpalované těsto je noční můrou většiny hospodyněk. Přitom se není čeho bát - stačí dodržet pár jednoduchých zásad a připravíte pro rodinu nadýchané… Číst více
Výroba marcipánové hmoty: Pravý i falešný marcipán má sladkou chuť a mandlovou vůni
Mnoho lidí si myslí, že marcipán je směs mletých mandlí a cukru v poměru 1:1 - ale není to tak úplně pravda. Marcipán lze vyrobit ve třech různých… Číst více
Který cukr do korpusu? Rozhodujte se mezi krupicovým a moučkovým cukrem
Základem dortového korpusu jsou žloutky, ušlehané s cukrem, mouka a bílkový sníh. Mnoho kuchařek ukončí přípravy k pečení jen proto, že nemají doma… Číst více
Oblíbené zákusky - makronky. Jednoduchý návod bez vaření cukru tak, abyste uspěli hned napoprvé
Nabízíme co nejpodrobnější jednoduchý postup. Využijeme praktické rady uživatele s nickem casino. Sama jsem podle jeho rad několikrát makronky s… Číst více
20 receptů na dobroty, kterými zakončíme dobrý oběd. Připravte si sladkou tečku
Sladká tečka ve formě dezertu je mnohdy další chod navíc, který místo trávení zapříčiní únavu a ospalost strávníků. Místo šlehačkového poháru,… Číst více
Pečeme s Ivou: Špaldové bagetky mají lehce oříškovou příchuť. Mohou se stát zdravější verzí každodenního pečiva z hladké mouky
Možná, že každý z nás sní denně alespoň jeden… Číst více
Šéfkuchaři protestují: Nerušte Michelina v Česku! Je to absurdní a smutné, jako by vláda "zakázala" Facebook, zuří Kalina
Michelinská hvězda je pro každou restauraci tím… Číst více
Čím nahradit formu na dort nebo suroviny na pečení? Máme pro vás tipy, jak si poradit
Dort můžeme upéct i bez dortové formy - formy jsou totiž všude kolem nás. Ani mouku nemusíme použít právě pšeničnou, protože jsou varianty, které nám… Číst více
Komentáře (2)