Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle
27. 3. 2023 Vaření
Jaro se probouzí, i kopřivy vystrkují své žahavé chlupy. Kopřiva v jídle je ale tradičním příjemným zpestřením, obzvlášť na jaře. Využijte tuto výbornou ingredienci v pěti různých jídlech.
Proč si dát kopřivu
Když kopřivy správně zpracujete, nepálí, chuťově jsou něco mezi špenátem a rukolou a co je nejlepší, jsou zdarma. Nejlepší je konzumovat mladé rostliny, a právě jaro je na to ideální období.
Kopřiva je cenná především na vitamín C, železo a chlorofyl. Tradičně se v rodinách připravoval kopřivový čaj. Rostlinu najdeme i v šamponech a přípravcích na vlasy na lesklost, a také proti vypadávání.
Mohlo by vás zajímat
Kde roste kopřiva a jak ji sbírat
Kopřivu najdeme spíše ve stínu: v příkopech, u stromů, na louce. Než ji ale sebereme, je důležité zvážit místo. Je třeba, aby rostlina nerostla u silnice, ale ani u továren, zkrátka všude, kde může být silně znečistěná.
Z mladé kopřivy sbíráme listy, dá se využít i nať, z nekvetoucí rostliny. Sbírat se ji doporučuje do 20. května, pak se silně zvyšuje obsah dusičnanů. Do té doby má silné účinky.
Mohlo by vás zajímat
Jak zbavit kopřivu žahavosti
Aby kopřiva nežahala a my se nepopálili, je třeba nať a listy spařit horkou vodou. Pokud ale chceme jíst kopřivu v salátu (i to je jedna z možností), je potřeba odstranit žahavé chlupy. To provedeme třeba pevným přejetím válečkem na nudle, můžeme je rozdrtit i mezi dvěma kuchyňskými prkénky.
Vitalia.cz: Bylinkový speciál - kopřiva dvoudomá
Bylinky pro všechny: Kopřiva dvoudomá
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Výbornou jarní polévku skvěle dochutí nejen kořenová zelenina, ale i muškátový oříšek a vajíčko
7 tipů, jak nejlépe zacházet s vejci: Jak je vařit, loupat i jak připravit ta nejlepší míchaná vajíčka
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?