Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle
27. 3. 2023 Domácnost
Sýrová roláda bývala koncem minulého tisíciletí běžnou součástí sortimentu lahůdkářství i svátečních pohoštění v domácnostech. V různých podobách na ni mnozí nedají dopustit ani dnes, podle původního receptu podle norem z roku 1964 vydaných tehdejším Ministerstvem vnitřního obchodu ji však už připravuje málokdo.
Československé státní normy z roku 1964
Tzv. ČSN se týkaly požadavků na použité suroviny, smyslové, chemické a mikrobiologické vlastnosti, pokynů pro výrobu, skladování i dopravy. Byly závazné pro všechny výrobce i prodejce potravin až do roku 1992, kdy byla jejich platnost zrušena a později nahrazena novými předpisy. V současné době musí potraviny splňovat kromě českých parametrů i požadavky na úrovni Evropské unie.
Mohlo by vás zajímat
Na roládu se hodí tučnější sýry
Obsah tuku v tvrdém sýru, který tvoří základ rolády a zároveň její pevný obal, je klíčový pro dokonalý výsledek. Méně tučné sýry totiž při zahřátí a následném vychladnutí změní strukturu a budou mít tendenci se při balení rolády trhat.
Receptura v námi nalezených normách uvádí jako hlavní ingredienci eidam a v případě sýrové rolády tedy vybírejte ten s obsahem 45 % tuku v sušině. Výborná bude ale i přirozeně tučnější gouda nebo čedar, který dá roládě i hezkou barvu.
Mohlo by vás zajímat
Jak vytvořit sýrový plát na roládu?
Rovnoměrná tenká placka sýra se dá udělat dvěma způsoby. Záleží na tom, zda máte v lednici sýr plátkový nebo vcelku.
-
S plátkovým sýrem je vytvoření plátu na roládu snadnější a nezabere více než 5 minut. Jednoduše vyskládáte plátky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se asi o 1 cm překrývaly ve spojích a dáte sýr roztopit do trouby vyhřáté na 180 °C na 2 – 3 minuty. Sýr změkne a bude připraven na tvarování rolády. To je jedna možnost. Druhá je použít sáček.
-
Sýr vcelku v takovém případě dejte do mikrotenového sáčku a ten ponořte do hrnce s horkou vodou. Jakmile sýr změkne, vyjměte jej ze sáčku a rozválejte přes potravinovou folii na tenký plát. Bloček sýra můžete pro tento postup i nastrouhat. Roztavení tak bude rychlejší.
Recept na sýrovo-vaječnou roládu podle normy
Podle stanovené receptury budete na sýrovou roládu s vejci o hmotnosti 400 g potřebovat 150 g eidamu 45 % v plátcích, 80 g neochuceného taveného sýra, 100 g liptovské pomazánky, 40 g nakládaných okurek a 30 g natvrdo uvařených vajec (odpovídá přibližně 1/2-1 vejci).
Na liptovskou pomazánku v požadované gramáži si připravte 70 g měkkého tvarohu, 15 g másla, 10 g cibule, 1 zarovnanou lžičku mleté papriky, 1 lžičku mléka a větší špetku soli.
Nejprve si připravte pomazánku. Změklé máslo vyšlehejte a za stálého šlehání do něj zapracujte tvaroh, papriku, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl a mléko.
Vyskládejte plátky sýra na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se asi o 1 cm překrývaly ve spojích a dejte sýr roztopit do trouby vyhřáté na 180 °C na 2 – 3 minuty.
Změklý plát vyjměte, na delší straně nechte asi 5 cm nepotřeného sýra, jinak celý plát potřete taveným sýrem, na něj rozetřete liptovskou pomazánku, poklaďte proužky kyselé okurky a nakrájeným vejcem natvrdo. Roládu stočte směrem k nepotřenému kraji a během rolování jemně utahujte. Zabalte ji do potravinové folie a nechte ztuhnout nejlépe přes noc v lednici.
Naše hodnocení rolády
Zdroje informací:
Kniha Normy studených jídel, Ministerstvo vnitřního obchodu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Zákony a normy pro potraviny
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle
Sýrová roláda jako z Prostřena se stane perlou vašeho pohoštění. Má tisíce variací a příprava je jednoduchá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové roládky s nivou a ořechem? Podle tohoto receptu od tety Lidky chutnají skvěle
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Rychlé tvarohové vdolky podle cukráře Josefa Maršálka: Díky spojení těchto tří ingrediencí budou nadýchané i bez kynutí