Pekař František radí, jak upéct dokonalý velikonoční mazanec. Nejdůležitější je bochánek správně „utáhnout"
29. 3. 2023 Vaření
Co by to bylo za Velikonoce bez mazance? Na první pohled se sice tento bochánek zdá jednodušší než vánočka, i v jeho případě se ale může ledacos pokazit, třeba, když na povrchu popraská, nebo se změní v placku. S tipy od profesionálního pekaře se ovšem od teď již vždy povede.
Mazanec musel být bohatý
Voňavý dozlatova vypečený bochánek plný rozinek posypaný mandlovými lupínky je tradiční ozdobou velikonočního stolu již od dávných dob. Hospodyně jej vždy pekly na Bílou sobotu, aby byl připravený na Boží hod velikonoční. V ten den se pak nosil do kostela k posvěcení. Lidé totiž věřili, že posvěcený mazanec má magickou moc a přisuzovaly se mu zázračné účinky. Připravoval se z těsta podobného tomu na vánočku, byl ale mnohem bohatší, plný vajíček a často se do něj přidávala i smetana.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec jako symbol slunce
Tradičně se mazanec dělá ve tvaru bochánku, což má také svůj význam, který sahá až do pohanských dob. Pečivo ve tvaru kruhu má symbolizovat slunce, proto má být mazanec i do zlatova vypečený. Dokonce se někdy dobarvoval šafránem, aby byl opravdu krásně žluťoučký, pokud se nepřidalo tolik vajec.
Pro mazanec je typický kříž, který se na vykynutý bochánek nařezává nebo nastřihuje. I ten má svůj význam, a to hlavně náboženský. Představuje totiž ukřižování Ježíše Krista.
Jak na dokonalý mazanec podle mistra pekaře
I když se to na první pohled zdá jednoduché, upéct dokonalý mazanec může být věda. V tom případě vám pak určitě přijdou vhod rady pekaře Františka Sládečka z pekařství Paul. Co podle profíka dělat, aby byl výsledek perfektní?
- Mouku na těsto je vždy třeba pořádně prosít, aby byla kyprá a neslepená. Prosátá mouka navíc pomáhá droždí, aby v mouce lépe pracovalo.
- Nezapomeňte také používat ingredience pokojové teploty, těsto pak bude lépe kynout.
- Těsto je nutné důkladně prohníst. Nejlepší je to v robotu pomocí hnětacích háků, které těsto s každým otočením hezky provzdušňují. „Ale ruční hnětení v míse má také své kouzlo, jen je dobré používat tvrdou mísu, která se při hnětení neprohýbá – budou vás mnohem méně bolet ruce,“ doporučuje pro Toprecepty.cz František Sládeček.
- Ingredience přidávejte postupně. Povolené máslo přidejte až ve chvíli, kdy máte spojené základní ingredience jako je mouka, cukr, vejce, mléko, droždí a sůl. Myslete na to, že droždí se nemá spojit přímo se solí – sůl kvasnice zabíjí a těsto nenakyne.
- S těstem nemlaťte. „Každé kynuté těsto, které obsahuje droždí, si zaslouží po pracném vymíchání jemnou péči, aby nespadlo a při pečení si drželo tvar a strukturu,“ radí pro Toprecepty.cz pekař František.
- Těsto na mazanec musí odpočívat pod utěrkou. Po vymíchání základních surovin je nechte minimálně hodinu na místě, kde neproudí moc vzduchu. Po přidání ostatních surovin jako jsou např. rozinky, kandované ovoce apod. musí kynout další hodinu, aby se vše správně spojilo. Odpočaté a spojené těsto je cca po dvou hodinách připraveno k vytvarování na bochánky.
- Aby se mazanec při pečení tzv. nerozjel a nebyla z něj placka, je potřeba bochánek při samotném válení neustále utahovat. Spodní „šev“ je vždy při válení dobré prsty zasouvat pod těsto, aby po pracném utahování byla na plechu pevná koule.
- Kynutí samotného mazance záleží na velikosti a gramáži. Asi 800 g mazanec může kynout více než dvě hodiny. „Je důležité, aby odpočíval a kynul na místě, kde neproudí moc vzduchu. Ve větru totiž špatně kyne a je okoralý. Je ovšem dobré zmínit, že při samotném kynutí správně utažený mazanec výrazně nemění objem. Ten se mění až v peci/troubě,“ dodává František Sládeček.
- Odpočatý a mírně nakynutý mazanec je připraven k pečení. Mazanec potřete rovnoměrně po celém povrchu vajíčkem a bohatě zasypejte plátky mandlí. Uprostřed těsta můžete nůžkami, nebo ostrým nožem vyříznout kříž. Má to i jiný účel než náboženský. Vyříznutý znak totiž napomáhá při vložení do trouby rychlejšímu odpařování vody a je menší pravděpodobnost, že mazanec popraská po stranách. „Proříznutí je dobré také proto, že mazanec, který dáváme do pece z pokojové teploty, má tendenci tzv. odskočit. To způsobuje, že se rozplácne a jen těžko ho srovnáte do požadovaného bochánku. Proříznutí před pečením se tedy nebojte a klidně řízněte hlouběji – při pečení se řez hezky zacelí,“ doplňuje nakonec pekař František.
- Pro domácí pečení je mnohem lepší péct mazanec bez horkovzduchu, ale raději na vrchní a spodní pečení. Troubu předehřejte na teplotu kolem 170 °C až 180 °C. Doba pečení je asi 40-55 minut (to platí pro mazanec o váze 0,7-1 kg).
Náš tip: Pokud si na pečení netroufáte, nebo spěcháte, mazanec můžete samozřejmě také koupit, třeba ve francouzských pekárnách Paul.
Vynikající mazanec ale upečete snadno podle našeho ověřeného video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční beránek: Inspirujte se těmi nejoblíbenějšími recepty
Receptů na velikonočního beránka existuje velké množství - peče se jak z třeného, šlehačkového či piškotového těsta. Chceme-li beránka ozvláštnit,… Číst více
Italský bílkový sníh má specifický způsob přípravy za použití cukrového rozvaru
Italský sníh, merinque, šlehačka - pod tímto názvem se skrývá nadýchaná bílá hmota ze šlehaných bílků, cukru a vody. Hlavní rozdíl mezi italským,… Číst více
Jaký typ mazance letos upečete? Klasiku, tvarohový nebo proplétaný?
Nejtypičtější je kynutý mazanec ve tvaru bochánku, nastřižený do kříže, potřený vejcem a ozdobený mandlemi. Kynuté těsto připravíme ručně nebo nám… Číst více
15 receptů na oblíbené přílohy: Pozvedněte chuť klasických příloh na vyšší úroveň
Kuřecí řízek, hovězí steak, pečený losos, smažený sýr, krémová omáčka - tyto pokrmy, ale i mnohé další, se bez přílohy neobejdou. A pokud vás vařené… Číst více
Jaké jsou tradiční velikonoční pokrmy? Inspirujte se recepty na beránka či mazanec
Stejně jako k Velikonocům patří malovaná vajíčka a pomlázka, nemůžeme opomenout ani upečený mazanec, pocukrovaného beránka nebo také smažené milosti.… Číst více
Velikonoční menu: Inspirujte se, jaké báječné pokrmy uvařit během svátků
Po dlouhých dnech půstu bez konzumace masa nastává čas hodování a výtečných pokrmů. Kromě toho, že se pekly sladké moučníky jako mazanec, beránek či… Číst více
Gastro glosa: Ve finále Peče celá země jsou dva muži. Umět dort totiž začíná být docela sexy
Soutěž amatérských pekařů, Peče celá země, brzy… Číst více
Retro okénko: Pamatujete na roksová lízátka? Kulatá dobrota stála 40 haléřů, vyrábí se dodnes a prodává za 4 koruny
Zářila všemi barvami, výjimečná byla svým plochým… Číst více
Vyzkoušeli jsme: Palačinky snů podle legendární Kuchařky kačera Donalda jsou krásně vláčné a nadýchané
Pokud jste vyrůstali v „devadesátkách“, určitě ji… Číst více
Židovská kuchyně pro nás může být inspirací a zpestřením jídelníčku
Velmi ortodoxní náboženství mají tendenci ovlivňovat každodenní život svých věřících. Striktně předepisují, jak žít, jak se oblékat, jak mluvit, kdy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Holka u plotny radí: Jak na výbornou velikonoční nádivku s medvědím česnekem a klobásou? Šťavnatost zajistí uzený bůček
Kolik letos stojí velikonoční mazanec? V obchodě stovku, v pekárně 300 Kč. Poctivý domácí půlkilový vyjde na 47 Kč
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dostal hollywoodský herec Willem Dafoe do pražské polévkárny The Boršč? „Náhoda to nebyla, dal si i kvas,“ odtajnila nám majitelka
10 nejlepších velikonočních moučníků: Od beránka přes mazanec až po úžasně vláčný mrkvový dort!
7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!