Jídelní rozmary slavných: Zita Kabátová „vyrostla“ na hustých polévkách, maso měla občas a milovala zadělávané drůbky
1. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Prvorepubliková diva, která se dožila téměř stovky, byla ztělesněním noblesy a elegance. Přitom Zita Kabátová v dětství zažila válečnou nouzi, kdy se těžce shánělo jídlo. Její maminka vařila polévku z chlebových kůrek a jako moučník rodině servírovala plátky sušeného ovoce.
Polévka z chlebových kůrek
Zita Kabátová pocházela z rodiny architekta Benno Kabáta a Anny Natálie Kabátové a dětství prožila na pražské Malé Straně. S herectvím koketovala od dětství, ovlivněna maminkou, která byla nadšenou ochotnicí. Vliv na ni měl i matčin bratranec Josef Šváb-Malostranský, kabaretiér a první český filmový herec.
Herečka se narodila v roce 1913, tedy v době první světové války. Během války i pár let po ní většina hospodyněk vařila z toho, co zrovna bylo. A to byl případ i Zitiny maminky. Aby nasytila rodinu, připravovala husté polévky, v kterých musela stát lžíce. Kromě bramborové či květákové byla na stole běžně i ta z chlebových kůrek.
Mohlo by vás zajímat
Kaše naslano i nasladko, zelenina moc ne
Po polévce následovaly kaše, a to slané i sladké. Oblíbená byla nastavovaná s krupkami, omaštěná sádlem se škvírkami. Oblíbené byly i jáhlová nebo krupicová kaše. Místo moučníku se podávalo sušené ovoce (křížaly) – nejčastěji plátky jablek nebo švestky.
Zelenina se tehdy moc „nenosila“, maximálně dušené kedlubny nebo hrášek. V letní sezoně často byly knedlíky plněné ovocem a sypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Maso jen jednou týdně
Maso se tehdy jedlo jen jednou týdně – v neděli. Za první světové války se moc vybírat nedalo, takže záleželo na tom, jaké maso zrovna měli na jatkách.
Teprve později si maminka paní Zity mohla pořídit maso podle toho, co chtěla vařit. Před různými svátky také vykrmovala husy.
Běžné byly různé omáčky, například cibulová, ale i sladká černá ze švestek ke kaprovi. Koprovou omáčku podávaly u Kabátů s bramborovými šiškami.
Herečka se učila vařit
Koho by ale napadlo, že paní Zita měla vztah k vaření? Chodila na Odbornou školu pro ženská povolání a tatínek ji často domluvil návštěvu kuchyně předních pražských restaurací.
Herečka známá z filmů Madla zpívá Evropě, Lízino štěstí nebo Lojzička, to kdysi okometovala „Okoukala jsem pár triků, které se mi posléze hodily nejen ve škole, ale i v životě.“ Naučila se tak například připravovat gratinované šneky s bylinkovou nádivkou, žemlovku nebo zadělávané husí žaludky.
Zadělávané husí žaludky podle paní Zity
Na 4 porce budete potřebovat:
- 800 g husích žaludků
- sůl
- několik kuliček nového koření (roztlučené)
- pepř černý celý
- 1 cibule
- 1 mrkev,
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- muškátový květ
- 100 ml smetany
- zelená petrželka
- Ve větším hrnci na jedné lžíci zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte očištěné a omyté žaludky, zalijte vodou, osolte, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a nové koření a pepř. Vařte zvolna pod pokličkou, dokud nejsou žaludky měkké.
- Na pánvi si z druhé lžíce másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, do které přidejte muškátový květ a rozřeďte ji za stálého míchání vývarem. Pak přilijte k žaludkům a ještě chvíli povařte.
- Žaludky vyndejte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Omáčku propasírujte nebo rozmixujte a nakonec přilijte smetanu.
- Vraťte žaludky do omáčky. Podávejte s vařenou rýží nebo s knedlíkem. Na talíři posypte žaludky sekanou petrželkou.
Zdroje informací:
vlasta.kafe.cz: Zita Kabátová: Dlouhověkost je rodu ženského
pozitivni-noviny.cz: Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (15) Zita Kabátová
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Meryl Streepová miluje lanýže a tohle pravé italské tiramisu
Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí
Jídelní rozmary Liz Taylorové: Hollywodská herečka milovala míchaná vajíčka i tohle chilli. Recept je snadný
Přečtěte si Zobrazit více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe pila horké mléko rozmíchané se syrovým vejcem a milovala tahle pečená játra
Jídelní rozmary slavných: Zpěvák Freddie Mercury měl rád maminčinu kuchyni, zejména směs luštěnin s kořeněným kuřetem