Z Receptáře Přemka Podlahy: V 90. letech frčely bramborový šusprejt se škvarky nebo zelná polévka křampes
15. 4. 2023 Historie a zajímavosti
V Receptáři Přemka Podlahy se diváci často rádi podělili o recepty na jídla svých babiček a prababiček. Staročeské kuchyni věnovaly hodně prostoru také knihy, které oblíbený televizní moderátor vydával.
Fenomén jídelních soutěží
Začátkem 90. let vyhlašoval Přemek Podlaha různé kuchařské soutěže. Výsledky se většinou vyhlašovaly na odborných výstavách, například EX Plzeň nebo Člověk a výživa. A s čím šli fanoušci Receptáře do soutěže?
Našly se mezi nimi recepty na králíka a kuře nebo jiné maso, ale mnohem více se „oprašovaly“ již zapomenuté bezmasé recepty na jídla z brambor, z kořenové zeleniny a kedluben nebo z (pro devadesátá léta) netradičních a znovu objevených obilovin – například z jáhel a pohanky nebo kukuřičné krupice.
Mohlo by vás zajímat
Jáhlový kapr může být beránek
Do finále se například dostal jáhlový kapr. A aby na jaře nepřipomínal Vánoce, můžete si stejným způsobem připravit beránka nebo dát jáhlovou směs do úplně jiné formy.
Je potřeba 1 hrnek jáhel, 2 hrsti hrozinek, 1 hrnek strouhaného kokosu a trochu máku. Jáhly dvakrát spařte vařící vodou, aby nebyly hořké. Do většího hrnce nalijte 4 hrnky vody, a když se začne vařit, přidejte spařené jáhly. Zamíchejte a seberte vytvořenou pěnu. Na co nejmenším ohni vařte 10–15 minut bez míchání.
Pak nasypte na povrch kokos a hrozinky. Nemíchejte a nechte ještě 5 –10 minut probublávat. Sundejte ze sporáku a promíchejte. Vznikne hustá kaše. Kameninovou formu kapra (nebo jinou) vysypte trochou mletého máku (to jen z estetických důvodů, mák zdůrazní strukturu šupin, v jiné formě mák postrádá smysl). Jáhlovou kaši nalijte do formy a nechte vychladnout a ztuhnout. Podávejte nakrájené na plátky s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, šlehačkou – nebo prostě s tím, na co máte chuť.
Bramborový šusprejt
Oblíbené byly recepty z brambor. Z těch diváci Receptáře uměli připravit neuvěřitelné množství slaných i sladkých jídel. Znáte šusprejt? Je to taková bramborová variace na zabijačkový prejt.
Potřebujete 1 kg brambor, 80 g sádla, 1 cibuli, 3–4 lžíce škvarků z vepřového sádla, trochu pažitky, sůl, mletý pepř, nové koření a kmín.
Brambory oloupejte a celé uvařte v osolené vodě. Sceďte a nechte částečně vychladnout a nakrájejte na menší kostky. V hrnci na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte brambory, osolte, okořeňte pepřem a mletým kořením, přidejte škvarky, promíchejte a chvilku opékejte. Podávejte s kyselím zelím, naloženou červenou řepou nebo zeleninovým salátem.
Křampes je hustá zelňačka
Zvláštní kapitolu Receptáře tvoří polévky. Mezi nimi vedly ty, které byly v kombinaci se zelím. Na moravský křampes budete potřebovat 800 g brambor, 500 g kyselého zelí, 50 g sádla nebo trochu rostlinného oleje, 1 větší cibuli, ¼ litru smetany, sůl a kmín.
Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a vložte do vroucí osolené vody, přidejte kmín a vařte doměkka. Vodu z brambor sceďte do jiného hrnce. Brambory rozšťouchejte (jako kdybyste chtěli dělat bramborovou kaši) a dobře smíchejte se zelím a vodou z brambor. Na tuku osmažte dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte do polévky. Vlijte smetanu a podle chuti dosolte. Je-li polévka moc hustá, rozřeďte ji převařenou vodou. Nejlépe chutná druhý den!
Vylepšenou variantou křampesu je cacorka. V tomto případě se brambory vaří společně s kroupami, ale uvařené se nešťouchají se, polévka se zahušťuje moukou rozkvedlanou ve smetaně, takže je hodně hustá, s pečivem nebo chlebem se může servírovat jako hlavní jídlo.
Zdroje informací:
Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře
Kniha Přemek Podlaha a kol.: Receptář pro každý den IV.
Kniha Přemek Podlaha a kol.: Zlatá kniha Receptáře
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Jak se jedlo v 60. letech: Stravování v družstevní jídelně a doma aneb Na poli vdolky a buchty, na traktoru jen lehčí jídla
Jáhly dříve sloužily jako surovina pro výrobu kořalky. Lepší jsou ale v kaši, polévce nebo v jahelníku!