Hrníčkový mazanec naší babči: Voní máslem a citronem a přípravu podle tohoto receptu zvládne úplně každý
5. 4. 2023 Vaření
Kdo by si dokázal představit Velikonoce bez mazance? Nabízíme prověřený recept na hrníčkový mazanec, u kterého nemusíte nic vážit, a přesto bude výsledek dokonalý.
Při pečení se obejdete i bez váhy
Profesionální cukráři sice hrníčkovým receptům moc nefandí a vše přesně odměřují na gramy, spousta lidí ale na odměřování šálky nedá dopustit. Hrnečkové recepty jsou rychlé, jednoduché a vše máte hotovo za pár minut. Nemusíte se trápit závažím nebo třeba tím, že vám došly baterky v digitální váze.
Hrnečky neboli cups se jako měrná jednotka běžně používají ve Velké Británii a v USA, oblíbené jsou ale i u nás. Jediným zádrhelem je, že velikost hrnku nebo šálku u nás není přesně stanovena. Obecně se ale má zato, že běžný hrnek by měl mít objem 250 ml. Hrnek pak můžete doplnit lžičkami a snadno si odměříte i suroviny, jichž se používá v receptu menší množství.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec odměřený hrnky a lžící
Hrnky se u nás nejčastěji odměřují obyčejné lité buchty, bábovky a koláče na plech, hrnkový recept ale poměrně dobře funguje i v případě tradičního velikonočního pečiva mazance. Příprava je stejná jako u klasického mazance. Pokud se tedy budete řídit tipy z našeho staršího článku, nemůžete šlápnout vedle a váš mazanec bude dokonale vláčný a nadýchaný. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru krupice, 1/2 kostky másla, necelou kostku droždí, 1/2 hrnku vlažného mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, rozinky, rum, mandle a žloutek na potření mazance.
- Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka dejte droždí (je možno použít i sušené, necelý sáček) a lžíci cukru. Zakryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Rozinky dejte do misky a zalijte je trochou rumu.
- V míse smíchejte mouku, přidejte 8 zbylých lžic cukru, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl.
- Přidejte kvásek, zamíchejte a nakonec přilijte rozpuštěné máslo a všechno společně promíchejte. Pak vypracujete těsto a důkladně je prohněťte. Pak přidejte scezené rozinky. Těsto zakulaťte, dejte do mísy a zakryjte utěrkou. Poté je nechte asi hodinu kynout někde v teple.
- Po vykynutí vytvarujte bochánek a nůžkami ve středu vystřihněte křížek nebo bochánek nařízněte na povrchu žiletkou. Bochánek potřete rozšlehaným žloutkem a posypejte nasekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte mazanec asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom teplotu snižte a mazanec dopékejte přibližně dalších 40 minut při teplotě 150 °C.
Náš tip: Při přípravě snadného hrnkového mazance můžete postupovat také podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře
5. 4. 2023 15:44