Pečeme s Ivou: Mírně sladké hanácké prstky z jednoduchého plundrového těsta tak voní máslem, že sníst jen jeden kousek nestačí!
4. 5. 2023 Vaření
Mírně sladké „hřebeny“, roztřepené jako prsty na ruce, jsou upečeny z plundrového neboli překládaného těsta. To v sobě spojuje všechny dobré vlastnosti těsta kynutého i tučného listového a jeho výroba spočívá v několikerém překládání a provalovaní. Není to nijak složitá práce, mnoho času zabere kynutí těsta v lednici.
Když pekařka promluví...
Recept na hanácké prstky (nebo také prstke) jsem kdysi dávno potkala v nějaké knize. Kynuté hřebeny se záhadným jménem vypadaly jednoduše. Když jsem je vyzkoušela, byla jsem zklamaná – pro naši potřebu bylo třeba upravit jak recept, tak i postup při výrobě, aby máslo z lístkování nevyteklo (jako v prvním případě).
Takže toto už je několikrát vyzkoušený, hodně upravený recept na překládané hanácké prstky, pevnější, méně sladké pečivo, vonící máslem.
Co budeme na hanácké prstky potřebovat?
Těsto:
- 180 g vody
- 40 g měkkého sádla
- vejce (1/2 do těsta, zbytek na potření před pečením)
- 230 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- špetka soli
- 60 g cukru
- 12 g droždí
Dále:
- na promazání 70 g másla
- na potření vejce a na posyp máslová drobenka
Jak budeme postupovat? Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a pár lžic hladké mouky z odváženého množství a necháme asi 20 minut pracovat.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout v lednici – přibližně 45 minut.
Těsto pak propracujeme, na stole rozválíme do obdélníku, potřeme změklým máslem a podélně poskládáme na čtvrtiny. (Pracujeme rychle, aby se těsto příliš neohřálo.) Vzniklou nohavici pak poskládáme rovněž na čtvrtiny – do malého, úhledného balíčku. Necháme v lednici asi 30–45 minut kynout.
Vykynuté těsto z lednice vytáhneme, na pomoučeném stole rozválíme a rozkrájíme na 9 malých obdélníků. Každý z nich ještě při kraji několikrát nařízneme. Uložíme na plech s pečícím papírem/fólií, necháme nakynout, pak potřeme zbytkem vejce, posypeme vanilkovým cukrem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (200 °C, asi 15 minut).
Drobečky z ošatky
- Správně by měly být pečené na povrchu s drobenkou (posýpkou) jako na titulní fotografii – zkuste, výsledná chuť je malinko jiná, pro někoho i dokonalejší.
- Proč těsto kyne v lednici? Jednoduchá odpověď. Aby bylo nakynuté, a přitom chladem zpevněné. Také proto, že při práci s válečkem (převalování) nemusíme bát toho, že by se máslo vpilo do studeného těsta.
- Pokud se podíváte na jednotlivé časy práce s těstem, zjistíte, že většinu času zabere jeho odpočinek v lednici. Při výrobě tohoto na první pohled složitého těsta můžeme v klidu připravit celý oběd :) – stíháme v pohodě obojí.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat