Z Receptáře Přemka Podlahy: Veka plněná nádivkou z vařených vajec, salámu a majonézy je retro občerstvením, které zachutná i dnes
9. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Co s vykoledovanými vejci se řeší každé velikonoční pondělí. Přitom je mnoho starších receptů, které jsou postaveny na vařených vejcích. A nemusí to být zrovna jen vajíčkový salát. Pojďme nahlédnout pod pokličku televizního Receptáře.
Jemné pomazánky
Oblíbené vždy byly (a jsou) různé pomazánky s vařenými vejci. S čerstvým pečivem poslouží jako rychlá snídaně, sytá svačina pro děti i dospělé a v kombinaci se zeleninovým salátem jsou výbornou večeří. A podle počtu vykoledovaných vajec můžete vytvořit několik různých pomazánek. Přípravu lze usnadnit použitím kuchyňského robota, kam dáte všechny ingredience najednou. Hladká a krémová konzistence ale nemusí každému vyhovovat.
Mohlo by vás zajímat
S olejovkami
Klasikou je vaječná pomazánka s olejovkami. Potřebujete 5 vařených vajec, konzervu sardinek nebo jiných ryb naložených oleji (125 g), 1 menší cibuli (můžete nahradit hrstí najemno nasekané pažitky nebo natí z jarní cibulky), 3–4 lžíce majonézy, 125 g másla nebo Ramy, citronová šťáva, sůl, pepř.
Do misky dejte rybí maso i z nálevem a rozmačkejte vidličkou. Přidejte změklé a na kousky nakrájené máslo a nadrobno nakrájenou cibuli. Důkladně promíchejte a přidejte majonézu. Uvařené vejce nakrájejte na co nejmenší kousky, vmíchejte do základu, osolte a opepřete podle chuti.
Tato pomazánka se v Receptáři objevila také doplněná o lžičku hořčice nebo o několik snítek nadrobno nasekané čerstvé petrželky.
Tvarohová s vejci
Další možností je pomazánka, jejímž základem je tvaroh. Budete potřebovat 250 g měkkého tvarohu, 100 g másla, 1– 2 karotky, 10 kusů ředkviček, 2 vejce vařená natvrdo, sůl a pepř podle chuti.
Máslo nakrájejte na kostky a nechte trochu změknout. Karotku a ředkvičky nastrouhejte najemno. Vejce nakrájejte na malé kousky. V míse promíchejte tvaroh s máslem, přidejte nastrouhanou karotku a ředkvičky, znovu důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, osolte a opepřete.
Obměnit pomazánku můžete například přidáním sekané pažitky, máslo je možné nahradit pomazánkovým.
„Zelené“ paprikové chlebíčky
Dalším využitím vařených vajec jsou paprikové chlebíčky. Připravte si 5 vajec vařených natvrdo, asi 6 čerstvých zelených paprik (záleží na velikosti), 6 lžic majonézy, 1 polévkovou lžíce proužků sterilované červené papriky, 1 lžičku hořčice, na ozdobení podle sezóny rajčata, petrželka, pažitka.
Uvařená vejce nakrájejte nadrobno a nasypte do mísy. Přidejte majonézu a promíchejte. Přidejte na malé kousky nakrájenou sterilovanou papriku, lžičku hořčice a důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Papriky podélně ořízněte, odstraňte jádřinec, vyčistěte a poloviny paprik plňte pomazánkou. Ozdobte čerstvou zeleninou.
Plněná veka
Na originální pohoštění pro návštěvy budete potřebovat: 1 veku, 4 vejce vařená natvrdo, 100 g měkkého salámu, 250 g tvrdého sýra (eidam), 2 menší kyselé okurky, 1 cibuli, 250 g majonézy nebo jogurtu řeckého typu, 1 lžička hořčice, sůl, pepř.
Veku rozkrojte napříč na dvě poloviny a opatrně vydlabejte lžičkou střídku a odložte. Po obvodu veky by měl zbýt asi 1 cm těsta. Na masovém strojku umelte vejce, salám, sýr a okurky, cibuli nakrájejte najemno. Vše dejte do mísy, spojte s majonézou (jogurtem), cibulí a vydlabanými drobečky. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Důkladně promíchejte, naplňte směsí obě části vydlabané veky a dejte na několik hodin (ideálně na 24) do ledničky. Ztuhlou veku krájejte jako chlebíčky.
Zdroje informací:
Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře
Kniha Přemek Podlaha a kol.: Zlatá kniha Receptáře
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeská velikonoční nádivka z krupice: Plněná uzeným masem a bylinkami a sypaná mákem chutná skvěle
Redakční rádce: Jak si vybrat ten nejlepší kuchyňský robot podle výkonu i materiálu a kolik vás to bude stát?
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Přečtěte si Zobrazit více
Kuchtění podle Receptáře Přemka Podlahy: Hitem byla pomazánka „sloní žrádlo“, králík na šlehačce nebo zelňačka ze segedínu
Levné kuchtění podle Přemka Podlahy: Falešná svíčková z brambor nebo mrkvové šátečky chutnají skvěle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů