Velikonoční pohoštění: Plněná vajíčka, sýrové kuličky nebo slané tyčinky z listového těsta a další retro dobroty připravíte do 30 minut
7. 4. 2023 Vaření
Velikonoce jsou časem návštěv a na ty je třeba se patřičně připravit, hlavně na pondělní nápor koledníků. Pokud je nechcete odbýt jen nabarvenými vajíčky, je třeba nachystat něco dobrého na zub. Kromě tradiční nádivky můžete hosty překvapit i různými slanými chuťovkami.
Nápadité pohoštění nejen pro koledníky
Čekáte o Velikonocích hosty, ale nechce se vám kvůli jejich pohoštění stát půl dne u plotny? Existuje spousta léty prověřených pochutin, které jsou oblíbené již po několik generací a dají se připravit za chvílí a často i z minima surovin. Takové pak zvládnete vmžiku udělat i pro nečekanou návštěvu.
Mohlo by vás zajímat
Tyčinky a šneci z listového těsta
Jednou z dobrot, které jsou opravdu nenáročné na přípravu, je slané pečivo z listového těsta. Již hotové ho koupíte v každém supermarketu a za pár vteřin z něj vyšvihnete šneky, šátečky, tyčinky nebo třeba závin se slanou náplní. Úplně nejjednodušší jsou již zmiňované tyčinky. Na ně stačí jen těsto rozválet (nebo použít již rozválené), nakrájet jej rádýlkem na proužky a ty pak potřít rozšlehaným vajíčkem. Tyčinky posypte solí, kmínem nebo mletou paprikou a upečte v troubě dozlatova. Pokud máte víc času, můžete udělat šneky s náplní ze špenátu a medvědího česneku. Ty jsou pro velikonoční svátky jako stvořené.
Plněná vajíčka se sardelovou pastou nebo se sýrem
Jestli něco k Velikonocům neoddělitelně patří, tak jsou to vajíčka. Co s nimi, to řešíme obvykle až v pondělí, určitě by ale neměly chybět ani na velikonočním stole v předchozí dny.
Sváteční stůl nejlépe ozdobí ta uvařená natvrdo a plněná. Jde o originální chuťovku, která se dá připravit na mnoho způsobů. Příprava je snadná. Vejce uvaříte natvrdo, rozpůlíte a vydlabete žloutek. V nejjednodušší verzi utřete žloutek s hořčicí a majonézou, směs osolte a opepřete a pomocí cukrářského sáčku jí naplňte prohlubně po žloutcích. Žloutkovou směs můžete dochutit i sardelovou pastou, případně k ní přidat změklé máslo a strouhaný sýr. Bílky můžete rovněž naplnit šunkovou pěnou podle našeho receptu.
Mohlo by vás zajímat
Snadné aspikové bábovičky
Oblíbenou velikonoční specialitou bývá i vaječná tlačenka. Ta je již trochu náročnější na přípravu, pokud ale máte tyto aspikové dobroty rádi, můžete si připravit jednoduché bábovičky. I ty se dají udělat v mnoha variantách, jedinou společnou surovinou je jen želatina. Určitě si vzpomínáte třeba na kdysi tak oblíbené šunkové rolky v aspiku plněné vlašským salátem a doplněné kouskem natvrdo vařeného vejce, vějířkem kyselé okurky a proužkem kapie a zalité aspikem. A nebo můžete vyzkoušet snadné bílé bábovičky se zeleninou a kuřecím masem, do nichž využijete třeba i zbytky z lednice.
Sýrové kuličky na mnoho způsobů
Opravdovou rychlovkou jsou sýrové kuličky. Potřebujete na ně hlavně čerstvý smetanový sýr, který můžete doplnit strouhaným sýrem typu gouda nebo čedar, sýrem s modrou plísní, najemno nakrájenou šunkou či salámem, nasekanými ořechy nebo třeba sušeným ovocem. Z hmoty pak vytvarujte kuličky, které obalte v jarních bylinkách a dejte vychladit do lednice. Pak už jen do každé kuličky zabodněte párátko a máte hotovo. Inspirovat se můžete třeba v našem ověřeném receptu.
Mohlo by vás zajímat
Slané muffiny s kopřivami
Pokud se vám nechce do pečení nádivky, můžete ji nahradit jednoduchými slanými muffiny. Podobné slané pečivo, které připravovaly už naše babičky, je známé jako velikonoční baba Ta se dělala z kynutého těsta, vy si ale můžete vyzkoušet rychlou verzi právě v podobě muffinů. Těsto na muffiny patří k těm nejjednodušším vůbec. Toto lité těsto, které vám vyběhne díky prášku do pečiva umícháte za pár minut a pečení samotných muffinů trvá podle velikosti 15-20 minut. Do těsta pak můžete zamíchat strouhaný sýr, kostičky slaniny či pikantní klobásy nebo třeba čerstvé kopřivy jako do nádivky.
Náš tip: Vynikající velikonoční slané muffiny si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
To se může hodit: Osvědčené rady a triky, jak snadno oloupat vejce
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Pečeme s Ivou: Velikonoční zajíčci ozdobí každý sváteční stůl a potěší všechny koledníky. S jejich přípravou rády pomohou i děti.
Přečtěte si Zobrazit více
Šneci, hadi nebo muffiny s příchutí pizzy: Tyhle křupavé variace na italský koláč zazáří nejen na dětské oslavě
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?