Jak využít zbylý mazanec? Snadno z něj připravíte tak dobrou žemlovku, že už jinou nebudete chtít
10. 4. 2023 Vaření
Čerstvý mazanec, to je nadýchaná dobrota s mandlemi a šťavnatými rozinkami. Co ale s ním, když si ho už k snídani nikdo nechce dát? Připravte ze zbytků mazance tři různá jídla a hned se po nich zapráší.
Co se zbylým mazancem
Ani na ten nejlepší mazanec už po pár dnech většinou nemáme chuť. To ovšem zdaleka neznamená, že ho hodíme do koše. Ze starého mazance se dá vykouzlit hned několik dobrot. Stačí přidat pár surovin a nové jídlo potěší strávníky. Běžný den zase bude o trochu příjemnější.
Mohlo by vás zajímat
Jak na žemlovku z mazance
Mazanec se může stát dobrým základem třeba žemlovky. Ta se sice obvykle připravuje z rohlíků, z mazance ale bude nejen nadýchanější, ale i chuťově mnohem lepší. Ze žemlovky se rázem stane luxusní jídlo. Základem je mazanec, potřebovat budete ještě mléko, případně smetanu, rozinky, případně tvaroh.
Náš tip: Tu nejlepší žemlovku si můžete připravit s jablky, rozinky a ořechy a provonět ji rumem.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…
Jak na francouzský toust z mazance
Na francouzský toust nemusíte nutně mít jen toustový chléb. Luxusnější možností je právě silnější plátek mazance. Z něj připravený francouzský toust se hodí nejen k snídani a svačině, ale třeba i po obědě jako lahodný dezert.
Na čtyři porce budete potřebovat 4 plátky mazance, 2 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany a máslo dle potřeby. Moučkový cukr na posypání a ovoce. Jak na to? Ukrojte 4 plátky mazance a každý z nich rozkrojte na půlku. Do misky rozklepněte vajíčka, rozšlehejte je, přilijte mléko a smetanu a znovu je prošlehejte. Polovinu směsi odlijte do větší mísy, položte na ni plátky mazance a zalijte zbývající tekutinou. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a na noc dejte do ledničky. Mazanec tak hezky nabobtná.
Hodinu před přípravou mísu vyndejte na stůl. Pak si připravte pánev s nepřilnavým povrchem, rozpusťte na ní máslo a opatrně podeberte obracečkou nasáklý mazanec a dejte ho na pánvičku. Na mírném ohni opékejte 5–10 minut tak, aby byl spodek toastu zlatohnědý. Pak mazanec obraťte a pokračujte dalších 5 minut, opět do zlatohněda. Připravte si papírovou utěrku a mazancový francouzský toast na ni krátce položte, aby se vsákl přebytečný tuk.
Toast dejte na talířek a posypte moučkovým cukrem. Můžete podávat s ovocem (i kompotovaným), které máte aktuálně doma.
Náš tip: Připravte si francouzské tousty z mazance vonící skořicí a vanilkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na crumble z mazance
Crumble je velmi snadný moučník, který zvládne každý. Jednoduchá je i tato varianta ze zbytků mazance. Připravte si 4 plátky mazance, 500 g jablek, 200 g čerstvého ovoce (jahody, maliny apod.), 2 lžičky cukru, trochu citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy, 125 g másla (ideálně přepuštěné) a máslo na vymazání formy.
Jak na to? Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si zapékací misku a vymažte ji máslem. Máslo do crumble nechte povolit. Jablka omyjte, oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na plátky. Jahody (případně další ovoce) omyjte a dejte je do mísy. Smíchejte je s plátky jablek, přidejte cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu a směs přesuňte do zapékací misky.
Připravte si menší misku a rozdrobte do ní plátky mazance. Pak přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Tu rovnoměrně nasypte na ovoce a zapékací mísu dejte do trouby. Pečte 30–40 minut do zlatohněda. Horké crumble výborně chutná s vanilkovou zmrzlinou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku