Rychlá „nouzová“ polévka: Voní bylinkami, báječně chutná, a přitom na ni stačí jen pár surovin, které máte běžně doma
11. 4. 2023 Vaření
Můžeme si připravit pomalu tažený vývar, ale ne vždy je na něj v domácím koloběhu čas. Pak přichází na řadu rychlá nouzová polévka. Jak ji doladit, abychom si pochutnali?
Pro koho je velmi rychlá polévka
Jak se říká: polévka je grunt neboli základ. Bez polévky si totiž většinou jídlo nedokážeme představit. Někdy stačí jen pár lžic. Když nemáme čas na extra vyváření, potřebujeme rychlou, levnou a zároveň výbornou polévku. Takovou polévku zvládne i ten, kdo nemá s vařením moc zkušeností.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na rychlou polévku
Základem rychlých polévek jsou suroviny, které máte běžně doma. Ať už jde o brambory, ale také o cibuli, česnek a kořenovou zeleninu. Nejen, že je máme většinou ve spíži, ale také jsou to potraviny, které nějakou dobu vydrží. Pokud máte domácí zeleninu usušenou, případně zamraženou, ještě lépe. Právě kořenová zelenina, především mrkev, spolu s cibulí a česnekem dodají chuť, barvu a vůni. Obzvlášť, když je připravíte na másle nebo na sádle.
Když chcete přípravu urychlit, místo krájení na kostičky zeleninu nastrouhejte na struhadle nahrubo.
Pokud máte doma zavařené houby, určitě je použijte také. I troška hub dodá polévce lahodnou chuť. Pokud do polévky nedáváte brambory, můžete využít těstoviny do polévky, nebo třeba přidat ke smažení zeleniny krupici. I ta polévku hezky zahustí.
Čím vylepšit rychlou polévku
Polévku zahustí kromě brambor a krupice i rozmíchané vajíčko. Výbornou chuť dodá koření. Pokud máte usušený libeček a další koření ve směsi podobné vegetě, tak ho určitě využijte. Díky koření bude polévka hned mnohem lépe chutnat a nebudete muset vybírat z různých druhů koření. Zároveň podpoříte chuť a vůni kořenové zeleniny. Kromě libečku jsou vhodné i pepř, kmín, případně paprika. Pokud máte k dispozici celerovou nať, i ta dokáže chuťová kouzla.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit rychlou nouzovou polévku
Na přípravu této jednoduché a dobré polévky si připravte: 1 velkou bramboru, 1 velkou mrkev, menší kousek celeru, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci másla, 1 vejce, hrst čerstvých zelených bylinek (petrželka, pažitka, libeček), mletý pepř a sůl.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo. Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte najemno.
Připravte si hrnec na polévku, dejte do něj máslo a nechte ho rozehřát. Vsypte cibuli, mrkev a celer. Chvíli smažte, až pustí barvu. Mezitím si v jiné nádobě uvařte si litr vody a ještě vroucí ji nalijte do polévkového hrnce. Přidejte nastrouhanou bramboru. Vařte 5 až 6 minut. Přidejte prolisovaný česnek. Do hrníčku vyklepněte vejce, rozmíchejte ho a vlijte do hrnce. Ještě minutu povařte.
Opepřete, dosolte a stáhněte z ohně. Připravené bylinky omyjte a nasekejte je nadrobno a ozdobte jimi každý talíř. Můžete podávat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Frankfurtská polévka je rychlá, zasytí, využijete do ní zbytky z lednice a vyjde vás na pouhých 40 Kč
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem