Frncábníky na sádle: Neobvyklé bramboráky z Podkrkonoší v chuti fantasticky oživí lístky čerstvých kopřiv
13. 4. 2023 Vaření
Sezona kopřiv je v plném proudu. Pokud vás tato živinami nabitá rostlinka nadchla a chcete ji použít i jinam než jen do nádivky, jak je běžné, je i spousta dalších možností. Jednou z nich jsou třeba tradiční bramboráky z Podkrkonoší – frncábníky. S kopřivami chutnají totiž ještě lépe.
Kopřivy jako součást jarního jídelníčku
Rostlinky, které dnes považujeme za plevel a do jídel je přidáváme jen zřídka, se v minulosti používaly úplně běžně a do mnoha pokrmů. A nešlo jen o kopřivy, oblíbené byly třeba i lístky pampelišek a na talíři se objevovaly i dnes méně známé bylinky jako popenec nebo bršlice. Není divu, byly snadno dostupným zdrojem mnoha vitaminů, které bylo třeba po dlouhé zimě doplnit, neboť se daly jednoduše natrhat kdekoliv v přírodě.
Zelené bylinky se jako symbol jara a probouzející přírody přidávaly hlavně do velikonoční nádivky, třeba z kopřiv se dělal i špenát, který byl oblíbenou přílohou k jarním masovým pečínkám nebo se jedl jen tak s bramborami a vajíčkem. Často se bylinky přidávaly pro osvěžení i do dalších pokrmů, třeba do polévek, do pečiva nebo i do různých placek. Pokud si chcete barevně i chuťově oživit oblíbené bramboráky, můžete vyzkoušet podkrkonošskou specialitu frncábník právě s kopřivami.
Mohlo by vás zajímat
Frncábníky nebo bramboráky?
Jako frncábník se často označuje klasický bramborák, ovšem bez česneku a majoránky. Frncábníky byly v minulosti tradičním pokrmem v oblasti Krkonoš a Podrkonoší. Šlo o chudý a neúrodný kraj, brambory tak byly základem jídelníčku místních lidí. Přidávaly se do nejslavnější polévky kysela, do bramboračky nebo se z nich dělaly placky či právě bramboráky. Ty se zde připravovaly v mnoha verzích, v každém kraji trochu jinak a měly i různé názvy, přičemž frncábník byl jedním z nich. Jinde se jim říkalo bandorníky, fofrovance, kramfleky či drny.
Jako frncábník se na některých místech označoval pokrm podobný škubánkům. Třeba v okolí Železného Brodu frncábník znamenal strouhanec a připravoval se následujícím způsobem: Syrové brambory se ustrouhaly, daly se na pekáč a polily se vařící, osolenou vodou. Pak se do nich rozmíchalo 1 až 2 vejce a kousek másla; byly-li brambory vodnaté, dala se ještě lžíce mouky. Při pečení se vše důkladně promíchalo, pak se vybraly lžící bochánky jako škubánky, které se nakonec na talíři omastily.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit frncábníky s kopřivami?
A nebo můžete frncábníky zkusit v jednoduché podobě bramboráků ochucených kopřivami. Jak na to?
Budete potřebovat: 8 brambor, 1 vejce, hladkou mouku, špetku drceného kmínu, sůl, 1-2 hrsti sekaných mladých kopřiv a sádlo na smažení.
- Kopřivy opláchněte, spařte horkou vodou a nechte okapat. Pak je nasekejte nadrobno. Můžete je nasekat i čerstvé, ale pak opatrně, abyste se moc nepopálili.
- Oloupané brambory nastrouhejte, přidejte vejce, trochu mouky, sůl a kmín, drobně krájené kopřivy a dobře promíchejte.
- Ze směsi tvarujte malé bramboráčky a ty smažte na rozpáleném sádle dozlatova. Ihned podávejte.
Náš tip: Klasické, ovšem zdravější, bramboráky z trouby si můžete připravit třeba podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Marhold, J.: Krkonošská kuchařka
Nulk.cz: Lidová mluva v Záhoří
Sobotková, J: Kulinární tradice českých regionů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Byliny v kuchyni: Zhubněte pomocí kopřivy! Žahavá rostlina je skvělá na odvodnění
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?