Slovenská polenta aneb Kukuričanka: Výborná je jak sladká s cukrem a skořicí, tak slaná s bryndzou a osmaženou slaninou
14. 4. 2023 Vaření
Máte v oblibě kaše všeho druhu? Pokud si chcete zpestřit snídani nebo dětem večeři, co si třeba připravit místo klasické krupičky kaši z kukuřičné mouky? Na Slovensku se jí říká kukuričanka a patří k oblíbeným rychlým a levným pokrmům. Tak proč ji nevyzkoušet?
Polenta ze Slovenska
Kukuričanka je vlastně takovou slovenskou verzí polenty, která se také připravuje z kukuřičné krupice nebo mouky a spojuje se hlavně s italskou kuchyní. U nás si pod pojmem polenta představíme spíš polentové hranolky, knedlíky či placky nebo polentu zapečenou v koláčové nebo jiné zapékací formě, v Itálii ale tímto názvem nazývají hlavně kukuřičnou kaši, kterou si dávají buď jako přílohu k masu, nebo se sýrem gorgonzola. A přesně taková kaše je oblíbenou specialitou i na Slovensku, ale třeba i v Rumunsku nebo v Chorvatsku.
Mohlo by vás zajímat
Kukuričanka neboli zámeška
Na Slovensku je kukuřičná kaše známá pod několika názvy. Nejčastěji se jí říká kukuričanka, někdy také zameška, zámeška nebo kuľaša. Jde o levnou pochoutku, už v minulosti šlo o tradiční pokrm chudých, často se jedla i v čase půstu. Předností této kaše je, že ji připravíte za pár minut, hlavně pokud si pořídíte instantní kukuřičnou krupici. Kromě toho výborně zasytí, obsahuje spoustu živin a ještě je přirozeně bezlepková. Bonusem navíc je, že ji lze uvařit na mnoho způsobů, takže se vám nikdy nepřejí.
Jak správně uvařit kukuřičnou kaši?
Dřív se krupice vařila spíš ve vodě, chutnější a vláčnější je zavařená do mléka, což je vhodné hlavně u sladkých verzí kaše. A jak tedy kukuričanku neboli zámešku připravit?
Budete potřebovat: 1 hrnek kukuřičné krupice, 1 l vody nebo mléka, špetku soli (ve slané verzi můžete sůl přidat).
- Vodu nebo mléko nalijte do hrnce, osolte a přiveďte k varu.
- Za stálého míchání pomalu přisypávejte kukuřičnou krupici. Důkladně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Pak snižte teplotu, aby se kaše nepřipálila, a vařte do zhoustnutí.
- Hotovou kaši přendejte na talíře, zalijte rozehřátým máslem a ochuťte nasladko nebo naslano.
Sladká kukuričanka:
- Skořice a cukr
- Podušená jablka nebo hrušky
- Rozinky nebo jiné sušené ovoce
- Nasekané ořechy a med
- Kakao nebo strouhaná čokoláda
Slaná kukuričanka:
- Bryndza
- Smažená cibulka
- Na kostičky nakrájená osmažená slanina nebo špek
- Na másle opečené žampiony nebo jiné houby a bylinky
- Strouhaný ovčí sýr
Náš tip: Krémovou polentovou kaši si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, jak na dokonalou krupicovou kaši? Tajemství spočívá v namáčení i finálním zjemnění
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Únorové pranostiky předpovídají „Únorová voda – pro pole škoda,“ nebo také „Teplý únor – studené jaro, teplé léto“
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Petr Štěpánek preferuje chlapské vaření: Používám koření, které by normální člověk nepozřel, směje se herec