Poctivý punčák vonící rumem. Upečený podle receptu Josefa Maršálka bude lepší než z cukrárny
16. 4. 2023 Vaření
Poslední díl pořadu Buchty po ránu se nesl tak trochu v retro duchu. Josef Maršálek s Terezou Bebarovou zavzpomínali na slavné dorty starých dobrých českých cukráren a tři rovnou upekli. Slavný punčák byl jedním z nich. Pokud jste tento zákusek dřív také milovali, můžete si ho nyní snadno připravit doma, a to dokonce v trochu slavnostnější podobě.
Moučník nasosaný rumem
Punčák neboli punčové řezy či punčový dort byl a dodnes je jedním z nejoblíbenějších moučníků klasických cukráren. Pestrobarevný moučník sice vypadá na první pohled složitě, ve skutečnosti je ale jeho příprava poměrně snadná.
Stačí jen upéct korpus, který se pak prolije rumovým rozvarem a ten se nechá nasáknout do těsta. Právě díky tomu není punčák nikdy vysušený, ale naopak báječně vláčný a šťavnatý. Díky tomu jej nemusíte promazávat žádnými máslovými krémy a stačí do něj jen obyčejná zavařenina, která zajišťuje delší trvanlivost dortu.
I když název zákusku odkazuje k punči, tedy k nápoji s vínem a kořením, obvykle se do něj spíš používal rumový nálev, případně jen rozvar ochucený rumovou či punčovou esencí, takže si na punčáku mohly pochutnávat i děti. Josef Maršálek připravil opilejší verzi moučníku s rumem, ovšem navíc svěžejší díky pomerančové šťávě.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat punčové řezy?
Pokud punčák navíc upečete v dortové formě, vznikne vám zákusek hodný i narozeninové oslavy. A díky radám slavného cukráře to zvládnete jako nic. Příprava těsta je poměrně jednoduchá.
- Josef Maršálek zvolil při přípravě méně obvyklý postup, a to takový, že připravil šlehanou nahřívanou hmotu. „Je to takový zlepšovák, když se vám nechce oddělovat bílky od žloutků. Důležité je vajíčka s cukrem rozmíchat pěkně dohladka a pak nahřát na 45 °C. Když to nahřejete méně, tak to šlehání trvá déle, když to nahřejete více, tak bude méně hmoty,“ popisuje postup přípravy hmoty Josef Maršálek.
- Pro punčák je typická jeho barevnost. Obvykle se těsto nebo pak rumový rozvar barví potravinářskými gelovými barvami na žluto a na červeno. „Gelové barvy jsou nejvíce flexibilní a nejrychleji se rozmíchají,“ doporučuje Josef Maršálek. Žlutou barvu můžete případně nahradit kurkumou, červenou třeba šťávou z červené řepy. „U přírodních barev je ale velké riziko, že ztratí během pečení barvy, neboť nejsou tak termo stabilní,“ upozorňuje známý cukrář.
- Našlehaná hmota se pak už jen smíchá se zbylými ingrediencemi, nejprve tekutými. „Vše zamíchejte krátce a rázně, protože čím déle budete míchat, tím méně objemu získáte,“ radí Josef Maršálek. Pak již přijdou na řadu ingredience sypké: „Používáme mouku dortovou, protože korpusy z ní upečené jsou extra nadýchané a jemné,“ doporučuje cukrář a dodává, že není třeba mouku prosívat.
- Těsto se peče ve dvou formách, v jedné je světlé, druhou polovinu obarvěte na červenou barvu. „Klidně můžete mít uprostřed formy méně hmoty, protože ona během pečení steče směrem do středu,“ říká Josef Maršálek a dál upozorňuje na to, že formu není třeba vymazávat, stačí ji jen vyložit pečicím papírem: „Pokud chcete extra rovné korpusy, tak je lepší nevymazávat a po upečení stačí pouze použít ostrý malý nožík a krásně ten korpus vyříznete tak, že objedete nožíkem po celém obvodu formy."
- Pak už stačí jen korpus nařezat na pláty a vrstvit je do formy. První vrstvu je však nutné potřít zavařeninou. „To bude vrstva, která zabrání sirupu, aby protekl ven,“ upozorňuje Josef Maršálek.
- Hotový punčák je třeba zatížit něčím těžkým „aby se pořádně zatížil, aby se vrstvy krásně propojily, všechny ty chutě se uvolnily a zůstaly tam,“ dodává nakonec Josef Maršálek.
Recept na punčový dort s pomerančovým rozvorem
Pokud se vám již během sledování pořadu na punčový dort sbíhaly sliny, můžete si jej připravit podle následujícího receptu Josefa Maršálka.
Budete potřebovat: 250 g hladké dortové mouky, 6 vajec velikosti M, 250 g cukru krupice, 100 g podmáslí, 100 g oleje, 1 prášek do pečiva a potravinářské barvy. Na sirup si připravte: 200 g pomerančového džusu, 1 citron, 200 g vody, 1 celou skořici, 350 g cukru krupice a 100 g rumu, červenou domácí pikantnější zavařeninu na promazání korpusu, moučkový cukr a pomerančovou šťávu na polevu a jedlé květy na ozdobu.
- Vejce rozklepněte do mísy, přisypejte k nim cukr a dobře prošlehejte metličkou dohladka. Misku postavte na hrnec nad páru nebo do vodní lázně a nechte směs nahřát na 45 °C. Stále kontrolujte teplotu a míchejte, aby se směs nepřipálila. Pak do ní přidejte žlutou gelovou barvu.
- Pak směs šlehejte v robotu při nejvyšší rychlosti, dokud hmota nezhoustne a nezpění asi 10 minut. Hmota by měla mít konzistenci tzv. na stuhu. Když zvednete metlu, měla by z ní stékat a tvořit pramen.
- Pak do směsi přidáme všechny zbylé tekuté ingredience – podmáslí a olej. Krátce a rázně promíchejte. Pak přisypejte mouku a prášek do pečiva. vše nejprve metličkou dvakrát a třikrát promíchejte pomalu, aby se mouka zespodu dostala nahoru. Pak míchejte rychle, aby nevznikly žmolky.
- Těsto rozdělte do dvou forem vyložených pečicím papírem, do každé přijde asi 500 g. Jednu polovinu nechte tak, jak je, druhou obarvěte načerveno.
- Korpusy vložte do trouby a pečte při teplotě 170-180 °C na horkovzduch 15-20 minut.
- Připravte si punčový sirup. Všechny ingredience na něj dejte do hrnce a svařte. Rum případně můžete nahradit bílým vínem, pro děti jen stačí zvýšit množství džusu.
- Korpusy vyjměte z formy a oba prořízněte ostrým pilkovým nožem na tři pláty. Stačí jen otáčet korpusem, udělat si zářez a pak projet skrz.
- Jednotlivé vrstvy pak vrstvěte do dortové formy, kterou si raději položte do mísy, kdyby vytekl sirup. Nejprve dejte růžový plát a potřete jej zavařeninou. Pak na něj položte žlutý a prolijte jen částí sirupu. Pláty střídejte, předposlední červený zalijte sirupem, potřete ještě džemem a nakonec vše zakryjte žlutým plátem.
- Nakonec punčák zatižte něčím těžkým, klidně i o váze 1-2 kg, třeba mísou, kterou položíte na spodek dortové formy. Nechte odpočívat v lednici přes noc.
- Hotový punčák obraťte vzhůru nohama a opatrně odstraňte formu.
- Nakonec punčák přelijte ledovou polevou smíchanou z moučkového cukru a pomerančové šťávy dohladka. Rozetřete dohladka, ozdobte jedlými květy a nechte zaschnout.
Postup přípravy punčového dortu si můžete připomenout v naší fotogalerii:
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost
Retro vaření s Kristinou: Upečte si laskonky jak z prvorepublikové cukrárny
Poctivý punčák vonící rumem. Upečený podle receptu Josefa Maršálka bude lepší než z cukrárny
Komentáře
6. 6. 2024 08:37
19. 4. 2023 08:45
16. 4. 2023 10:10