Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odborník na etiketu Ladislav Špaček radí, jak správně v restauraci konzumovat couvert.
Zdroj: se svolením Ladislava Špačka / pixabay

Návštěvy restaurací jsou běžnou součástí našeho každodenního života. Přesto existuje mnoho úskalí, která na nás v gastronomických zařízeních čekají. Patří mezi ně i některé nepsané regule, které by se měly dodržovat, abychom neporušovali etiketu, upozornil Ladislav Špaček. Věděli jste třeba, že pečivo s pomazánkou, na účtence často označované jako couvert, jí většina zákazníků způsobem, který je nevhodný?

Co je vlastně couvert?

Pod tímto termínem se označují obvyklá dochucovadla, která nám obsluha připraví na stůl, zároveň to ale v lepších restauracích také bývá košík s pečivem a máslem či pomazánkou, který obdržíme ještě před objednávkou pokrmů. 

Nejsme na výletě

Na přesná pravidla konzumace couvertu upozorňuje odborník na etiketu Ladislav Špaček. „Pečivo se neukusuje, láme se na malé kousky a ty se vkládají do úst. Máme-li na stole společný košíček s pečivem, vezmeme si jeden kousek a přeneseme si ho na svůj pečivový talířek po levé ruce. Nemůžeme si namazat krajíc chleba a ukusovat ho, jako to děláme na výletě,“ říká odborník. „Nic, co jsme vložili do úst, se už nemůže vrátit na talířek. Odlomíme sousto, namažeme máslem a vložíme do úst,“ připomíná. 

Drobky nejsou ostuda

Podle Špačka můžeme pečivo jen lámat, nesmíme ho krájet nebo ukusovat. „Je to vzpomínka na poslední večeři, kdy Kristus lámal chléb svým učedníkům, a tak to dělá tatínek na francouzském chateau v rodinném kruhu dodnes,“ vysvětluje bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla. Ulomené sousto mažeme máslem nad talířkem s pečivem, abychom nedrobili zbytečně po celém stole.

Jestliže nadrobíme, nic se nestane, i to patří k uvolněnému stolování. Nesmíme se bát chovat se nenuceně, jen nesmíme podlehnout prohřeškům při stolování. U některých pokrmů, které jíme jen vidličkou v pravé ruce, třeba u těstovin nebo mořských plodů, si můžeme pomáhat při nabírání kouskem pečiva v levé ruce,“ říká Špaček s tím, že dokonce můžeme kouskem pečiva vytřít talíř a pak pečivo vložit do úst. Jediné, co nesmíme s pečivem udělat, je ukusovat ho, vkládat do úst a vytahovat zpátky ven, varuje odborník.

Není třeba všechno sníst

Julie Lamberg-Burnetové, zakladatelka a generální ředitelka Školy protokolu v Sydney, je také přesvědčena, že mnoho lidí vůbec netuší, jak se má zachovat, když v restauraci obdrží košík s pečivem a pomazánkou. Nejen, že si někteří lidé myslí, že by měli celý couvert sníst dřív, než obdrží objednané jídlo. 

Nůž patří na své místo

Podle Lamberg-Burnetové je zcela nepřípustné, abychom pečivo jedli stejným způsobem, jako když si ho připravujeme doma. “Při lámání držte čerstvý chléb nad talířem a oddělujte kousky. Každý pak namažte obdrženým máslem či pomazánkou,” radí. Zapovězeno je i řezání nebo krájení chleba, stejně jako namazání tlustou vrstvou. „Použitý nůž nikdy nevkládejte zpět do společné misky na máslo či pomazánku,“ varuje renomovaná odbornice.

Zdroj informací:

The Mirror - Etiquette expert says we all eat bread wrong at restaurants - with key knife rule

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Uvedená pravidla v popsané situaci znám, ale nevím, zda platí i při snídani. Jak se správně konzumuje např. chléb, máslo a šunka?

Chodím po světě už pár desítek let, ale takto nepraktickou radu jsem ještě neslyšel a nečetl. S rohlíkem bych si možná poradil, ale jak ulamovat namazaný krajíc chleba, to si představit neumím. Pokud odkládám nakousnuté pečivo na svůj talířek, nikoli do společnéko košíčku, není hygienický ani společenský důvod, aby to komukoli u stolu vadilo. I když někteří si vytvářejí i mnohem bizarnější tabu.

Dobrý den! Budu zřejmě mladší, než autor. V 10 letech věku jsem si přečetl Dr. Dobromila Ječného. Doporučuji! Zde by stálo za pokus naučit dobrému chování naše tzv. "elity", aby byly aspoň v tomto vzorem. Počínaje délkou nohavic a konče rukama v kapsách u kalhot. Přitom se ještě s někým baví, často i se ženou! Celý život chodím v obleku, ale takové faux pas mě nikdy nenapadlo. O stravování na veřejnosti, vyjadřování, atd. ani nemluvím. Toto jsou vzdělání lidé? Ani náhodou. Chybí jim pokora a slušné vychování.

Přidat komentář