Jak správně jíst pečivo v restauraci? Expert na etiketu Ladislav Špaček varuje před ukusováním a drobením
27. 4. 2023 Tipy a triky
Návštěvy restaurací jsou běžnou součástí našeho každodenního života. Přesto existuje mnoho úskalí, která na nás v gastronomických zařízeních čekají. Patří mezi ně i některé nepsané regule, které by se měly dodržovat, abychom neporušovali etiketu, upozornil Ladislav Špaček. Věděli jste třeba, že pečivo s pomazánkou, na účtence často označované jako couvert, jí většina zákazníků způsobem, který je nevhodný?
Co je vlastně couvert?
Pod tímto termínem se označují obvyklá dochucovadla, která nám obsluha připraví na stůl, zároveň to ale v lepších restauracích také bývá košík s pečivem a máslem či pomazánkou, který obdržíme ještě před objednávkou pokrmů.
Nejsme na výletě
Na přesná pravidla konzumace couvertu upozorňuje odborník na etiketu Ladislav Špaček. „Pečivo se neukusuje, láme se na malé kousky a ty se vkládají do úst. Máme-li na stole společný košíček s pečivem, vezmeme si jeden kousek a přeneseme si ho na svůj pečivový talířek po levé ruce. Nemůžeme si namazat krajíc chleba a ukusovat ho, jako to děláme na výletě,“ říká odborník. „Nic, co jsme vložili do úst, se už nemůže vrátit na talířek. Odlomíme sousto, namažeme máslem a vložíme do úst,“ připomíná.
Mohlo by vás zajímat
Drobky nejsou ostuda
Podle Špačka můžeme pečivo jen lámat, nesmíme ho krájet nebo ukusovat. „Je to vzpomínka na poslední večeři, kdy Kristus lámal chléb svým učedníkům, a tak to dělá tatínek na francouzském chateau v rodinném kruhu dodnes,“ vysvětluje bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla. Ulomené sousto mažeme máslem nad talířkem s pečivem, abychom nedrobili zbytečně po celém stole.
„Jestliže nadrobíme, nic se nestane, i to patří k uvolněnému stolování. Nesmíme se bát chovat se nenuceně, jen nesmíme podlehnout prohřeškům při stolování. U některých pokrmů, které jíme jen vidličkou v pravé ruce, třeba u těstovin nebo mořských plodů, si můžeme pomáhat při nabírání kouskem pečiva v levé ruce,“ říká Špaček s tím, že dokonce můžeme kouskem pečiva vytřít talíř a pak pečivo vložit do úst. Jediné, co nesmíme s pečivem udělat, je ukusovat ho, vkládat do úst a vytahovat zpátky ven, varuje odborník.
Mohlo by vás zajímat
Není třeba všechno sníst
Julie Lamberg-Burnetové, zakladatelka a generální ředitelka Školy protokolu v Sydney, je také přesvědčena, že mnoho lidí vůbec netuší, jak se má zachovat, když v restauraci obdrží košík s pečivem a pomazánkou. Nejen, že si někteří lidé myslí, že by měli celý couvert sníst dřív, než obdrží objednané jídlo.
Nůž patří na své místo
Podle Lamberg-Burnetové je zcela nepřípustné, abychom pečivo jedli stejným způsobem, jako když si ho připravujeme doma. “Při lámání držte čerstvý chléb nad talířem a oddělujte kousky. Každý pak namažte obdrženým máslem či pomazánkou,” radí. Zapovězeno je i řezání nebo krájení chleba, stejně jako namazání tlustou vrstvou. „Použitý nůž nikdy nevkládejte zpět do společné misky na máslo či pomazánku,“ varuje renomovaná odbornice.
Zdroj informací:
The Mirror - Etiquette expert says we all eat bread wrong at restaurants - with key knife rule
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Škvarková pomazánka je nejlepší s křupavými škvarky: Její chuť vylepší kyselé okurky a smažená cibulka
Galantnost nesmí zemřít, říká odborník na etiketu Ladislav Špaček. Připomíná také, kdo si v restauraci sedá první a kdo platí
Jak nejlépe skladovat máslo koupené v akci? Trvanlivost prodlouží tmavý obal i nízká okolní teplota, pak bude máslo do cukroví skvělé
Přečtěte si Zobrazit více
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Bleskový chleba z pánve pane in padella: Jednoduché italské pečivo připravíte do půl hodiny a výborně se hodí na sendviče
Jak prostřít velikonoční tabuli? Problémy malého stolu vyřeší etažérka, levnou výzdobu zajistí ubrousky a květiny
Komentáře
29. 4. 2023 22:21
28. 4. 2023 21:05
28. 4. 2023 19:46