Jídelní rozmary slavných: Herečka Naďa Konvalinková ráda jí i vaří a kulajda podle jejího receptu chutná úplně fantasticky
23. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Naďa Konvalinková o sobě s nadsázkou říká, že je věčná dietářka. Žádná dieta jí však nevzala chuť k jídlu a hlavně chuť k vaření. Známá herečka je nadšená – a především výborná kuchařka.
Krupicovu kaši nesnáší
Na vaření ale moc času nemá. Nejčastěji se proto ke sporáku postaví o prázdninách. Nikdo ale nemůže očekávat, že by uvařila krupicovou kaši. Tu od dětství nenávidí.
„Už jako malá holka ve školce jsem z duše nenáviděla krupicovou kaši, kterou mi neustále nutili. Dodnes se vidím, jak sedím u stolu a ty velké slané slzy padají do talíře,“ přiznala. Bohužel s krupicovou kaší se nedobrovolně setkala ve filmu Jak se krotí krokodýli, kde ji kolega Miroslav Etzler podle scénáře krmí právě krupičkou. To podle svých slov pak prosila režisérku Marii Poledňákovou, aby toho nechali.
Mohlo by vás zajímat
Zelné placky i valašské frgály
K oblíbeným jídlům herečky patří například placky ze sladkokyselého zelí s kmínem – zelňáky. Ty má ráda zatepla i zastudena. Z moučníků si troufne i na valašské frgály. Nejoblíbenějším pokrmem Nadi Konvalinkové je ale kulajda, kterou připravuje na sladko-kyselo.
Kulajda podle Nadi Konvalinkové
Pokud byste si chtěli kulajdu uvařit podle receptu této herečky, budete potřebovat (na 4 porce):
- 50 g sušených hub (nebo 400 g čerstvých)
- 1 litr vody
- 600 g brambor
- 1 lžička kmínu
- 1 špetka soli na brambory
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- sůl
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- hrst čerstvého kopru
- 2 vejce vařená natvrdo
A jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Do hrnce nalijte ¾ litru vody, osolte a přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte nakrájené brambory, přidejte kmín a vařte do poloměkka.
V menším kastrůlku dejte vařit vodu (asi ¼ litru) a vsypte sušené nebo čerstvé očištěné a nakrájené houby a vařte doměkka.
Uvařené houby i s vývarem z hub přidejte do hrnce k uvařeným bramborám s vodou. Na zahuštění v hrnečku důkladně smíchejte smetanu s moukou.
Vlijte do polévky (případně přeceďte, aby v polévce nezůstaly hrudky). Přidejte lžíci octa (pro ochucení i proto, že zabrání dalšímu změknutí brambor). Polévku povařte 20 minut. Dochuťte solí a lžící třtinového cukru. Po uvaření přidejte do polévky hrst nasekaného čerstvého kopru. Podávejte s půlkou vejce uvařeného natvrdo.
Vyzkoušet můžete také kulajdu podle našeho videoreceptu:
Rychlá kulajda
Zdroje informací:
super.cz: Věčná dietářka Naďa Kovalinková jedno jídlo z duše nenávidí: A prozradila svůj nejhorší zážitek!
rozhlas.cz: Naďa Konvalinková miluje kulajdu, kterou jedl i Václav Havel. Recept zvládne každý
rozhlas.cz: Jednoduché, ale božské. Naďa Konvalinková prozradila recept na sladkokyselé zelňáky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Karel Gott miloval svíčkovou i pravou „čínu“ a návštěvám připravoval speciálně ochucený tatarák
Zelné placky pečené na pánvi a v troubě. Nejlepší zelňáky podle našich babiček
Lahodné valašské frgály s mákem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a tipy, jak na to, aby se koláče vždycky povedly na jedničku
Komentáře
23. 4. 2023 08:45