Jak upéct šťavnaté kuře? Víme, jaká směs koření je nejlepší, a prozradíme osvědčený trik, díky kterému se maso rovnoměrně propeče
19. 4. 2023 Vaření
Pečené kuře patří mezi naše nejoblíbenější jídla. Pokud se vám nechce pokaždé ladit poměr koření, připravte si hotovou směs do zásoby. A pak už si můžete pochutnávat na voňavém a křupavém masíčku.
Co patří do směsi koření na pečené kuře
Pečené kuře milují děti i dospělí a je jedno, jestli je kuře vcelku nebo naporcované. Když ho připravujeme, dáváme na něj nejrůznější koření. Může to být pouze kmín, sladká paprika a samozřejmě sůl. Variantou jsou ale i další druhy koření, jako jsou zázvor, kurkuma, pepř, sušený česnek, ale případně také tymián, oregano, rozmarýn. Pro milovníky pikantnějších jídel se hodí mletá pálivá paprika, mleté chilli, kouřový nádech dodá uzená paprika.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit kořenící směs na kuře
Směs může být variabilní podle toho, jaké chutě máme raději. Milovníci bylinek přidají více tymiánu, rozmarýnu a podobně. Ti, kteří chtějí více pálivosti, zase přidají třeba trochu chilli.
Co je tedy potřeba do kořenící směsi na jedno kuře? 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička zázvoru, špetka pepře, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky sušeného tymiánu, můžete přidat i ½ lžičky třtinového cukru pro karamelový nádech a 2 lžičky soli.
Mohlo by vás zajímat
Co udělat, než dáte kuře do trouby
Pokud chcete dokonalé maso, je lepší vyndat ho z lednice alespoň o hodinu dříve. Kuře se zatím stihne přizpůsobit teplotě. Ve výsledku bude lépe propečené a šťavnatější. Kuře také dočistěte od peří, pokud je třeba, a neomývejte ho, abyste si do dřezu a jeho okolí případně nezanesli salmonelu či jiné bakterie, které se na syrovém kuřecím mase mohou vyskytovat.
Protože se každá část kuřete propéká jinak, vyzkoušejte osvědčený trik pro rovnoměrnější propečení. Svažte nohy kuřete provázkem z přírodního materiálu.
Kuře by mělo přijít do pekáčku jen o trochu většího, než je jeho velikost. Aby kuře neleželo v tekutině, je dobré do pekáče nebo kastrolu vložit kovovou mřížku nebo na dno položit několik špejlí.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak upéct kuře s křupavou kůrkou
Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte si směs koření. Do pekáčku dejte mřížku (využijte ji i pokud máte kuřecí čtvrtky), na ni položte kuře, pomažte ho máslem nebo sádlem zvenčí i zevnitř, a do pekáčku nalijte trošku vody. Do kuřete vetřete koření (i uvnitř) a svažte překřížené nohy kuřete provázkem. Nádobu zakryjte a dejte ji do předehřáté trouby.
Asi po 10 minutách teplotu snižte na 180 °C. Po dalších 20 minutách kuře otočte, přelijte vypečenou šťávou, zpátky přiklopte. Bude se péct asi dalších 40 minut. Každou čtvrthodinu maso přelévejte výpekem. Pokud potřebujete dolít tekutinu, přidejte trochu horké vody. Na poslední půlhodinu odkryjte a nechte vytvořit kůrčičku. Případně můžete i mírně zvýšit teplotu.
A jak poznat, že je kuře upečené? Stačí malým ostrým nožíkem píchnout do nejširšího místa stehen nebo prsou. Pokud z masa vyteče čirá šťáva, je hotové, jinak potřebuje ještě chvíli zůstat v troubě. Po vyndání z trouby nechte maso 10-15 minut odpočinout. Odstraňte provázek z nohou a můžete skvělé kuře naporcovat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více