Václav Noid Bárta: Po večírcích mi bývalo špatně, teď mám díky správnému jídlu energie na rozdávání. Smažák si ale stejně dám s chutí
19. 4. 2023 Ostatní
Zpěvák a skladatel Václav „Noid“ Bárta před lety naprosto změnil svůj život. Začal se o sebe starat, zdravě jíst, přestal konzumovat alkohol a kouřit. Dnes si tuto životní volbu nemůže vynachválit, i když přiznává, že občas zhřeší. V rozhovoru pro TopRecepty otec tří dcer prozradil, jakou kuchyní má nejraději, kdo velí jejich rodinné kuchyni i jak se stravují jeho děti.
Václave, v pořadu „Koko ve varu“ se ujímáte role „trenéra“. V čem spočívá Wencišova výzva, kterou divákům představujete?
Po dobu 30 dnů budu ukazovat třicet základních cviků k rozproudění krve. Není to o tom, že bych byl fitness trenér, nebo že bych chtěl přesně ukazovat techniky daného cviku. Spíš chci sdělit, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný. Když se hýbeme, cítíme se lépe, s větší energií, vyplaví se nám do krve endorfiny a všechno pro nás bude jednodušší.
Je podle vás pro zdraví a kondici důležitý styl stravování?
Říká se, že úspěch ve sportu je rozdělen na 70 procent strava a 30 trénink. To znamená, že jídlo je hrozně důležité, je to palivo pro náš motor. Pokud špatně jíme a budeme se přejídat, tak samozřejmě budeme tloustnout. Je potřeba pochopit princip kalorického deficitu a začít se o to trochu starat, protože čím jsme starší, tím nám tělo hůř spaluje a už nám nedá nic zadarmo.
Mohlo by vás zajímat
Poslední roky jste se pustil do výrazné změny životního stylu, co vás k tomu vedlo?
Začal jsem si uvědomovat, že se pomalu dostávám do středního věku, kdy je potřeba si přiznat, že tělo není nesmrtelné a nejsem Terminátor. Tím pádem jsem začal zdravěji jíst, cvičit, přestal jsem pít alkohol a kouřit. To pro mě byla jedna z nejlepších věcí, která se mohla stát. Od té doby je mi líp než třeba ve třiceti. Je to skvělé, začít se o sebe starat.
Cítíte se tedy lépe než před lety, kdy jste byl brán jako večírkový král a nikdo by asi netipoval, že se změníte?
Totální životní otočka. Dřív to bylo tak, že jsem se šel večer napít a druhý den jsem půlku prospal, protože mi bylo špatně. Samozřejmě jsem jedl „prasárny“, protože v noci neseženete zdravý kuskus, takže jsem se nacpal smaženými kuřaty a šel jsem spát. Tělo mělo v noci strašné práce, aby to vše rozložilo. Byl jsem skoro pořád bez energie. Teď, když se dobře stravuji, nepiju a tělo nechávám odpočinout, tak potom makám jak čert.
Co je základem vašeho stravování. Můžete si třeba dovolit občas „zaprasit“?
Snažím se držet poměr osmdesát ku dvaceti procentům. Víc se snažím stravovat správně, jíst dobré věci, nejraději mám třeba rýži a kuře, vyhýbám se velkému množství pečiva, pečený bůček si taky nedám. Když ale přijde víkend, tak si s holkami zajdu třeba na smažený sýr nebo na zmrzlinu. Snažím se nemít „cheat day“, ale „cheat meal“, takže „neprasit“ celý den, ale pouze jedním jídlem. Člověk musí pochopit, že to není dieta, ale životní styl. Pak se mu s tím žije dobře a na pohodu.
Máte doma určeno, kdo je v kuchyni pánem? Na zahradě jednoznačně vládnete vy, je tomu tak i při vaření?
Na taková ta „hodná“ jídla je Eliška, která je umí skvěle dochutit. A když je víkend, třeba nějaká grilovačka, nebo nějaký ten „prasící“ den, tak se do toho pustím já. Takže se střídáme. Eliška vaří výborně, peče sladké. Já jsem z toho vždycky nadšený. Naposledy dělala skořicové šneky, přelité Nutellou a karamelem a to bylo neskutečné. Je to báječná žena.
Jaké jídlo od manželky Elišky máte nejraději?
Perfektně dělá kuře na paprice, to celá naše rodina miluje. Dělá i různé číny, sýrové omáčky, všechno skvěle.
A naopak, co nejraději vaříte vy sám?
Já rád peču kachnu, to je pro nás vždycky takové slavnostní jídlo. Dělám ji na málo stupňů, delší dobu, k tomu vždycky vyrobím knedlík a zelí. Nebo mě baví klasická svíčková. Prostě ty složitější jídla, protože je to na delší dobu a člověk si u toho odpočine. Dřív jsem u toho pil pivo, teď mám citronovou šťávu.
Mohlo by vás zajímat
Jaká kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Teď mezi mé favority patří mexická kuchyně. Její chutě jsou perfektní, je to pikantní, zároveň jsou tam různé chutě od limety po koriandr. Mám rád i různé placky, tortilly, placky, trhaná masa. Proto, když je grilování, rád dělám různá burrita a quesadilly.
Dbáte na stravování svých holčiček Terezky, Elinky a Aničky, nebo jim necháváte volnost výběru?
Je důležité, že jak to jedeme my dospělí, tak holky se přidaly. Jejich jídelníček se tak skládá z rýže, brambor, kuřete, zeleniny, cottage či vajíček. Prostě věcí, které jsou výživově vydatné a zároveň neškodlivé. Nějaké fastfoody, smažené hranolky, coly, to u nás moc není, jen občas za odměnu. Jasně, že nejsme jídelní teroristi, necháme je ochutnat i tyhle věci, ale ony mají samy rády to kuře s rýží, jako tatínek a maminka.
Náš tip: Podívejte se do galerie na fotky z Václavova soukromí se ženou a dětmi.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Václav Noid Bárta: Po večírcích mi bývalo špatně, teď mám díky správnému jídlu energie na rozdávání. Smažák si ale stejně dám s chutí
Etiketa na talíři v historii: Vidličky se nelíbily církvi, na návštěvy si lidé nosili vlastní nože a lžíce a muži krájeli jídlo dámám
Delikatesa z trouby: Pomalu pečený bůček s křupavou zlatavou kůrkou nedá skoro žádnou práci, jen nesmíme opomenout první krok
Přečtěte si Zobrazit více
Bezmasá jídla: Čočkové karbanátky jsou skvělou náhradou těch masových, voní čerstvými bylinkami a jsou jednoduché
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na domácí pařížskou šlehačku: Díky jedné ingredienci skvěle drží tvar a chutná božsky
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut