Slovenský nudlkoch aneb Nudle zapečené s povidly a ořechy mají křupavou kůrčičku a chutnají fantasticky
21. 4. 2023 Vaření
Nudle nebo zkrátka jakékoliv těstoviny upravené nasladko miluje snad každé dítě. Mohou být s mákem nebo strouhankou, na Slovensku je babičky dětem sypaly ořechy, zapékaly s povidly a říkaly tomu nudlkoch. Pro mnohé je tento pokrm dodnes symbolem dětství a prázdnin u babičky.
Těstoviny nasladko ze Slovenska
Nudlkoch nadchne určitě všechny vyznavače sladkých hlavních chodů. Jestliže jste se s tímto názvem již někdy setkaly, tak jste pravděpodobně trávili dětství na Slovensku. Právě odtud toto jednoduché a prosté jídlo pochází. Spojuje se hlavně s oblastí Novohradu, okolí Banské Štiavnice nebo Zemplína, známý je ale i v jiných koutech Slovenska. Název pokrmu zřejmě pochází z němčiny, neboť je spojením výrazů Nudel, což znamená těstovina, a kochen – vařit. Nudlkoch je známý i jako nudlfanc, v některých rodinách se mu říkalo jen „prekladene slíže" a nudle se zapékaly i s tvarohem a mákem.
Mohlo by vás zajímat
Obyčejné těstoviny vylepší povidla a zapékání
Ačkoli jde o slovenskou specialitu, podobné pokrmy se připravovaly i u nás a milovaly je hlavně děti. Jde totiž o obyčejné nudle (nejlepší jsou samozřejmě ty domácí), které se nejprve uvaří a pak navíc zapékají se švestkovými povidly a mletými ořechy ve formě vymazané máslem. Máslo pokrm příjemně zjemní, nakyslá povidla vytvoří příjemný kontrast k ořechům a pokrm díky nim ani není přeslazený.
Nejlepší je proto použít kvalitní nedoslazovaná povidla, která jsou krásně hustá a mají poctivou chuť švestek. Zapékání vytvoří krásně křupavou kůrčičku na povrchu. Pokud byste si chtěli toto jídlo ještě vylepšit, můžete přidat trochu skořice nebo perníkového koření – to se k chuti povidel také báječně hodí. A nebo můžete nudle zapéct s bílkovým sněhem, ten pozvedne celý pokrm na ještě vyšší úroveň.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pravý slovenský nudlkoch
Pokud vás nudlkoch zaujal a máte doma ještě zásoby švestkových povidel, můžete se to jeho přípravy rovnou pustit. Jak na to?
Budete potřebovat: 400 g těstovin (nejlépe širokých nudlí), 150 g mletých vlašských ořechů, 80 g másla, 4 lžíce švestkových povidel, špetka soli, moučkový cukr podle chuti, máslo na vymazání formy a strouhanku na vysypání formy.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a uvařte v ní těstoviny.
- Zapékací misku vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Pak do ní dejte ⅓ těstovin, rozprostřete je po celé formě a potřete částí povidel.
- Máslo nastrouhejte na hrubém struhadle a třetinou posypejte těstoviny. Poté je posypejte cukrem a nasekanými ořechy.
- Poté pokračujte druhou vrstvou těstovin, opět ji potřete povidly a posypejte nastrouhaným máslem, cukrem a ořechy. Nakonec dejte poslední vrstvu těstovin a vše zopakujte.
- Pokrm vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut, dokud nejsou těstoviny na povrchu krásně křupavé.
Náš tip: Na nudlkoch můžete použít jakékoliv těstoviny z obchodu, lepší však bude z těch domácích. Můžete si je připravit třeba podle našeho video receptu. Těsto stačí jen nakrájet na silnější a delší nudle.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sladká pochoutka ze Slovenska: Jak si doma připravit pouťovou dobrotu, které se říká košický med
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu