Jak na dokonalý telecí řízek a bramborový salát? Podle finalisty Pohlreichova souboje restaurací z Long Story Short je fígl v obalování
21. 4. 2023 Tipy a triky
Olomoucká restaurace Long Story Short se stala prvním účastníkem finále televizní kuchařské show Pohlreichův souboj restaurací. V cestě za titulem si poradila s podnikem Dejvická 34, nabízejícím klasický italský koncept. Pro server TopRecepty moravský podnik, prezentující moderní českou kuchyni, odtajnil recept na lahodný telecí řízek s bramborovým salátem.
Vídeňský telecí řízek
Oblíbené jídlo, které je pro mnoho rodin symbolem slavnostního oběda. Smažený řízek, doplněný nejpopulárnějším salátem u nás, tedy bramborovým salátem. Většina lidí ovšem na přípravu preferuje kuřecí a vepřové maso, málokdo si troufne na řízek telecí. Jak ovšem upozorňují kuchaři z Long Story Short, není čeho se bát.
Pojďte si s námi dnes připravit vídeňskou klasiku tak, jak si ji "vymazlili" v moravské restauraci. Dokonale šťavnatý řízek zde doplňuje trošku netradiční, ale lahodný bramborový salát s medvědím česnekem.
Mohlo by vás zajímat
Bramborový salát
Na 4 porce bramborového salátu, který boduje na menu olomoucké restaurace, budete potřebovat tyto suroviny:
-
750 g brambor grenaille (můžete použít i brambory typu A)
-
50 g hrubozrnné hořčice
-
2 svazky ředkviček
-
300 ml zeleninového vývaru
-
80 g nakládané cibule
-
1 polévkovou lžíce vinného octa
-
sůl
-
mletý pepř
Jak na to?
- Čerstvé ředkvičky nakrájejte na čtvrtiny. Medvědí česnek nasekejte najemno. Nakládanou cibuli překrájejte nahrubo. Dobře očištěné brambory uvařte ve slupce v lehce osolené vodě. Ještě horké nakrájejte na 2 až 3 kusy podle velikosti (v případě klasických brambor na asi 1 cm široké plátky).
- Brambory, ředkvičky, hrubozrnnou hořčici, vinný ocet, nakládanou cibuli, sůl a pepř smíchejte a vložte do hrnce (mísy) a zalijte horkým (ne vařícím) zeleninovým vývarem a opatrně promíchejte. Brambory do tekutiny uvolní škrob a vše se krásně propojí. Po vychladnuti přidejte medvědí česnek.
Telecí řízky
Když máte salát dobře uleželý, můžete se pustit do řízků. Na jejich přípravu si připravte:
- 600 g telecí kýty
- 4 vejce
- 50 g hladké mouky
- 200 g panko strouhanky (můžete použít i klasickou)
- 700 ml oleje na smažení
- 150 ml přepuštěného másla
- 200 g zavařených brusinkek
Jak na to?
- Telecí kýtu odblaňte a nakrájejte na osm stejných plátků (na každou porci se počítá se dvěma). Řízky naklepejte, osolte a opepřete.
- Čtyři vejce rozšlehejte, ale jen velmi jemně, pouze pár pohyby vidličkou. Jednotlivé řízky obalujte v klasickém pořadí – hladká mouka, vejce, strouhanka.
- Na pánvi si rozehřejte olej na zhruba 175 stupňů a přidejte přepuštěné máslo. Dodává mnohem lepší výslednou chuť, ale můžete se obejít i bez něj. Smažte dozlatova. „Měsíčky citronu položte na talíř, aby si každý mohl dochutit dle potřeby, brusinky servírujte ve zvláštní misce,“ říká sous chef Long Story Short Vladimír Bula a přeje za celý tým z olomoucké restaurace dobrou chuť.
Náš tip: Před servírováním necháme řízky odležet na kuchyňské papírové utěrce, pustí tak přebytečný tuk. Na talíři přidáme na každou porci plátek másla.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Expertka radí: Jak a kde v lednici skladovat medvědí česnek? Vlhká utěrka je nezbytností, důležité je i správné místo v lednici
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Pohlreichův souboj restaurací finišuje: O postupujícím rozhodly chybějící příbory, studené jídlo i moravská dřina
Přečtěte si Zobrazit více
Pečené brambory 10x jinak: V solné krustě budou chutnat jako právě vytažené z popela, s máslem si na nich fantasticky pochutnáme
Medvědí česnek je typickou rostlinou časného jara. Přichystejte si z něj voňavé pesto se sýrem a ořechy
Jak na briošku s paštikou podle vítězné restaurace Long story short z Pohlreichova pořadu? Šéfkuchař prozradil recept