Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Zpěvačka a herečka Ljuba Hermanová ráda vařila a na její houbové karbanátky se stávaly fronty
Zdroj: zdroj: Toprecepty.cz, eva hubova a Profimedia

Ljuba Hermanová, od jejíhož narození před pár dny uplynulo 110 let,  byla slavná šansoniérka a herečka. A život si užívala všemi doušky. Koho by napadlo, že tato dáma plná energie byla i vynikající kuchařkou?

Elegantní dáma za sporákem

Královna (nejen) prvorepublikových večírků a mejdanů se čtyřikrát vdala a milence prý nepočítala. Pravda, teď už její jméno patří do „retro“ kategorie a dnešní ženy by nad množstvím plastických operací, které podstoupila, jen mávly rukou. Ještě, že v 70. a 80. letech v bývalém Československu neexistoval bulvár, protože to by paní Ljuba určitě byla vítaným objektem.

Kromě nesporného uměleckého talentu vyčnívala perfektní postavou a vyhlazeným obličejem, což jí „pracující“ ženy záviděly. I proto překvapí, že Ljuba Hermanová neměla problém postavit se ke sporáku. Některé její recepty se staly legendární.

Nakládala ryby a dělala čatní

Měla ráda ryby, jejím favoritem byl pstruh. Toho připravovala klasicky obaleného v mouce a pečeného na másle a s česnekem. Milovala ale také ryby na kyselo (po prohýřené noci určitě přišly k chuti). Podle receptu Zdenky Werichové, manželky slavného herce, marinovala pstruhy v sladkokyselém nálevu, kam kromě octa přilévala i bílé víno.

Proslulé bylo i její čatní ze zelených rajčat, závoru, pálivé papriky a rozinek, které se báječně hodilo k různým pečením.

(Ne)obyčejné jídlo

Majstrštykem paní Ljuby byly ovšem na první pohled úplně obyčejné houbové karbanátky. Jak sama říkala: „Tedy – nic moc nového, ale setkala jsem se poměrně s málo lidmi, kteří by houbové karbanátky dělali. Kdo je u mne ochutnal, dyndal pak o recept, a mnoho přátel, dokonce i Jaroslav Vojta, tvrdilo, že netušili, že něco tak dobrého existuje.“

Jak na houbové karbanátky Ljuby Hermanové?

Budete potřebovat:

  • 600 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g slaniny
  • 1 vejce
  • špetku drceného kmínu
  • majoránku
  • sůl
  • 1 lžičku Solamylu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky strouhanky
  • olej na smažení
  1. Houby vsypte do vroucí vody a povařte asi půl hodiny, pak je  sceďte, nechte vychladnout a studené umelte. Pokrájenou cibuli a slaninu osmažte na oleji, přidejte houby, osolte a poduste ve vlastní šťávě.
  2. Vychladlou směs dochuťte utřeným česnekem, majoránkou, kmínem, solí, zahustěte Solamylem a hladkou moukou. Paní Ljuba k tomu ještě dodávala: „… česnek, majoránku…ničeho moc, aby třeba takový česnek nepřebil chuť houbiček.“
  3. Ze směsi udělejte placičky, které obalte ve strouhance a usmažte na rozpáleném oleji. Chutnají s chlebem i s bramborem.

„Mohu-li poradit co k nim, pak tedy jeden salátový recept, pro zdraví i pro vynikající chuť: Nastrouhám jednu velkou hlavu celeru, pěkně bílého a tvrdého, přisladím, přidám šťávu z jednoho citronu (event. i z pomeranče!), poleju trochou dobrého oleje a – zbaštím!“

Dostali jste chuť na jídlo vonící houbami? Podle našeho videoreceptu vyzkoušejte třeba brokolici s houbami.

Brokolice s houbami

Zdroje informací:

vlasta.kafe.cz: Týden jídel slavných: Houbové karbanátky podle Ljuby Hermanové

pozitivni-noviny.cz: Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (42) Ljuba Hermanová

Recepty k tomuto článku