Jídelní rozmary slavných: Zpěvačka a herečka Ljuba Hermanová ráda vařila a na její houbové karbanátky se stávaly fronty
24. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Ljuba Hermanová, od jejíhož narození před pár dny uplynulo 110 let, byla slavná šansoniérka a herečka. A život si užívala všemi doušky. Koho by napadlo, že tato dáma plná energie byla i vynikající kuchařkou?
Elegantní dáma za sporákem
Královna (nejen) prvorepublikových večírků a mejdanů se čtyřikrát vdala a milence prý nepočítala. Pravda, teď už její jméno patří do „retro“ kategorie a dnešní ženy by nad množstvím plastických operací, které podstoupila, jen mávly rukou. Ještě, že v 70. a 80. letech v bývalém Československu neexistoval bulvár, protože to by paní Ljuba určitě byla vítaným objektem.
Kromě nesporného uměleckého talentu vyčnívala perfektní postavou a vyhlazeným obličejem, což jí „pracující“ ženy záviděly. I proto překvapí, že Ljuba Hermanová neměla problém postavit se ke sporáku. Některé její recepty se staly legendární.
Mohlo by vás zajímat
Nakládala ryby a dělala čatní
Měla ráda ryby, jejím favoritem byl pstruh. Toho připravovala klasicky obaleného v mouce a pečeného na másle a s česnekem. Milovala ale také ryby na kyselo (po prohýřené noci určitě přišly k chuti). Podle receptu Zdenky Werichové, manželky slavného herce, marinovala pstruhy v sladkokyselém nálevu, kam kromě octa přilévala i bílé víno.
Proslulé bylo i její čatní ze zelených rajčat, závoru, pálivé papriky a rozinek, které se báječně hodilo k různým pečením.
(Ne)obyčejné jídlo
Majstrštykem paní Ljuby byly ovšem na první pohled úplně obyčejné houbové karbanátky. Jak sama říkala: „Tedy – nic moc nového, ale setkala jsem se poměrně s málo lidmi, kteří by houbové karbanátky dělali. Kdo je u mne ochutnal, dyndal pak o recept, a mnoho přátel, dokonce i Jaroslav Vojta, tvrdilo, že netušili, že něco tak dobrého existuje.“
Jak na houbové karbanátky Ljuby Hermanové?
Budete potřebovat:
- 600 g čerstvých hub
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g slaniny
- 1 vejce
- špetku drceného kmínu
- majoránku
- sůl
- 1 lžičku Solamylu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 hrnky strouhanky
- olej na smažení
- Houby vsypte do vroucí vody a povařte asi půl hodiny, pak je sceďte, nechte vychladnout a studené umelte. Pokrájenou cibuli a slaninu osmažte na oleji, přidejte houby, osolte a poduste ve vlastní šťávě.
- Vychladlou směs dochuťte utřeným česnekem, majoránkou, kmínem, solí, zahustěte Solamylem a hladkou moukou. Paní Ljuba k tomu ještě dodávala: „… česnek, majoránku…ničeho moc, aby třeba takový česnek nepřebil chuť houbiček.“
- Ze směsi udělejte placičky, které obalte ve strouhance a usmažte na rozpáleném oleji. Chutnají s chlebem i s bramborem.
„Mohu-li poradit co k nim, pak tedy jeden salátový recept, pro zdraví i pro vynikající chuť: Nastrouhám jednu velkou hlavu celeru, pěkně bílého a tvrdého, přisladím, přidám šťávu z jednoho citronu (event. i z pomeranče!), poleju trochou dobrého oleje a – zbaštím!“
Dostali jste chuť na jídlo vonící houbami? Podle našeho videoreceptu vyzkoušejte třeba brokolici s houbami.
Brokolice s houbami
Zdroje informací:
vlasta.kafe.cz: Týden jídel slavných: Houbové karbanátky podle Ljuby Hermanové
pozitivni-noviny.cz: Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (42) Ljuba Hermanová
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Naďa Konvalinková ráda jí i vaří a kulajda podle jejího receptu chutná úplně fantasticky
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější