Těhotnej kuchař radí, jak na dokonale křupavé bramboráky. Dávejte pozor na teplotu použitého mléka, říká známý influencer
24. 4. 2023 Vaření
Jako Jaroslava Vajgla ho zná jeho okolí, pod přezdívkou „Těhotnej kuchař“ ovšem baví přes milion followerů na sociálních sítích. Jeho netradiční prezentace receptů, jejichž příprava je velmi jednoduchá, zaujala nejen neformálním komentářem, ale především rozmanitou nabídkou, kterou internetový kuchař nabízí. V rozhovoru pro Toprecepty.cz držitel Křišťálové lupy za rok 2022 prozradil, kdo ho přivedl k vaření či jak na jeho videa reagují známí šéfkuchaři. Podělil se také o recept na českou klasiku, bramboráky.
Jaroslave, kdyby vám před dvěma lety někdo řekl, že budete vařit v televizi, konkrétně v pořadu foodblogerky Koko, co byste si o tom myslel?
Já jsem nepočítal ani s tím, že by mě do televizního pořadu někdo pozval i teď. Formát „Koko ve varu“ je i k amatérským kuchařům, jako jsem já, přívětivý. Režisér i střihači odvedli skvělou práci, takže ani nebylo moc vidět, že nic neumím (smích). Jsem Veronice za pozvání vděčný, viděl jsem na vlastní oči, kolik lidí je potřeba, aby takový pořad vznikl. Navíc je s Koko pořád sranda.
Vaše kulinářská kariéra na internetu začala v roce 2021, tedy v době covidu. Jste za tohle období zpětně tak trochu rád?
Každá krize přináší smutné příběhy těch, kteří na ni doplatili a také příběhy těch, kteří našli nové příležitosti a dokázali je využít. Bohužel tato pandemie stála život tisíce lidí a statisícům přinesla existenční problémy, proto bych slovo „rád“ v žádném případě nepoužil.
Mohlo by vás zajímat
Rozumím, ale vám to úspěch přineslo. Nejen, že se vám daří na TikToku, Instagramu a YouTube, úspěch má i vaše kuchařka. Jak funguje její prodej?
Kuchařek se dosud prodalo přes e-shop už 12 tisíc kusů. Překonalo to několikanásobně moji představu. Zájem o knížku neuvadá, tak jsme se rozhodli i pro prodej v sítích knihkupectví, kde by měla být k dostání koncem května.
Všíml jste si reakce na svou osobu a tvorbu od některého ze známých kuchařů? Přeci jen, už býváte prezentován jako jeden z nich.
Žádnou veřejnou reakci jsem nezaznamenal. S Romanem Paulusem jsem natočil „na dálku“ video o smažáku a vyšel mi maximálně vstříc. Máme i rozjednané natáčení dvou receptů, ale ještě jsme se k tomu nedostali.
Kdo ve vás vzbudil zájem o vaření?
To přišlo tak nějak samo v dětství. Třeba babička mi jednou za tři týdny, když měla ve fabrice odpolední, dělala k snídani v půl páté ráno přírodní kotletu, vlak na střední mi totiž jel ve 4:57. A na její tvarohové buchty a česnečku nejde zapomenout.
Svým followerům nabízíte recepty na různé druhy jídla. Co ale sám vaříte, popřípadě jíte nejraději?
Všechno, co vařím na videu, tak i jím. Když by mi to nechutnalo, tak to ani nevařím ani nenatáčím. Ale osobně mám rád českou a italskou kuchyni, což je asi na mých receptech vidět.
Slyšel jsem, že nerad pečete? Nebaví vás to, nebo vám to nejde?
Tak ono mi to moc nejde, často mi nevykynulo těsto. Ale teď už ho dávám do trouby na 35 °C a kyne. Takže už do svých receptů zařazuji i knedlíky nebo moučníky.
Vaše videa jsou svižná, krátká, ale jejich příprava určitě chvíli trvá. Kolik času zabere „uvařit“ třeba tříminutový klip?
Záleží na složitosti receptu. Jednoduchá jídla zaberou řekněme 3-4 hodiny, složitější někdy dokonce deset až dvanáct hodin se vším všudy.
Kdo je nejčastějším konzumentem vašich výtvorů?
Doma býváme ve čtyřech nebo pěti, takže o strávníky není nouze a aspoň mám zpětnou vazbu od více lidí.
Vyzkoušejte lahodné bramboráky
Máte nějaký speciální tip třeba na populární langoše nebo bramboráky, mnoho lidí má totiž problém s jejich těstem, někdo neví, jak správně smažit. Podělíte se o svůj recept?
S langoši mám špatnou zkušenost, ani po 14 hodinách mi totiž nevykynulo těsto, Raději tedy nabídnu recept na bramborák.
Na českou klasiku si připravíme následující ingredience:
- 900 g brambor
- 2 dcl mléka
- 1 vejce
- 80 g hladké mouky
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička majoránky
- 1/4 lžičky kmínu
- 1 lžička soli
- sádlo na smažení
Jak na to?
- Brambory nastrouháme na jemnější části struhadla, bramboráky se pak lépe smaží.
- Mléko potřebujeme horké, aby těsto neztmavlo, proto si ho ohřejeme.
- Nastrouhané brambory vložíme do cedníku a rukou vymačkáme přebytečnou vodu. Poté je vložíme zpět do mísy.
- Přidáme horké mléko a pořádně promícháme. Přisypeme mouku, přidáme vejce, kmín, majoránku, česnek a sůl.
- Na devítistupňové varné desce zvolíme stupeň 5-7. Na pánev vložíme dostatečné množství sádla, aby se bramborák dobře smažil.
- Podle velikosti pánve a výšky těsta smažíme z každé strany zhruba tři minuty. Hotové bramboráky umístíme na talíř s ubrouskem, který odsaje nadbytečný tuk.
Náš tip: Bramboráky budou báječně křupavé, když do těsta přidáme jednu až dvě lžičky tvarohu. Zjemníme tak zároveň jejich chuť.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Právě frčí pop-up restaurace: Kulinářské speciality ochutnáte v galerii, na hřišti i u sousedů na zahradě. Co pro to udělat?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora nesmí chybět na vaší zahradě ani na balkóně. Pěstování je snadné a podle našeho návodu je zvládne i začátečník
Šťouchané brambory: Jednoduchá klasika s osmaženou křupavou cibulkou a čerstvými bylinkami chutná fantasticky
Jídelní rozmary slavných: Herečka Naďa Konvalinková ráda jí i vaří a kulajda podle jejího receptu chutná úplně fantasticky