Guláše
1. 6. 2009 Vaření
Základný recept: 1 000 g mäsa ( bravčové pliecko, hovädzie predné alebo mäso iného druhu ), 8 dl vody, 120 g masti, 700 g cibule, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 4 lyžice mletej červenej papriky ( možno miešať s pálivou paprikou ), mleté čierne korenie, majoránka, soľ
Ďalšie ingrediencie ( podľa chuti ): 700 g zemiakov, zeleninová paprika, paradajky, chilli papričky, kukurica, syr, smotana....
Postup: Na masti opražíme do sklovita narezanú cibuľu, vložíme narezané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme čiernym korením, podlejeme trošičkou vody a udusíme do polomäkka. Necháme vydusiť na tuk, primiešame mletú papriku, pretlak, ( v prípade niektorých druhov guláša narezané paradajky a papriky ), podlejeme trochou vody a dusíme. Keď je mäso mäkké, vložíme do guláša na kocky narezané zemiaky, zalejeme vodou ( pozor na množstvo, guláš nesmie byť riedky ), dokoreníme ďalšími ingredienciami podľa chuti a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
Guláš podávame horúci s chlebom.
Druhy guláša:
Chilli guláš | základ + chilli papričky | |
Mexický guláš | základ + chilli papričky + kukurica + syr | |
Debrecínsky guláš | základ + údenina + paradajky + smotana | |
Uhorský guláš | základ + papriky + paradajky + zemiaky | |
Rumunský guláš | základ + paradajky + papriky + baklažán | |
Maďarský guláš | základ + papriky + chilli papričky + paradajky | |
Bulharský guláš | základ + papriky + zemiaky + mrkva + paradajky | |
Plzeňský guláš | základ + údenina + sterilizované uhorky + pivo | |
Volyňský guláš | základ + údenina + sterilizované uhorky + paradajky + papriky + čerstvé huby |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Halloween: Tento svátek se u nás neslaví, ale děti ho mají přesto rády
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Komentáře
11. 1. 2011 13:45
17. 9. 2009 11:16