Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základný recept: 1 000 g mäsa ( bravčové pliecko, hovädzie predné alebo mäso iného druhu ), 8 dl vody, 120 g masti, 700 g cibule, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 4 lyžice mletej červenej papriky ( možno miešať s pálivou paprikou ), mleté čierne korenie, majoránka, soľ
Ďalšie ingrediencie ( podľa chuti ): 700 g zemiakov, zeleninová paprika, paradajky, chilli papričky, kukurica, syr, smotana....
Postup: Na masti opražíme do sklovita narezanú cibuľu, vložíme narezané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme čiernym korením, podlejeme trošičkou vody a udusíme do polomäkka. Necháme vydusiť na tuk, primiešame mletú papriku, pretlak, ( v prípade niektorých druhov guláša narezané paradajky a papriky ), podlejeme trochou vody a dusíme. Keď je mäso mäkké, vložíme do guláša na kocky narezané zemiaky, zalejeme vodou ( pozor na množstvo, guláš nesmie byť riedky ), dokoreníme ďalšími ingredienciami podľa chuti a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.

Guláš podávame horúci s chlebom. 

Druhy guláša:  

Chilli guláš Chilli guláš základ + chilli papričky
Mexický guláš Mexický guláš základ + chilli papričky + kukurica + syr
Debrecínsky guláš Debrecínsky guláš základ + údenina + paradajky + smotana
Uhorský guláš Uhorský guláš základ + papriky + paradajky + zemiaky
Rumunský guláš Rumunský guláš základ + paradajky + papriky + baklažán
Maďarský guláš Maďarský guláš základ + papriky + chilli papričky + paradajky
Bulharský guláš Bulharský guláš základ + papriky + zemiaky + mrkva + paradajky
Plzeňský guláš Plzeňský guláš základ + údenina + sterilizované uhorky + pivo
Volyňský guláš Volyňský guláš základ + údenina + sterilizované uhorky + paradajky + papriky + čerstvé huby
 

Komentáře

HMMM ale v Plzenskym guláši nejsou okurky(uhorky) ani uzeniny,ale je jen na pivě

Pro mnoho lidí poučné-myslím ingredience jednotlivých typů gulášů.Je jich ovšem daleko více(myslím gulášů).

Přidat komentář