Srbské rizoto: Retro pokrm je šmrncnutý Balkánem a neobejde se bez jedné důležité ingredience, která mu dodá tu správnou barvu
27. 4. 2023 Vaření
V poslední době všude najdete, jak správně udělat pravé italské rizoto, aby bylo dokonale krémové, a na to srbské, které frčelo dřív a bylo ideálním způsobem využití zbylé rýže, se zapomíná. Pojďte si spolu s námi připomenout, jak se tento hit školních jídelen připravuje.
Srbské rizoto je nejlepší se sýrem a okurkou
Srbské rizoto bylo v minulosti synonymem pro rizoto obecně. To italské u nás nikdo neznal stejně jako krátkozrnnou rýži typu arborio, díky které má pak rizoto dokonalou škrobovou konzistenci. Dřív vypadalo rizoto úplně jinak, po talíři se nerozlévalo, krásně drželo v podobě úhledných kopečků, neboť se na něj používala obvykle běžná dlouhozrnná rýže. Místo parmazánu se sypalo strouhaným eidamem nebo jakýmkoliv jiným zrovna dostupným tvrdým sýrem a tradičně se k němu podávala kyselá okurka.
Často šlo o pokrm ze zbytků, do kterého se kromě uvařené rýže využilo i zbylé maso z předchozího oběda. Někdy se přidala i zelenina, a pokud mělo být rizoto srbské, muselo mít červenou barvu, kterou mu dodávala rajčata, častěji však jen rajčatový protlak, proto se mu říkalo červené rizoto.
Mohlo by vás zajímat
Rizoto, nebo džuveč?
Srbské rizoto se u nás často zaměňuje s pokrmem zvaným džuveč. Tato balkánská specialita původně pochází z Turecka, nyní je jedním z tradičních pokrmů v Bulharsku a Rumunsku. Pravý džuveč je směs zeleniny (rajčat, paprik, lilků), která se zapéká společně s aromatickými bylinkami ve speciální hliněné nádobě. Někdy se přidává maso, dále brambory a výjimečně i rýže. Srbské rizoto tak s ním má společná hlavně ta rajčata, díky nimž je červené.
Jak se z džuveče stalo rizoto?
Říká se, že srbské rizoto je variací na pokrm, kterou čeští turisté odkoukali od místních na dovolené v tehdejší Jugoslávii. A protože ho zřejmě zrovna ochutnali s rýží, doma jídlo upravili podle dostupných českých surovin a vytvořili rizoto, které nazvali srbské nebo balkánské. V létě se do něj někdy přidávala čerstvá zelenina, častěji ale rajčata nahrazoval již zmiňovaný rajčatový protlak nebo i kečup a kromě rýže v něm už bylo jen maso.
Co patří do srbského rizota?
Srbské rizoto se obvykle připravovalo s mletým masem nebo s na malé kousky nakrájeným vepřovým masem. Někdy se po oživení přidala i mrkev nebo hrášek z konzervy, případně nakládaná kapie. Výraznější červenou barvu mu pak dodala i mletá paprika. Často se vařilo ve školních jídelnách a nebo bylo na poledním menu v obyčejných hospodách. Občas se dělávalo i pikantnější, ostatně jeho největší předností je, že se dá upravovat a vařit na mnoho způsobů.
Náš tip: Pokud byste si chtěli trochu zavzpomínat nebo jen prostě přemýšlíte, jak využít zbytky z předchozího dne, můžete se do přípravy srbského rizota pustit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat