Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srbské rizoto:  Retro pokrm je šmrncnutý Balkánem a neobejde se bez jedné důležité ingredience, která mu dodá tu správnou barvu
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

V poslední době všude najdete, jak správně udělat pravé italské rizoto, aby bylo dokonale krémové, a na to srbské, které frčelo dřív a bylo ideálním způsobem využití zbylé rýže, se zapomíná. Pojďte si spolu s námi připomenout, jak se tento hit školních jídelen připravuje. 

Srbské rizoto je nejlepší se sýrem a okurkou

Srbské rizoto bylo v minulosti synonymem pro rizoto obecně. To italské u nás nikdo neznal stejně jako krátkozrnnou rýži typu arborio, díky které má pak rizoto dokonalou škrobovou konzistenci. Dřív vypadalo rizoto úplně jinak, po talíři se nerozlévalo, krásně drželo v podobě úhledných kopečků, neboť se na něj používala obvykle běžná dlouhozrnná rýže. Místo parmazánu se sypalo strouhaným eidamem nebo jakýmkoliv jiným zrovna dostupným tvrdým sýrem a tradičně se k němu podávala kyselá okurka.

Často šlo o pokrm ze zbytků, do kterého se kromě uvařené rýže využilo i zbylé maso z předchozího oběda. Někdy se přidala i zelenina, a pokud mělo být rizoto srbské, muselo mít červenou barvu, kterou mu dodávala rajčata, častěji však jen rajčatový protlak, proto se mu říkalo červené rizoto

Rizoto, nebo džuveč?

Srbské rizoto se u nás často zaměňuje s pokrmem zvaným džuveč. Tato balkánská specialita původně pochází z Turecka, nyní je jedním z tradičních pokrmů v Bulharsku a Rumunsku. Pravý džuveč je směs zeleniny (rajčat, paprik, lilků), která se zapéká společně s aromatickými bylinkami ve speciální hliněné nádobě. Někdy se přidává maso, dále brambory a výjimečně i rýže. Srbské rizoto tak s ním má společná hlavně ta rajčata, díky nimž je červené. 

Jak se z džuveče stalo rizoto?

Říká se, že srbské rizoto je variací na pokrm, kterou čeští turisté odkoukali od místních na dovolené v tehdejší Jugoslávii. A protože ho zřejmě zrovna ochutnali s rýží, doma jídlo upravili podle dostupných českých surovin a vytvořili rizoto, které nazvali srbské nebo balkánské. V létě se do něj někdy přidávala čerstvá zelenina, častěji ale rajčata nahrazoval již zmiňovaný rajčatový protlak nebo i kečup a kromě rýže v něm už bylo jen maso.

Co patří do srbského rizota?

Srbské rizoto se obvykle připravovalo s mletým masem nebo s na malé kousky nakrájeným vepřovým masem. Někdy se po oživení přidala i mrkev nebo hrášek z konzervy, případně nakládaná kapie. Výraznější červenou barvu mu pak dodala i mletá paprika. Často se vařilo ve školních jídelnách a nebo bylo na poledním menu v obyčejných hospodách. Občas se dělávalo i pikantnější, ostatně jeho největší předností je, že se dá upravovat a vařit na mnoho způsobů

Náš tip: Pokud byste si chtěli trochu zavzpomínat nebo jen prostě přemýšlíte, jak využít zbytky z předchozího dne, můžete se do přípravy srbského rizota pustit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli