Jídelní rozmary slavných: Helena Růžičková milovala česnek a pekla vynikající kuře v majonéze pod peřinkou ze slaniny
30. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Nikoho nepřekvapí, že Škopková z Troškových venkovských komedií Slunce, seno… a Heduš z filmů o povedené rodince Homolkových milovala jídlo. Na její postavě to bylo vidět. Občas se pustila do nějaké diety, ale dlouho to nevydržela.
Česnek byl ve všem
Její boj s nadváhou byl celoživotní – a marný. Za celý svůj život údajně dohromady zhubla 766 kilo! „Žít zdravě, to trvá celý den, a tolik času nikdy nemám…“ říkala herečka, která se i při své morbidní obezitě překvapivě dobře hýbala a byla schopná i tancovat. To bylo i tím, že jako školačka vystupovala v dětském baletu Národního divadla.
Helenina maminka Draga pocházela z bývalé Jugoslávie a odtud si přivezla lásku k zelenině a zdravému jídlu, doma se často připravoval džuveč nebo plněná rajčata. Budoucí hvězda českého filmu sice měla ráda cibuli, papriku, rajčata, ale preferovala podivné kombinace. Určitě spolužáci ve škole nebyli nadšeni, když si ke svačině přinesla chleba s máslem a s česnekem. Chuť česneku milovala tak, že ho přidávala úplně do všeho – i do šlehačky.
Mohlo by vás zajímat
V kuchyni vládl manžel Jiří
Růžičková byla vždy vytížená prací v divadle i v filmu, takže za sporákem se častěji objevoval její manžel, divadelní herec a pomocný režisér na Barrandově, Jiří Růžička. Jí vaření zase tolik nebavilo, raději jedla než vařila. Abychom jí nekřivdili, když se měla stát tváří firmy propagující nádobí a společně s nimi připravit krůtí kuchařku, rozhodně to neodbyla. Recepty na všechna jídla, která tam byla, poctivě uvařila a ochutnala.
Herečka vařila pokaždé pro 10 lidí
Pokud Helena Růžičková vařila, recepty se jen inspirovala a většinou experimentovala. Měla ráda hodně lidí u stolu, proto ingredience v jejích receptech počítají s 10 až 12 porcemi. Když vařila česnečku, použila hrnec na minimálně 2 ½ litru a padla na ni celá palice česneku. Na vepřové na zelenině zase spotřebovala aspoň 3 kg masa a 2 velké hlávky bílého zelí.
Kuře v majonéze
Ráda pekla také kuře v majonéze. Na 10 porcí budete potřebovat (kromě hodně velkého pekáče a prostorné trouby):
- 10 kuřecích stehen
- sůl
- pepř
- mletá červená paprika
- 150 g najemno krájené slaniny
- 2 balíčky mražené zeleninové směsi
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml majonézy
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Kuřecí stehna omyjte, osolte a opepřete, poprašte paprikou a dejte na pekáč. Přidejte mraženou zeleninu, tu také osolte a opepřete.
- Majonézu smíchejte se smetanou a směs nalijte na kuře se zeleninou. Navrch rovnoměrně poklaďte plátky slaniny.
- Přiklopte pokličkou a dejte do předehřáté trouby a pečte aspoň 50 minut.
- Pak pokličku odklopte a ještě aspoň 10 minut dopečte, dokud kuře nezezlátne.
Dostali jste chuť na kuřecí stehna? Vyzkoušet můžete i náš videorecept na vykostěná stehna se žampiony.
Kuřecí vykostěná stehna se žampiony na másle
Zdroje informací:
pozitivni-noviny.cz: Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (31) Helena Růžičková
dumazahrada.cz: Pod pokličkou slavných: Byla Helena Růžičková kuchařkou proti své vůli?
blesk.cz: 10 let od smrti Heleny Růžičkové (†67): Za život shodila 766 kilo!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno připravit mraženou zeleninu do polévky? Jaké druhy zeleniny jsou v ní nejchutnější a jak je zmrazit
Jídelní rozmary slavných: Zpěvačka a herečka Ljuba Hermanová ráda vařila a na její houbové karbanátky se stávaly fronty
Vyprošťovací česnečka: Rychle a účinně pomůže s novoroční kocovinou. Chuť jí dodá opečený chleba, bílkoviny zajistí vajíčko
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Naďa Konvalinková ráda jí i vaří a kulajda podle jejího receptu chutná úplně fantasticky
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Džuveč aneb Zelenina z jednoho hrnce: Jak připravit úžasné balkánské zeleninové ragú?