Jak na pravé liptovské pirohy? Dokonalé spojení bramborového těsta, brynzové náplně a vypečené slaniny chutná fantasticky
28. 4. 2023 Vaření
Jsou sice trochu náročnější na přípravu než známější halušky, úsilí vynaložené na jejich vaření se určitě vyplatí. Šátečky plněné bramborovou náplní s brynzou a přelité vypečenou slaninou vás přenesou do pravé slovenské koliby.
Pirohy jako alternativa k haluškám
Liptovské pirohy jsou jednou z typických slovenských specialit a jednou z možností, jak využít známý slovenský ovčí solený sýr brynza, pokud chcete vyzkoušet něco jiného než tradiční halušky. Právě jim se brynzové pirohy chuťově velmi podobají. I v nich se snoubí chuť brambor s brynzou a stejně jako halušky se podávají s vypečenou slaninou nebo špekem. Na rozdíl od nich se ale připravují z brambor vařených ve slupce. Do halušek naopak patří brambory syrové.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší pirohy z Liptova
Pirohy plněné brynzou se často pojí s oblastí Liptova. Šlo o chudý kraj pod slovenskými velehorami, vyhlášený nejen svým folklórem a překrásnou lidovou architekturou, ale i kvalitními sýry. Místní obyvatelé se v minulosti živili především pastevectvím, chovem ovcí a z mléka a pak vyráběli vynikající sýry, jako jsou oštiepky, korbáčiky nebo právě brynza.
O té liptovské se právem říká, že je nejlepší. Liptov je navíc kraj známý pěstováním brambor. Hojně se tu začaly pěstovat po velké neúrodě obilí v 18. století a brzy se staly základem stravy místních obyvatel. Brambory jsou nejen součástí náplně pirohů, ale často se přidávají i do těsta. Jsou však i recepty s obyčejným nudlovým těstem jen z mouky. S tím bramborovým jsou pirohy přece jen o trochu lepší.
Brynzové pirohy jsou nejlepší s kysanou smetanou
Pravé liptovské pirohy se podávají přelité kysanou smetanou a nesmí na nich chybět škvarečky vypečené slaniny. Často se i zdobí snítkou kopru, který dodá celému pokrmu zajímavější chuť a vůni a navíc jej barevně oživí. A jak si je tedy připravíte?
Budete potřebovat: 700 g brambor uvařených vcelku ve slupce, 300-400 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, 250 g brynzy, 100 g slaniny a asi 200 g kysané smetany, máslo na pirohy, případně pažitku či kopr na ozdobu.
- Brambory uvařte ve slupce doměkka nejlépe den předem a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte, prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Jednu bramboru si odložte stranou.
- V míse je smíchejte s polohrubou moukou, lžičkou soli a jedním vejcem a vypracujte tužší těsto. Vyválejte je na tenký plát a velkou sklenicí z něj vykrajujte kolečka. Můžete použít i speciální vykrajovátko na pirohy.
- Ve velkém hrnci si přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Na náplň smíchejte nastrouhanou vařenou bramboru s brynzou. Touto náplní pak naplňte vykrojená kolečka. Přeložte je na poloviny, prstem a vidličkou stlačte a hotové pirohy vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
- V misce je omastěte máslem, aby se neslepily. Mezitím si osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a nasypejte ji na pirohy. Podávejte s kysanou smetanou, do níž můžete vmíchat trochu brynzy. Ozdobte pažitkou nebo koprem.
Náš tip: Z brambor a brynzy si můžete připravit i známější slovenský pokrm halušky. Zkuste to třeba podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Brokolicové gnocchi si zamilujete: Příprava je snadná, chuť luxusní, s malým trikem je navíc budete mít jako z restaurace
Pirohy: Jak připravit různé druhy této pochoutky? Tipy pomohou nejen začátečníkům