Jídelní rozmary slavných: Modelka Pavlína Pořízková miluje veganský mac and cheese, který zachutná i masožroutům
28. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Nedávno oslavila 58. narozeniny, ale vypadá o dvacet let mladší. Americká supermodelka českého původu Pavlína Pořízková se netají tím, že dokonalé postavě musí pomáhat cvičením a přísnou dietou. Ale i ona má občas „chutě“.
Dětství v chudobě
Ve světě je známá jako Paulina Porizková. Byly jí teprve tři roky, když její rodiče emigrovali do Švédska, ona je ale mohla vidět až za dalších sedm let, protože komunistické úřady nechtěly holčičce povolit odjezd za nimi. K obrovskému úspěchu na poli modelingu se vypracovala vlastní pílí. Nikdy ovšem nezapomněla na těžké dětství a léta chudoby po rozvodu rodičů.
Mohlo by vás zajímat
Vyznavačka přerušovaného půstu
Ačkoli si své soukromí přísně hlídá, nechala média nahlédnout do svého jídelníčku. Je totiž fanynkou tzv. přerušovaného půstu, který dodržuje už několik let. „Držím dietu 16:8, což podstatě znamená, že 16 hodin nejím, pak jím 8 hodin,“ vysvětluje Pavlína. „Těch 8 hodin jím, co chci, protože mám jídlo ráda, ale preferuji to zdravější.“ A dodává: „Naslouchám svému tělu, a když dostanu chuť na smažené kuře, tak si ho dám.“
Maso moc nemusí
Začátky asi nebyly jednoduché, protože Pavlína přiznávala, že zkraje měla hlad a na jídlo pořád myslela. Teď už prý hlad nemá a tento stravovací systém jí úplně vyhovuje. I když přiznala, že na smaženém kuřeti občas „ujede“, většinu času se bez masa obejde.
Rostlinná strava
Vařením se sama osobně moc nezabývá a využívá služeb jedné známé americké firmy Splendid Spon, která rozváží hotové veganské pokrmy. Pavlína si nechává dovážet i oblíbené smoothies, kterých je opravdu velký výběr.
Na jejich jídelníčku se často objevují luštěniny, například fazole black eyed s dušenými rajčaty, nebo jídla s rýží, to může být rýže s cizrnou v kokosovém mléce. V nabídce je i veganský mac and cheese.
Veganský mac and cheese
Pokud se chcete stravovat zdravě jako slavná supermodelka, vyzkoušejte veganský mac and cheese s cizrnovými těstovinami a restovaným špenátem.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 3 šálky čerstvého špenátu, nakrájeného
- 2 lžíce olivového oleje nebo avokádového oleje
- 200 g cizrnových těstovin
- ¼ šálku vody z těstovin
Na omáčku:
- 1 a ½ šálku brambor typu C, oloupaných a nakrájených na kostičky
- ¾ šálku mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- ½ malé žluté cibule, nakrájené na kostičky
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 3 lžíce lahůdkového droždí (k dostání v prodejnách zdravé výživy)
- ¾ šálku plnotučného kokosového mléka nebo jiného neochuceného rostlinného mléka
- špetku uzené papriky a kurkumy
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžíci veganského másla, volitelně
Na posypání:
- strouhanku z toustového chleba
- červené chilli vločky
- Nejprve oloupejte brambory, mrkev a cibuli. Nakrájejte je na malé kousky a uvařte doměkka.
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a přidejte cizrnové těstoviny a vařte za občasného míchání podle návodu na balení. Sceďte je a ¼ šálku vody dejte stranou.
- Zatímco se těstoviny vaří, vařené brambory, mrkev, cibuli, hořčici, droždí, kurkumu, uzenou papriku, sůl a pepř a kokosové mléko rozmixujte dohladka. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte ještě trochu rostlinného mléka nebo vody z těstovin.
- Do ještě horkého hrnce, kde se vařily těstoviny, přidejte olivový nebo avokádový olej a orestujte na něm špenát, dokud nezměkne.
- Uvařené těstoviny přidejte do hrnce se špenátem a zalijte připravenou omáčkou. Důkladně promíchejte, aby se spojily chutě. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte vodu z těstovin.
- Strouhanku opražte na nepřilnavé pánvi.
- Na talíři ozdobte těstoviny opraženou strouhankou a chilli vločkami.
Zdroje informací:
dailymail.co.uk: So THAT's the secret to her bikini body!
celebwell.com: Paulina Porizkova Reveals Her Dieting Secrets
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Brad Pitt propaguje veganství, ale na tomhle šťavnatém burgeru by si určitě pochutnal
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Jídelní rozmary slavných: Herec Harrison Ford přestal jíst maso, ale miluje jednoduše upraveného lososa s chřestem
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nerozvařit brambory? V polévce nám lépe chutnají, když si zachovají pevnost. Stačí použít jednoduchý trik
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Jídelní rozmary slavných: Angelina Jolie miluje indický palak, tedy špenát se sýrem paneer, ale dopřeje si i jednoduše připravené filé z tresky