Jak na křupavé a chutné houstičky podle babičky? Vláčnost zajistí sádlo a podle jednoduchého receptu to zvládne každý
1. 5. 2023 Vaření
Housky se dají koupit v obchodě, ale můžeme si je připravit i sami. Nejen k snídani si upečte si křupavé, chutné a voňavé houstičky s oblíbeným posypem tak, jak to dělávaly už naše babičky.
Proč si připravit domácí housky
Snídani je třeba si zpříjemnit. Přece jen jde o začátek dne a start si zaslouží být krásný. Housky sice v některých pekárnách dělají dobré, ale takové si můžeme připravit i doma. A ještě nám to v kuchyni bude krásně vonět. Možná právě tak, jako to bývalo u babiček. Pokud se pustíme do pečení a dáme hotové houstičky na stůl, budou mizet rychlostí blesku a bude nutná další várka.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě domácích housek
Upečené housky bez toho, abychom chodili do krámu, to je radost. Nádherně voňavá radost. Aby se domácí housky povedly, je třeba pár tipů. Když například do těsta přidáme sádlo, bude pečivo voňavější.
Důležité je také několikeré kynutí. Nejdříve je dobré, aby vzešel kvásek (10-15 minut). Po vypracování se těsto nechá nakynout. Trvá to tři čtvrtě hodiny až hodinu. Po vytvarování bulek se opět nechá těsto 5-10 minut odpočinout. Po spletení se nechávají housky znovu nakynout, asi 20 minut. Vždy při kynutí je dobré mísu nebo plech přikrýt proti osychání utěrkou.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak na domácí křupavé houstičky
Na 8-9 domácích housek budete potřebovat: 500 g hladké mouky, asi 350 ml vlažného mléka, 42 g čerstvého droždí, 30 g sádla, 50 ml oleje, 1 vejce, 1 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru a 1 vejce na potření. Na posypání si připravte: hrubozrnnou sůl, mák a kmín.
Jak na to? Ohřejte si mléko tak, aby bylo teplé, ne horké. Mouku nasypte do mísy. Udělejte v ní důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte částí vlažného mléka. Zakryjte čistou utěrkou, a nechte vykynout kvásek. Trvá to zhruba 10-15 minut.
K bublajícímu kvásku přidejte sádlo, olej, zbytek mléka, sůl a vejce. Vypracujte těsto. Posypte ho moukou, mísu přikryjte utěrkou, a nechte kynout na teplém místě. Trvá to asi hodinu. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Pak vykrojte bochánky. Nechte aspoň 5 minut odpočinout. Vejce rozklepněte do hrnku a rozšlehejte ho vidličkou. Z bulek vyválejte prameny a upleťte si houstičky (třeba podle tohoto návodu). Hotové dávejte na plech.
Troubu rozehřejte na 210 °C. Mezitím nechte housky dokynout asi 15-20 minut. Pak je potřete vejcem, posypte hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte do zčervenání (15-17 minut).
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Snídaně je základ dne! Vyzkoušejte lahodné a jednoduché tipy, jak ji připravit
Jak na křupavé palačinky. Obvykle je připravujeme jemné a vláčné, pouze s malým množstvím tuku, ale jde to i jinak