Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Blížící se korunovace nového britského panovníka Karla III. vyvolává spekulace o tom, jaké vybrané delikatesy se budou podávat na slavnostní tabuli. Jedna věc je ovšem už teď jasná. Korunovační kuře, které v roce 1953 obědvala zesnulá panovnice Alžběta II., se na ní neobjeví. Vy si ho ovšem snadno můžete připravit doma a zjistit, jak jí královská rodina.

Připomínka historie

Ještě vloni se připomínka nástupu Alžběty II. na britský trůn odehrála 3. června na zámku Somerset v hotelu Taunton. Zde se dokonce podávalo stejné menu, na němž si před 70 lety v Buckinghamském paláci pochutnávala tehdy sedmadvacetiletá královna. Kromě kuřete se podával i pošírovaný mořský jazyk, jehněčí hřbet a pimmské či jahodové želé.

Pokrm z drůbeže vymyslela floristka Constance Spryová, která vytvořila jídlo ze studeného kuřete v kari omáčce se smetanou a s upraveným salátem z rýže, zeleného hrášku a směsí bylinek. Recept získal souhlas ministra prací a od té doby je znám jako korunovační kuře.

Utajované menu na korunovaci 6. května

Letos je v plánu hostina na počest Alžbětina syna Charlese, který se 6. května 2023 už oficiálně stane novým králem Spojeného království. Slavnostní menu je stále obestřeno tajemstvím, ale jedna věc už je nyní jasná. Tabule nebude obsahovat tradiční kuře, které bylo po dlouhá léta spjato právě s milovanou královnou. Místo něj se letos bude podávat populární quiche, tedy slaný koláč, tentokrát se špenátem, fazolemi a estragonem.

Královské chutě 

Populární korunovační kuře ovšem Britové najdou ve speciální nabídce některých hotelů na Ostrovech, které na 6. května připravily pro své hosty doslova královskou hostinu. Tu si ovšem, minimálně přípravou korunovačního kuřete, můžete udělat doma i vy. Nabízíme totiž dva recepty, podle nichž nenáročnou pochoutku zvládnete připravit klidně i sami doma.

Snadná a rychlá verze

Na přípravu prvního receptu na oblíbené jídlo Alžběty II. budete potřebovat tyto suroviny:

  • 6 lžic majonézy
  • 2-3 lžičky jemného kari
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce mangového čatní
  • 1-3 lžíce rozinek
  • 500 g drceného vařeného kuřecího masa
  • mletý černý pepř

Jak na to?

  1. Majonézu smícháme s kari, skořicí, čatní a rozinkami (nejlepší jsou takzvané sultánky). Ochutíme čerstvě namletým pepřem.
  2. Přidáme rozdrobené kuřecí maso a promícháme se směsí, kterou jsme si připravili. Kousky masa by měly být rovnoměrně obaleny v omáčce.
  3. Pokud je omáčka moc hustá, vmícháme 2 lžíce vody a vše znovu důkladně promícháme.

Náš tip: Čatní využijeme především k masu, případně sýrům a zelenině. Skvěle ovšem chutná i namazané na chlebu s máslem nebo tvarohem.

Složitější varianta s hromadou chutí navíc

Pokud si chcete dát na „královském“ jídle záležet a první recept byl pro vás moc jednoduchý, nabízíme i verzi, u níž chvilku strávíte. Na přípravu budete potřebovat:

  • 6 kuřecích prsou bez kůže
  • 2 lžičky jemného kari
  • 150 g majonézy
  • 125 g crème fraîche 
  • 3 lžíce mangového čatní
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 2 celerové stonky, jemně nakrájené
  • 75 g sušených meruněk, nasekaných na kousky
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlových vloček
  • velká hrst nasekaného čerstvého koriandru

Jak na to?

  1. Kuřecí prsa vložíme do vroucí osolené vody v kastrůlku a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme a necháme zcela vystydnout.
  2. Na malé pánvi si opečeme kari, mělo by stačit zhruba 30 vteřin, dokud se koření nerozvoní. Poté ho, společně dalšími ingrediencemi, vložíme do velké mísy.
  3. Vychlazené kuřecí maso nakrájíme nebo natrháme na kousky. Ty přidáme do majonézové směsi spolu s většinou mandlových vloček a nasekaným koriandrem. Opatrně promícháme.
  4. Při podávání ozdobíme zbylými mandlemi a koriandrem.

Náš tip: Místo crème fraîche lze použít zakysanou smetanu či smetanu ke šlehání. Pro dosažení lahodné chuti pokrmů s francouzskou specialitou je ovšem lepší investovat do originální suroviny.

Zdroje informací:

The Castle at Taunton - Menu fit for The Queen’s 1953 coronation to be recreated at Somerset’s Castle at Taunton Hotel 

BBC Good FoodEasy coronation chicken

Good Housekeeping - Coronation Chicken

Recepty k tomuto článku