Oblíbené retro jídlo v novém kabátku: Kuře s broskví Koko vylepšila netradiční omáčkou a plátky eidamu nahradila jinou ingrediencí
1. 5. 2023 Ostatní
Přestože je v posledních letech moderní a zdravá gastronomie pronikla do českých kuchyní, mnoho lidí si stále pochutnává na klasických pokrmech. Mezi ně nepochybně patří i kuře s broskví, které bývalo v minulosti hitem jídelních lístků. Jak připravit retro recept s nádechem současnosti, ukázala ve svém pořadu Veronika „Koko“ Šmehlíková.
Roman Vaněk má po nemoci velké plány
Známá foodblogerka si do své show „Koko ve varu“ tento týden pozvala popularizátora gastronomie a zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka. Ten o sobě nedával téměř rok a půl vůbec vědět, což velmi záhy vysvětlil. „Ta chlapská teplůtka u mě přerostla v postcovidové trauma a musím říct, že to byl velký mazec,“ přiznal autor kuchařských bestsellerů s tím, že nyní už je v plné síle zpátky.
Vaněk také prozradil, že na příští rok chystá s bratry Formanovými „hudebně vizuální kulinářskou show plnou snů“, o níž zatím nemůže prozradit víc. Pochválil si také spolupráci se svou ženou. „My máme tu obrovskou kliku, že nám to spolu prostě funguje, a já si dneska neumím představit práci bez Jany,“ svěřil se Vaněk.
Mohlo by vás zajímat
Přesolené avokádo
Poznávání jídla poslepu tento týden bude nebude podstupovat host, nýbrž moderátorka pořadu. Zakladatel Kulinářského institutu si na Koko připravil slané avokádo s majonézou, které ovšem foodblogerka nepoznala, ačkoliv to ze začátku vypadalo, že uhodne. „Já ti píšu malé, lehce smazatelné plus, já bych to taky nepoznal,“ ohodnotil snahu Vaněk.
Retro vaření
Doménou pořadu byl ovšem recept na kuře s broskví, jehož přípravu si na starost vzala Veronika, která ho zařadila mezi stejně dehonestovaná jídla, jako jsou pizza Hawai či krevetový koktejl.
Kuře s broskví
Na výrobu mnohdy odsuzovaného jídla, které si získalo špatnou pověst především díky své kombinaci ovoce a masa s eidamem, budete potřebovat:
- 1 větší prso z kukuřičného kuřete
- 100 g mozzarelly na zapékání
- 12 lístků čerstvé bazalky
- 2 lžičky koření pěti vůní
- 2 půlky nakládaných broskví
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- sůl
- růžový pepř
- 1 plátek šunky
Jak na to?
- Kuřecí prsíčko seřízneme osolíme a posypeme kořením pěti vůní.
- Na pánvi opečeme prsíčko vcelku na olivovém oleji nebo přepuštěném másle dozlatova z každé strany asi 3 minuty.
- Předehřejeme si troubu na 180 °C, kam stále uvnitř syrové kuře umístíme.
- Do orestovaného prsíčka nožem uděláme zářezy vždy asi 1 centimetr od sebe. Do nich klademe plátky broskví, šunky, bazalkové listy a navrch mozzarellu.
- Opepříme a vložíme do trouby, dokud nebude maso propečené. U menšího, tedy nižšího prsíčka to zabere asi 7 minut, u většího pak až 12 minut.
Bramborové kostičky a omáčka ke kuřeti
Stejně jako třeba u katova šlehu se jako první volba přílohy nabízejí smažené hranolky. Tentokrát ovšem smaženou klasiku u vystřídají bramborové kostičky. K nim si uděláme i omáčku, kterou ve na talíři přelijeme maso. Budeme potřebovat tyto ingredience:
Omáčka
- 2 lžíce balzamikového octa
- 50 ml sirupu z broskví
- 80 ml nesoleného kuřecího vývaru
- 15 g studeného másla
- citronová šťáva (je-li třeba)
- sůl
Bramborové kostičky:
- 300 g brambor typu A – zchladlé uvařené ve slupce, oloupané
- olej nebo přepuštěné máslo
- petrželka
- sůl
- pepř
Jak na to?
- V pánvi, v níž jsme nechali „zatáhnout“ kuře, připravíme přírodní šťávu. Nejdříve odstraníme připečeniny balzamikovým octem, když se vyvaří, přidáme vývar a sirup.
- Pár minut necháme provařit. Na poslední chvíli mimo plotýnku vmícháme velmi studené máslo. Případně dochutíme solí či citronovou šťávou, v tu chvíli už nevaříme.
- Na větší pánvi si zatím opékáme kostičky z uvařených brambor. Na jejich vytvarování můžete použít například kovový kráječ, který využíváte při výrobě bramborového salátu.
- Kostičky je dobré lehce připéct, aby získaly křupavost. Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte najemno nasekanou petrželku.
- Přílohu, společně s omáčkou servírujte s připraveným kuřetem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
10 nejoblíbenějších druhů pizzy. Mezi všemi vede pizza rozmarná. Víte, která to je?
Krevetový koktejl býval nejoblíbenějším jídlem v Británii, dnes se podává spíše jako vtip
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Legendární kuře s broskví frčí dodnes a když dodržíme jednoduché postupy, skvěle si pochutnáme
Dokonalé triky pro fritování: Takhle budou hranolky nejkřupavější!
Jak na originální maďarské langoše? Recept je snadný, jen je potřeba těsto před smažením správně vytvarovat