Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roman Vaněk ukázal, čím ozvláštnit domácí majonézu, aby měla ostřejší chuť.
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk se na týden stal hostem Veroniky Šmehlíkové v jejím pořadu „Koko ve varu“. Ve středečním dílu se pustil do vaření humrů i přípravy domácí majonézy. Mimo jiné prozradil, jak dosáhnout lehce ostřejší chuti, která se hodí třeba při výrobě obložených chlebíčků.

Moderní retro 

Populární foodblogerka Koko se společně s Vaňkem rozhodla ukázat, že mnoho pokrmů, které často označujeme za „retro“, můžeme vytvořit i v moderním střihu. Na začátku týdne například ozvláštnila často vysmívané kuře s broskví. Koko vsadila na chutě, které v původním receptu rozhodně nebyly. Přibyla tak mozzarella, čerstvá bazalka či koření pěti vůní.

Tentokrát se moderátorka pořadu a oblíbená influencerka rozhodla vyrobit známý chlebíček s humrem, ale za použití skutečného mořského korýše. Přestože neměla s úpravou humra moc zkušeností, podařilo se jí za pomoci svého hosta vyčarovat pochutinu, o níž si v lahůdkářstvích můžete nechat pouze zdát. 

Majonéza od slavného lahůdkáře

Základním stavebním kamenem obložené pochutiny se stala domácí majonéza, kterou „guru“, jak Romana Vaňka Veronika nazvala, vyrobil podle receptu vyhlášeného a za první republiky světově proslulého pražského lahůdkářství U Paukerta.

Na jedinečnou majonézu z podniku, jehož majitel údajně vynalezl první chlebíčky,  budete potřebovat tyto suroviny:

  • 3 žloutky
  • 2 špetky soli
  • 460 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • 1 lžičku worchestrové omáčky
  • 10 g dijonské hořčice

Jak na to?

  1. Za pomoci metly důkladně promícháme žloutek se solí. Vzniklou hmotu můžeme dát (stejně jako olej) vychladit do lednice.
  2. Do vychlazených žloutků za stálého míchání pomalu přidáváme zhruba polovinu oleje.
  3. Vinný ocet a citronovou šťávu přiléváme ve chvíli, kdy se nám zdá, že připravovaná majonéza začíná houstnout. Přidáme i worchestrovou omáčku a dijonskou hořčici.
  4. Nepřestáváme s mícháním a přiléváme zbytek oleje. Majonéza je hotová v momentě, kdy má požadovanou konzistenci.
  5. Majonézu ochutnáme a dle potřeby dosolíme. Dáme vychladit do lednice.
Přesný postup na majonézu najdete i v našem videu: 

 

Recepty k tomuto článku