Vláčná a křupavá pizza jako z pizzerie: Připravit těsto je snadné i pro kuchařského začátečníka, při pečení je nejdůležitější správná teplota
3. 5. 2023 Vaření
Itálie, to nejsou těstoviny, ale také pizza. Za oblíbenou plackou už nemusíte do pizzerie. Připravte si domácí těsto na pizzu a ozdobte si ho podle chuti a nálady a vytvořte si doma tu pravou italskou atmosféru.
Kde se vzala pizza
Itálie je pověstná těstovinami, ale i pizzou. Italský slaný koláč se hodí na večeři i k obědu. Správně připravená pizza má dokonale vláčnou a tenkou kůrku a chutnou oblohu.
Za kolébku pizzy tak, jak ji známe dnes, je považována oblast Neapolska, kde se poprvé objevila v 18. století. Je zajímavé, že většina pizz měla na přelomu 19. a 20. století i sladkou příchuť. To se změnilo v roce 1889, kdy slavný kuchař Rafaelle Esposito upekl na počest návštěvy italského krále Umberta I. a jeho ženy Margherity Savojské v Neapoli pizzu v barvách italské trikolóry. Obsahovala rajčata, mozzarelu a bazalku. Královna si ji zamilovala a pizza tak byla pojmenována podle ní – Margherita.
Mohlo by vás zajímat
Proč si udělat domácí pizzu
Mysleli jste si, že za výbornou pizzou nutně musíte do pizzerie? Snadno si ji můžete připravit doma, a vůbec to není těžké. Zvládne to každý začátečník. Aby se tento slaný koláč povedl, potřebujete nejen dobré těsto, ale určité podmínky pro pečení.
Co je potřeba na těsto na pizzu
Na těsto budete potřebovat šest surovin: droždí, mouku, olivový olej, cukr, sůl a vodu. Droždí můžete použít čerstvé i sušené. Jestliže využíváte sušené, na 500 g mouky je potřeba 7 g.
Pokud byste chtěli chtěli nejlepší možnou mouku, sáhněte po „nulnulce“, což je pšeničná mouka hladká speciál 00 extra – světlá. Ta je na přípravu pizzy ideální. Díky ní vznikne krásné, vláčné a nadýchané těsto. Variantou je i klasická hladká mouka.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Co je důležité při přípravě pizzy
Většina těst na pizzu je kynutých, ale existují i jiné varianty. V případě těch kynutých je důležitá dobrá příprava kvásku i důkladné vykynutí. Většinou se také dává na pizzu rajčatová omáčka. Správně by to mělo být sugo.
Další trik spočívá v nastavení trouby. Pizzu je třeba péct při maximální teplotě. Troubu předehřejte na co nejvíce stupňů a pizzu vkládejte až do dobře vyhřáté trouby. Pokud máte kámen do trouby (je běžně k sehnání v obchodech s domácími potřebami), položte na něj plech, aby si udržel co největší teplotu. Dobrou pizzu ale zvládnete i bez něj.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat doma pizzu jako v pizzerii
Jak připravit domácí těsto na pizzu? Přichystejte si: 18 g čerstvého droždí, asi 250 ml vlažné vody (podle potřeby), 1 lžičku cukru, 500 g hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku soli.
Jak na to? Do větší misky nalijte vlažnou vodu a rozmíchejte ji spolu s droždím, cukrem a posypte troškou mouky. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba čtvrt hodiny. Pak přidejte zbytek hladké mouky, sůl, olej a vše zpracujte do hladkého těsta. Misku přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 45-60 minut.
Troubu předehřejte na maximum (alespoň 220 °C). Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a každou z nich rozválejte. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Dejte na něj rozválené těsto a vytáhněte rovnoměrně do tenké podoby.
Na těsto dejte suroviny podle chuti. Například ho potřete rajčatovou omáčkou a navrstvěte šunkou, houbami, bazalkou a mozzarellou. Vyzkoušet můžete i tento recept. Vložte do horké trouby a pečte asi 8 minut (dozlatova). Pak pizzu vyndejte a můžete nakrájet a podávat.
Zdroje informací:
History.com: Historie pizzy
Wikipedia.org: Historie pizzy
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Máte rádi klasické české koblihy? V tom případě… Číst více
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
Pečená jablka Omytým jablkům vydlabejte jádřinec (nejlépe to jde škrabkou na brambory), aby zůstal tunýlek uprostřed. Nebo je rozkrojte a částečně… Číst více
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Ve středečním díle soutěže Masterchef Česko… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Churros z odpalovaného těsta: Připravte si španělskou dobrotu podle videonávodu
Churros, tedy silnější dlouhé sladké tyčinky obalené v cukru, jsou vyrobené z odpalovaného těsta. Toto těsto je po usmažení vláčné a jen několik… Číst více
Odpalované těsto: Lze ho využít ve sladké i slané kuchyni. Přesvědčte se sami
Moučníky z odpalovaného těsta jsou velmi jemné, nadýchané, přesto dostatečně pevné, aby v nich vydržel lahodný krém a nerozmočily se. Také z tohoto… Číst více
Kořeněné sušenky Speculatius vypadají krásně a ještě lépe chutnají, příprava je navíc velice snadná. Potřebují jen jemné zacházení
Spekulky neboli speculaas či speculatius jsou… Číst více
Sushi rolky na Silvestra 2022: Podle zkušeného sushi mistra Lukáše Neckáře je zvládnete levou zadní. Takhle snadné to je
Láká vás si silvestrovskou oslavu zpestřit… Číst více
Cuketové kobližky: Díky cuketě a tvarohu jsou krásně vláčné a božsky chutnají obalené v cukru a skořici
Opět nám po roce pomalu ale jistě nastává… Číst více