Smažená cibulka vylepší hrachovou kaši i guláš. K naprosté dokonalosti ji dovede krátké namočení do podmáslí a jeden fígl při smažení
3. 5. 2023 Vaření
Koupíte ji již hotovou v sáčku v obchodech, dozlatova osmažené cibulové kousky však snadno uděláte i doma a navíc budete mít jistotu, z čeho jste ji připravili. Křupavou dobrotou pak můžete posypat mnoho pokrmů nejen exotických, báječně se hodí třeba i na klasický hospodský guláš.
Smažená cibulka dochutí saláty a přílohy
Smažená cibulka je oblíbená delikatesa, která se používá na dochucení mnoha pokrmů. K dokonalosti pozvedne chuť nejen hlavních jídel, ale i salátů, polévek nebo příloh. Můžete jí posypat šťouchané brambory nebo vařenou čočku či hrachovou kaši, báječně se hodí na špekové knedlíky, dá se vmíchat i do těsta na domácí chléb nebo jiné pečivo. Pokrmu dodá nejen příjemnou cibulovou chuť, ale i křupavý element. Chuť této restované cibulky není nijak štiplavá, ale příjemně nasládlá, takže si ji můžete vychutnávat klidně i jen samotnou místo chipsů.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená v Americe i v Asii
Tato křupavá restovaná cibulka je populární v mnoha kuchyních světa. U nás se jí často říká vídeňská cibulka a má podobu kroužků obalených v mouce a smažených na oleji. Ty se pak často v rakouské kuchyni dávají na různé masové speciality. V Americe je zase známá jako french fried onions (francouzská smažená křupavá cibulka) a je důležitou součástí populárního amerického pokrmu green bean casserole, což jsou zelené fazolky s houbovou omáčkou, notně posypané touto křupavou cibulkou.
Jako posyp na hot dogy ji používají nejen v Americe, ale třeba i ve Švédsku, jak můžete vidět i v jistém slavném švédském obchodě s nábytkem, kde ji rovněž prodávají již hotovou. V asijských zemích zase smaží jemnější šalotku, kterou pak používají jako dochucovadlo v indonéské, tchajwanské, vietnamské nebo thajské kuchyni. Tato smažená šalotka je známá pod svým indonéským názvem bawang goreng a zdobí jí tam vše od masa přes polévky, nudle, rýži až po saláty a další zeleninové pokrmy. Oblíbená je i v kuchyních Blízkého východu i v indické kuchyni, kde je častou ozdobou tradičního rýžového pokrmu biryani.
Jak osmažit cibulku dokřupava?
Půvab této delikatesy spočívá v tom, že je cibulka osmažená úžasně dokřupava a zůstává křehká. Toho dosáhnete dvojím smažením na pánvi ve vyšší vrstvě oleje nebo ve friťáku (použít však lze i horkovzdušnou fritézu, která zaručí zdravější smažení za použití minimálního množství oleje), větší křupavost ovšem zajistíte, když cibuli ještě obalíte v mouce nebo v kukuřičném škrobu (ten je navíc bezlepkový) a pak teprve osmažíte.
Cibulka může být nakrájená na kousky i na kolečka a můžete ji dochutit různými druhy koření, třeba paprikou, chilli, grilovacím kořením, římským kmínem a samozřejmě solí a pepřem. Při smažení je důležité, aby do sebe cibule nenasákla hodně oleje a nebyla pak příliš mastná. Pokud si ji připravíte doma, máte navíc jistotu, že neobsahuje žádné zbytečné konzervanty. A jak tedy tuto křupavou delikatesu udělat?
Budete potřebovat: 400 g šalotky nebo běžné žluté cibule (vhodná je i bílá nebo červená), 1 lžičku bílého vinného octa, 2 lžíce kukuřičného škrobu, ½ lžičky soli, 1 šálek oleje nebo více podle potřeby.
- Šalotky oloupejte a poté je nakrájejte na tenké plátky, aby se rovnoměrně opekly. Nejvhodnější je na to mandolínový kráječ, zajistí totiž rovnoměrně nakrájenou cibulku.
- Nakrájenou šalotku smíchejte s octem a nechte ji asi 5 minut odstát. Plátky cibule můžete pro větší křehkost a jemnější chuť namočit i na 15-30 minut do podmáslí.
- Ve velkém hlubokém hrnci rozehřejte asi centimetr oleje. To, že je dostatečně rozehřátý, poznáte tak, že do oleje vložíte špejli, měly by se kolem ní objevit bublinky.
- Poté šalotku propláchněte vodou a vodu slijte. Jen lehce ji otřete savou papírovou utěrkou. Přidejte sůl a kukuřičný škrob a promíchejte.
- Do rozpáleného oleje opatrně vložte nakrájenou šalotku, snižte trochu teplotu na středně nízkou a smažte, dokud nebude jen lehce dozlatova. Trvá to asi 2-4 minuty. V této fázi ještě nebudou křupavé.
- Šalotku vyjměte z oleje děrovanou naběračkou a před druhým smažením ji nechte asi 10 minut vychladnout.
- Znovu zahřejte olej a otestujte teplotu špejlí. Toto druhé smažení bude velmi rychlé. Vložte šalotku zpět a smažte ji asi 30 sekund nebo dokud nebude zlatavě hnědá. Nesmažte je ovšem příliš dohněda, aby nezhořkla. Pěkně křupavá bude až po vychladnutí.
Náš tip: Pokud patříte k milovníkům cibule, můžete si podle našeho videoreceptu připravit i tyto vynikající smažené cibulové kroužky, které jsou ideální pochoutkou k pivu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Křupavé cibulové kroužky: Takhle si můžete doma připravit hvězdu amerických motorestů
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku