Korunovace krále Karla III.: Oficiální menu oslav a recept na pečený lilek s jogurtovou zálivkou nadchly internet
5. 5. 2023 Ostatní

Korunovace nového britského panovníka Karla III. je za dveřmi a celý svět pečlivě sleduje všechny podrobnosti jeho nástupu na trůn. Mimo jiné se zraky ubírají i do královské kuchyně, kde se bude chystat hostina, jakou Velká Británie nepamatuje 70 let. Mimo jiné bude v menu korunovační lilek, který podle snadného receptu připravíte doma i vy!
Odtajněný quiche i trojice receptů
Buckinghamský palác na zájem o menu, které bude servírováno králi, jeho rodině i významným hostům z celého světa, zareagoval velmi pohotově. Video s receptem na quiche se špenátem, který vystřídá tradiční korunovační kuře, se brzy stalo velkým hitem a nejen Britové si pochoutku, na níž si 6. května pochutná Karel III., zkouší připravit doma. To můžete udělat taky. Recept jsme totiž za vás vyzkoušeli a nabízíme tedy přesný postup.
Mohlo by vás zajímat
Chutě Asie i oblíbený dezert
Kromě slaného koláče jsou podle webu Country Living potvrzeny i další tři chody, které mají nově korunovaného krále potěšit. Jedná se o korunovační pečeni z jehněčího masa s marinádou v asijském stylu od Kena Homa, korunovační lilek od Nadiyi Hussainové či jahodový a zázvorový trifle (vrstvený piškotový dezert - pozn. red.) od Adama Handlinga.
Korunovační lilek
Právě na druhý jmenovaný pokrm, tedy lilek, se podíváme důkladněji. Jeho příprava totiž není složitá a dobře připravená zelenina může kolikrát zaujmout víc, než osvědčená masová klasika. Na přípravu slavnostního pokrmu ze Spojeného království budeme potřebovat: 225 ml olivového oleje, 3 rozmačkané stroužky česneku, 1 malou nastrouhanou cibuli, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku soli, 2 velké lilky (zhruba 600 gramů), nakrájené na centimetr silné plátky.
Jak na to?
- Do mísy nalijte olej s prolisovaným česnekem, cibulí, paprikou a solí. Pečlivě všechny ingredience promíchejte.
- Nakrájené lilky vyskládejte na plech. Plátky potřete dostatečnou vrstvou olejové směsi, opakujte až do chvíle, kdy se vám nepodaří všechen olej dostat do lilků.
- Připravte si jednu velkou nebo dvě menší pánve, na nichž budete lilky při střední teplotě grilovat po obou stranách. Z každé bude stačit přibližně dvě minuty, ve výsledku musí být plátky zeleniny měkké a na první pohled je na nich vidět, že absorbovaly tekutinu.
- Hotové lilky přesuňte z pánve na talíř a na moment je nechte „odpočinout“.
Náš tip: Aby se vám lilek nerozpekl na kašovitou hmotu, je potřeba jej před jakoukoliv další úpravou nasolit a nechat vypotit minimálně 30 minut, lépe však hodinu, a šťávu z něj poté důkladně osušit kuchyňskou utěrkou.
Štiplavá zálivka
K lilku nedomyslitelně patří lahodný dip nebo zálivka, která dá zelenině správnou chuť. Jinak tomu není ani u receptu, podle nějž bude připravován pokrm pro královskou rodinu. Na zálivku si připravte tyto ingredience: 200 g řeckého jogurtu, 2 lžičky kari, 2 rozmačkané stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky mangového čatní, 2 lžičky plnotučného mléka. Při servírování ještě využijeme malou hrst smažené cibulky, stejné množství rozinek a zhruba dvakrát tolik čerstvého koriandru, nakrájeného na tenké plátky.
Jak na to?
- Smíchejte jogurt, kari, česnek, sůl a mangové čatní. Přidejte plnotučné mléko.
- Vzniklou směsí polijte připravený lilek, při podávání jej posypte smaženou cibulkou, rozinkami a koriandrem.
Náš tip: Zkuste třeba lilek i podle našeho video receptu:
Zdroj informací:
Country Living - The 3 official recipes for King Charles III's Coronation revealed
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více