Finále Polreichova souboje restaurací zná vítěze: Netradičně postavené menu porazilo punkový přístup, rozhodování ale ztížil dezert
3. 5. 2023 Ostatní
Finálový večer kulinářské show, v níž Zdeněk Pohlreich hledal „nejlepší restauraci“ v Česku, nabídl dramatický souboj dvou rozdílných přístupů k vaření. Zatímco restaurace Salabka předvedla další bezchybný výkon, založený především na preciznosti, olomoucká Long Story Short opět vsadila na bezprostřednost a neokázalý styl. Z vítězství se však nakonec radoval pražský podnik, nabízející zážitkovou kuchyni.
Dokonalý pop-up
Zátěžový večer v Long Story Short podle Pohlreicha ukázal, že zdejší personál pod vedením Petra Heneše jen tak něco nerozhodí. V prvním kole se dokázal tým z podniku na Hané popasovat i s vegetariánskou výzvou, v semifinále pak odzbrojil hosty svým pojetím pop-up restaurace. „Moje finálové menu je poklonou české gastronomii, chci poukázat na to, že se stáváme světovou kuchyní,“ říkal Heneš před poslední bitvou. „Je to David proti Goliášovi, Salabka je strašně silný soupeř, ale kdo má malé cíle má malé výsledky,“ dodal šéfkuchař Long Story Short.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší kuchař Česka
I pro tým Petra Kunce ze Salabky byl zátěžový test opravdovou zkouškou, v níž ovšem pražský podnik obstál. Stejně tomu bylo i ve druhém kole, kde vyřadil vietnamské „bistro“ Nhà hai hành. „V semifinále zcela dominovali, když servírovali kačeří prsa nebo krupicovou kaši. Ve spojení s nonšalantním servisem bylo nemožné je porazit,“ komentoval výkon Kunce a jeho spolupracovníků Pohlreich. „Když chce člověk hrát první ligu, tak musí prostě makat. Za to, jakým jsem dnes, mohu poděkovat šéfkuchařům, s nimiž jsem pracoval, a právě na jejich počest chci sestavit svoje finálové menu,“ sdělil šéfkuchař zážitkové restaurace a oznámil, že chce být nejlepším kuchařem Česka.
Posedlost dokonalostí a láska k vaření
Oba finalisté se opět, stejně jako v prvním klání, vrátili do Pohlreichovy restaurace Next Door. Zde dostali za úkol vytvořit tříchodové menu, které mělo ukázat, kdo si zaslouží titul v prvním souboji restaurací. Tentokrát ovšem soupeři nevařili současně, ale postupně, přičemž první byla zvolena Salabka. Každý z šéfkuchařů k výzvě přistoupil po svém. Zatímco Kunc se vrátil na začátek své kuchařské dráhy, Heneš podle Pohlreicha připravil menu stejně nevšední, jako je on sám. „Petr Kunc má jídla dost symetrická a nalajnovaná, já tam zase použiji tu naší klasickou nedbalou eleganci,“ glosoval to šéfkuchař olomoucké restaurace.
Hosté z nejpovolanějších
Mezi pozvanými na poslední večeři nechyběli ani účastníci předešlých klání, kterým účast ve finále unikla. Poradními hlasy, které měly Zdeňku Pohlreichovi pomoci rozhodnout, koho má vybrat jako toho nejlepšího, se staly profesionální školitelka personálu Martina Strenková, redaktorka časopisu Apetit Darina Siegelová a vítězka ocenění Foodblok roku 2022 Anna Grossmanová.
Houbový risk i mušle v zelňačce
Inspiraci k tvorbě předkrmu získal Petr Kunc u Hestona Blumenthala, známého pro své použití netradičních technik vaření. Hostům šéfkuchař Salabky nabídl hlívu královskou, pyré z pravých hříbků a bramborovou espumu. Naproti tomu tým z Long Story Short postavil speciální zelňačku s mušlemi svatého Jakuba. „Dát tohle dohromady je pro někoho fakt přestřel, ale to jsem já,“ vysvětloval Heneš. Podle reakce hostů se zdálo, že jeho neotřelý přístup může být klíčem k vítězství. Houby ze Salabky totiž nenadchly všechny hosty. „Úplně mě to nevystřelilo,“ komentoval jeden, další přiznal, že určitě dá prostor i druhé restauraci. „Určitě si své místo ve finále určitě zaslouží, protože ten předkrm byl fenomenální,“ zaznělo posléze na konto netradiční zelňačky.
Drzost, která má své místo
Podle Pohlreicha byl předkrm Salabky na jejich standard možná moc jednoduchý. „Očekávání hostů, kteří si myslí, že to bude totální raketa, však mohou být ještě větší,“ připomněl renomovaný šéfkuchař. Risk Long Story Short ovšem pochválil a na Henešovu adresu dodal, že kdyby takových drzounů bylo víc, tak by se gastronomie hýbala kupředu o něco rychleji. Food kritičky pochválily oba předkrmy.
Jehně a králík
Inspirací k hlavnímu chodu byl pro Petra Kunce jeho pobyt v Anglii. Zde se totiž kuchař zamiloval do jehněčího, které se stalo základem jeho stěžejního jídla, jehněčího hřbetu a konfitu s mátovou omáčkou a pyré s fava fazolí. To šéfkuchař Long Story Short sáhl po české klasice, králíkovi. Jak sám prohlásil, snaží se ho vytáhnout opět na výsluní, a proto zvolil jako hlavní chod právě králíka.
Obě jídla potěšila jak Pohlreicha, tak jeho „poradkyně“. U jehněčího si pochvalovaly především maso a silnou omáčku, olomoucký podnik ocenily jak za králíka, tak i pyré. „Tentokrát se všechny shodneme, to byla česká vesnice na talíři, ale v luxusním provedení,“ sdělila Anna Grosmannová.
Dezert ztížil rozhodování
Zlatým hřebem večera, který měl rozhodnout o konečném vítězi Pohlreichova souboje restaurací, se staly dezerty. Zatímco Salabka nabídla hostům restaurace Next Door krém z bílé čokolády s čerstvým ovocem, jahodovým consommé s vanilkovým olejem, šťavelovou zmrzlinou a jedlým zlatem, Long Story Short vsadila na žemlovku, ovšem v moderním kabátě. Podle očekávání hostů se obě sladké tečky vydařily na výbornou, takže měl Pohlreich ztíženou situaci při rozhodování o vítězi jeho soutěže.
Pohlreichovo přiznání
Před vyhlášením výsledku se oblíbený „šéf“ obrátil na oba kuchaře, kteří se ve finále postavili proti sobě. „Petře, z tebe doslova tryská ambice a tvoje absolutní odhodlání být nejlepší je úplně nepřehlédnutelné. A k něčemu se ti musím přiznat. Mně je to moc sympatické, já jsem totiž nebyl tak úplně jiný než jsi ty,“ řekl Pohlreich Kuncovi.
Slova chvály měl ovšem i pro druhého Petra Heneše. „Ty o sobě říkáš, že jsi punkáč s pravidly. Pro mě jsi zjevení české gastronomie, baví mě ten nekonvenční a kreativní přístup a to, co předvádíš, je opravdu hodně zajímavá věc. Myslím si, že jsi jeden z nejlepších lidí na poli moderní české gastronomie, jestli na tobě ale doopravdy něco obdivuju, je to tvoje schopnost inspirovat lidi kolem sebe,“ ocenil šéfkuchaře Long Story Short Pohlreich.
Restaurační puberta
Nakonec to byl ovšem právě šéf olomoucké kuchyně, kdo odcházel jako zklamaný. Premiérové vítězství v souboji restaurací totiž vybojovala zážitková restaurace Salabka. „Jsem nesmírně šťastný, dali jsme do toho všechno, šli jsme si za svým, snažili jsme se být na každé kolo maximálně připravení a dotáhnout to do konce,“ zhodnotil účast v Pohlreichově soutěži Petr Kunc. Jeho protivník byl sice smutný, ale hned věděl, že je třeba tuto situaci přetavit v úspěch. „Jsme malý tým, máme restauraci ještě v pubertě, ale jak ji ještě trochu vypipláme, tak budeme nejlepší,“ vzkázal Petr Heneš.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pojďte si s námi uvařit tradiční staročeskou polévku zelňačku, ale tentokrát trochu netradičně z hlávkového zelí
Vítěz Pohlreichova souboje restaurací Petr Kunc ze Salabky: Jsem perfekcionista a workoholik, do soutěže jsme šli vyhrát!
Desatero rad na téma jehněčí: Co vše potřebujete vědět, abyste přípravu jehněčího masa hravě zvládli
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné bramborové knedlíky 3 x jinak: Uzené s cibulkou je klasika, náplň z bylinek má svěží chuť a ta houbová překvapí jemností
Jak na křupavé a chutné houstičky podle babičky? Vláčnost zajistí sádlo a podle jednoduchého receptu to zvládne každý
Jak připravit dokonalou holandskou omáčku? Fantastickou chuť a sametově hebkou konzistenci zaručí správné šlehání másla