Jak si vybrat správnou plničku klobás: Tipy a rady pro úspěšnou výrobu klobás
3. 5. 2023 Tipy a triky
Plničky klobás jsou ideálním nástrojem pro ty, kteří rádi vyrábí domácí klobásy. Díky tomuto zařízení můžete mít dokonalou kontrolu nad tím, z čeho se skládá recept, a vytvořit si tak klobásy přesně podle svých představ. V tomto článku vám přinášíme základní informace o tom, jak plničky klobás fungují a jak je používat.
Praktické řešení
Plničky klobás představují efektivní nástroje určené pro plnění klobásové směsi do střívek. Tvoří nezbytnou součást výbavy každého, kdo se doma či v provozovně věnuje přípravě klobás. Plnička klobás umožňuje jednoduše dosáhnout rovnoměrného plnění klobás a tím i lepší kvality hotového výrobku.
Tyto stroje jsou k dispozici v různých provedeních a velikostech, takže se hodí pro použití jak pro domácí účely, tak pro profesionální použití. Zpravidla se liší svou kapacitou, rozměry, ale případně i příslušenstvím.
Jak používat plničku klobás
Při používání plničky klobás je důležité postupovat podle návodu k použití. Nejprve je nutné připravit klobásovou směs, která se bude plnit do obalů (střívek). Směs se vkládá do nádoby plničky, odkud se pomocí trysky plní do obalů. Je nutné volit správnou trysku pro daný typ klobás a nastavit rychlost plnění podle potřeby.
Pokud je využívána manuální plnička klobás, je nutné vynaložit fyzickou sílu pro plnění klobás. Zpravidla je třeba točit klikou, což může být poněkud náročnější. Pokud si však chcete vyrobit jen pár uzenin pro radost, není to problém.
Správný výběr
Další důležitý faktor při výběru plničky klobás je velikost zařízení. Je důležité zvážit, jaké množství klobás budete potřebovat plnit, abyste si vybrali správnou velikost stroje. Pokud plánujete plnit klobásy pouze občas, může být menší zařízení dostačující. Na druhou stranu, pokud plánujete pravidelně vyrábět velké množství klobás, vybírejte plničku s větší kapacitou.
Kromě velikosti je také důležité zvážit materiál, ze kterého je plnička vyrobena. Většinou jsou vyrobeny z nerezové oceli, což je velmi odolný materiál. Pokud si vyberete stroj z nerezové oceli, můžete si být jisti, že vám bude sloužit dlouhou dobu.
Typ plnění
Další faktor, na který byste měli při výběru plničky klobás myslet, je typ plnění. Existují dvě hlavní možnosti – ruční a elektrické (automatické).
Ruční plničky jsou obvykle menší a vhodné pro menší množství klobás. Jsou tak s oblibou využívány zejména v domácnostech, či menších provozech. Pro plnění klobás je vyžadována určitá manuální práce, ovšem výhodou může být nižší cena. Pro výrobu malého množství klobás je tento typ zařízení perfektní volbou.
Oproti tomu elektrické plničky jsou větší a vhodné pro plnění většího množství klobás. Díky motoru si můžete ušetřit mnoho práce, celý proces jde tak zvládnout rychleji a efektivně. Jde tedy o vhodnou volbu zejména pro profesionály.
Dostupné příslušenství
V neposlední řadě je také důležité myslet na příslušenství, které obvykle dostanete. Většina plniček klobás je dodávána s různými tryskami, které usnadňují plnění klobás. Vždy sledujte, zda vám daná výbava bude vyhovovat.
Při výrobě klobás mohou plničky pomoci udržet pracovní prostor čistý a bezpečný. Klobásy totiž není nutné plnit ručně, ve výsledku je tak celý proces mnohem čistší a rychlejší. To zvyšuje hygienu a bezpečnost práce v kuchyni či třeba v řeznictví.
Celkově lze rozhodně říci, že plnička klobás je užitečným nástrojem pro řezníky a kuchaře, kteří se věnují zpracování masa. Ovšem tento stroj najde využití i v domácnostech. Můžete si vyrobit vlastní klobásy různých druhů a chutí, zkoušet různé recepty a vyrobit tak jedinečné produkty – ať už pro zákazníky, či vlastní spotřebu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více