Charles Darwin předsedal Klubu žroutů a miloval „divná jídla“: Mimo jiné snědl pásovce nebo sovu a vypil želví moč
5. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Nejen vědou a studiem živ je člověk. Aspoň to si říkal mladý Charles Darwin, když v rámci teorie evoluce začal zkoumat původ člověka. Nové věci rád objevoval i na talíři, a protože byl vyhlášeným masožroutem, není divu, že některé z jeho zkoumaných exemplářů živočišného rodu skočily u něj v žaludku.
Místo studia raději jedl a pil
Známý vědec sice absolvoval přírodovědu na britské Cambridge, ale k vzornému studentovi měl daleko. „Ačkoli si Darwin nakonec vedl u závěrečných zkoušek docela dobře, většinu z jeho tří let strávil pojídáním exotického masa se svým Glutton Clubem, přílišným pitím, ježděním na koni a samozřejmě sbíráním brouků,“ uvádí se o něm v dokumentech vysoké školy.
19. století bylo v Anglii zlatou érou členství v různých klubech. Nejvíce nových klubů zakládali vysokoškolští studenti. Jedním z nich byl i mladý Charles Darwin. Zatímco přednášky ho zajímaly jen některé, s nadšením se věnoval založení klubu, který byl pojmenován Glutton Club, tedy Klub žroutů.
Mohlo by vás zajímat
Klub žroutů
Darwin byl poměrně neobvyklý gurmán. Měl výrazně vědecký přístup k jídlu a nejspokojenější byl, když jeho chuťové buňky mohly okusit neobvyklá a vzácná zvířata a ptáky.
Zmíněný klub se scházel jednou týdně a členové vyhledávali a konzumovali – jak říkali ostatní studenti – „podivné maso“. On a jeho kolegové z klubu se zavázali jíst takové druhy masa, které se nenacházejí na běžných jídelních lístcích.
Vyzkoušeli různě kuchyňsky upravené maso z ptáků, jako jsou jestřáb či bukač, ale i různé druhy pásovců a hlodavců. Klub se rozpadl poté, co se mladí muži více věnovali popíjení portského než konzumaci trochu starší a tuhé sovy pálené. Sám Darwin záhadně zhodnotil její maso jako „nepopsatelné“.
Svérázný gurmán
Rozčarovaný a zarmoucený nedostatkem „jídelní“ zvídavosti svých spolužáků se Darwin vrhl na dokazování zákonů evoluční biologie a vyplul na vědeckou výpravu.
Po celých pět let, co se plavil kolem světa na lodi Beagle, se oddával svým kulinárním vášním a jeho záliba v odvážném výběru potravin se dále vyvíjela. Kuchaři neměli problém mu servírovat vše, co bylo možné ulovit na moři a na souši.
Darwin i tady dával přednost pásovcům, kteří podle něho „chutnají a vypadají jako kachna“. Neměl problém dát si ještěrku nebo málo známé mořské živočichy. Nechal se slyšet, že nejlepším masem, které kdy jedl, byl dobře upečený asi devítikilový tmavě hnědý hlodavec, zřejmě aguti.
Upečený exemplář
Neměl problém poobědvat pumu („chuťově se nápadně podobala telecímu“) a leguány. Nejenže jedl obří želvy, ale zkusil vypít i obsah jejich močového měchýře: „Tekutina byla docela průzračná a měla jen velmi mírně hořkou chuť.“
Dokonce omylem snědl část pštrosovitého ptáka zvaného rhea menší, kterého se dlouhé měsíce snažil chytit, aby mohl tento druh popsat. Jakmile Darwin zjistil, co jedí, vyskočil uprostřed jídla přinutil všechny spolustolovníky, aby přestali jíst. Balíček se zbytky kostí, kůže a peří poslal zpět do Anglie.
Zdroje informací:
npr.org: Dining Like Darwin: When Scientists Swallow Their Subjects
theguardian.com: Famous foodies: Charles Darwin
thefactsite.com: Why was Darwin adventurous in his food?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Mistr hororů Alfred Hitchcock měl fóbii z vajec, hosty děsil modrým jídlem a miloval tenhle slaný koláč
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších receptů na úpravu kachny: Máte nejraději prsa jako minutku, kachnu pomalu pečenou nebo konfitovanou?
Historie masožroutství v dějinách lidstva: V antice "frčel" nadívaný plch, ve středověku veverky a v renesanci dušený ocas z bobra
Jídelní rozmary slavných: Andy Warhol miloval chleba s marmeládou a neuvěřitelných dvacet let jedl k obědu rajčatovou polévku