Jak peče rohlíky Josef Maršálek? Těsto podle něj nesmí při kynutí oschnout a prozradil trik, díky kterému budou nádherně křupavé
7. 5. 2023 Vaření
Nejen sladkému pečení se věnuje cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou v pořadu Buchty po ránu. V posledním díle společnými silami upekli křupavé rohlíčky z kynutého těsta, které snadno zvládne každý udělat sám doma.
Jak na čerstvé domácí rohlíky
V nedělních Buchtách po ránu to vonělo jako v pekárně. Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou upekli, jak řekl Josef Maršálek, svatou trojici české pekařiny – chléb, rohlíky a dalamánky. Bez těchto druhů pečiva se neobejdou téměř v žádné domácnosti, přičemž rohlíky patří k nejoblíbenějším.
Většinou si pro ně chodíme do pekárny, udělat si krásně vypečené rohlíčky však není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Navíc, když si je upečete doma, budete si je moci vychutnat čerstvé, klidně ještě teplé, a nemusíte kvůli tomu vstávat za kuropění, abyste stihli čerstvou várku v pekárně. S tipy a receptem od Josefa Maršálka se do pečení můžete pustit třeba hned.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě rohlíků
Na domácích rohlících je úžasné hlavně to, že na ně nepotřebujete moc ingrediencí. Vystačíte jen s moukou, droždím, solí, vodou a trochou oleje nebo jiného tuku, neboť jde o tukové rohlíky. Místo oleje lze použít třeba kvalitní sádlo. „Pokud milujete máslovou chuť, můžete si tam dát máslo,“ radí Josef Maršálek.
- V případě pivních rohlíků můžete část vody nahradit pivem. „Pivní rohlíky jenom z piva by totiž byly docela hořké,“ varuje Josef Maršálek.
- Josef Maršálek připravil rohlíky z jednoduchého těsta tzv. na záraz bez omládku. Je z obyčejné hladké pšeničné mouky a jeho předností je, že je rychlé, pevné, dobře se s ním pracuje a hezky drží tvar.
- „Podstatné je u toho těsta, stejně jako u jiných kynutých těst, že nesmí během procesu kynutí oschnout,“ upozorňuje Josef Maršálek. Proto se musí přikrýt.
- Když budete mít zarolované rohlíky, je třeba umístit špičky/konce trojúhelníků, z nichž se rohlíky tvarují, dospodu, aby se rohlíky nerozmotávaly. „Pak je nutné rohlíky přetřít nebo postříkat vodou, aby během kynutí neoschly,“ upozorňuje známý cukrář a dodává: „Pokud máte suchý vzduch v místnosti, můžete je ještě postříkat během kynutí.“
- Jestliže chcete rohlíčky extra vypečené, dejte dospodu trouby plech, do kterého nalijete 1,5 dl vody. „Místo vody můžete dát i tři nebo čtyři kostky ledu na plech,“ radí Josef Maršálek.
Mohlo by vás zajímat
Tukové rohlíky podle Josefa Maršálka
Nadchla vás možnost připravit si domácí rohlíky? Snadno to zvládnete díky následujícímu receptu.
Budete potřebovat: 500 g hladké pšeničné mouky, 20 g droždí, 10 g soli, 280 g vody a 40 g oleje.
- Mouku nasypejte do mísy, rozdrobte do ní čerstvé droždí, přidejte sůl, vodu a olej. Dejte do robotu, nejprve jen krátce promíchejte asi minuty, pak zvyšte rychlost a vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
- Z těsta pak vytvarujte kouli, aby tak dobře nakynulo, mělo co nejmenší povrch a aby neosychalo. Těsto dejte do misky, zakryjte utěrkou a nechte nakynout do dvojnásobného objemu. Může nakynout i více.
- Nakynuté těsto pak opatrně z mísy vyjměte na pomoučenou plochu pomocí cukrářské karty nebo stěrky. Jde to ale i rukou. Pak z něj vytvarujte kruh, dobře je posypejte moukou, aby se nepřilepilo k pracovní ploše.
- Poté pomocí nože nebo cukrářské karty těsto rozdělte na osminy. Každý trojúhelník rozválejte pomocí válečku na ještě větší trojúhelník. Podsypávejte, aby se vám těsto nepřilepilo. Nakonec každý díl zarolujte od delší strany směrem ke špičce do tvaru rohlíku.
- Rohlíky přendejte na plech, konce dejte dospod a přestříkejte rohlíky vodou nejlépe z rozprašovače. Pak je posypejte mákem, případně kmínem či solí. Rohlíky nechte vykynout na dvojnásobný objem, pak je vložte do trouby předehřáté na 230 °C a pečte 12-13 minut podle toho, jak vypečené chcete rohlíky mít.
Náš tip: Při přípravě rohlíků můžete postupovat také podle našeho video receptu.
Fotogalerie - Báječně vypečené rohlíky podle Josefa Maršálka: Větší křupavost zajistí čtyři kostky ledu na plechu
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Jak peče rohlíky Josef Maršálek? Těsto podle něj nesmí při kynutí oschnout a prozradil trik, díky kterému budou nádherně křupavé
Jak dlouho péct rohlíky v troubě? Kratší dobu, při vyšší teplotě a s párou
Komentáře (5)