Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
Zdroj: zdroj: Freepik, freepik

České kuchyně dobylo začátkem 70. let a jeho obliba od té doby neklesá. Kuřecí maso je poměrně levné, brzy připravené a k tomu i skvěle chutná. Navíc má mnoho možností využití.

Jak vybírat kuře?

Kuřecí maso je libové, neobsahuje skoro žádný tuk a cholesterol, je vhodné při dietách – a to těch ze zdravotních důvodů i redukčních.

Většina z nás kupuje kuře v supermarketu. Než vložíte kuřecí do košíku, pečlivě ze všech stran zkontrolujte obal – ten musí být neporušený. Chladicí boxy jsou „dobře“ osvětlené, aby v nich maso vypadalo lákavě, balíček s masem proto raději vyndejte a prohlédněte si ho.

Čerstvé kuřecí maso má světle růžovou barvu. Jestli se vám zdá tmavší nebo našedlé, asi už má po porážce delší dobu, než se uvádí na obalu. Podezřelé jsou i nažloutlé nebo tmavé skvrny na mase. I přes obal uvidíte, jestli není maso oschlé. Nezapomeňte si k balíčku s masem přičichnout. Pokud máte pocit, že vůně není úplně v pořádku, nebo ucítíte nepříjemný závan zápachu, nechte si raději zajít chuť. Tohle kuře určitě nekupujte!

Stejně jako u jiného masa najdete na etiketě potřebné informace o výrobci, zemi původu, datum použitelnosti apod.

Jak ho uchovat?

Ačkoli obecně platí stejná pravidla jako u jiných mas, u kuřecího masa je potřeba větší opatrnost při skladování. Syrová drůbež je často nositelem různých bakterií, které mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy. Proto kuře uložte do spodní police v ledničce, pro jistotu ještě na talíř.

Při jakékoli manipulaci se syrovým kuřecím masem nezapomeňte důkladně v horké vodě (a s přidáním mycího prostředku na nádobí) opláchnout nůž, prkénka a další nádoby a náčiní, které jste při práci s masem použili.

Více o skladování masa se dočtete článku o historii masožroutství.

Na co se který kousek hodí?

Klasikou je pečené kuře vcelku s nádivkou nebo kuře grilované. Kromě celých kuřat se ale hodně kupují i jednotlivé části.

Prsa jsou jednoznačně oblíbená na přípravu řízků. Můžete je ale dusit a servírovat s různými omáčkamiZadní čtvrtky a stehna se zase hodí na pečení, protože maso je o něco tučnější a šťavnatější. Z vykostěných stehen připravíte řízek, vynikající jsou na grilu. Skelet a případné další zbylé kousky můžete využít na polévku.

Rozhodně nejoblíbenější je „obyčejné“ pečené kuře s nádivkou. Připravit ho můžete podle našeho videoreceptu:

Pečené kuře s nádivkou

Naše rada: Jak poznat, že už je kuře pečené? Šťáva vytékající z dutiny kuřete by měla být čirá. Narůžovělá a zakalená tekutina signalizuje, že maso ještě není propečené. U dobře propečeného kuřete má maso na stehně a okolní hrudi bleděrůžovou barvu.

Zdroje informací:

Jill Normanová: Vaří šéfkuchaři
James Peterson: Co by měl vědět správný kuchař

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Naposledy jste si prohlédli