Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
7. 5. 2023 Vaření
České kuchyně dobylo začátkem 70. let a jeho obliba od té doby neklesá. Kuřecí maso je poměrně levné, brzy připravené a k tomu i skvěle chutná. Navíc má mnoho možností využití.
Jak vybírat kuře?
Kuřecí maso je libové, neobsahuje skoro žádný tuk a cholesterol, je vhodné při dietách – a to těch ze zdravotních důvodů i redukčních.
Většina z nás kupuje kuře v supermarketu. Než vložíte kuřecí do košíku, pečlivě ze všech stran zkontrolujte obal – ten musí být neporušený. Chladicí boxy jsou „dobře“ osvětlené, aby v nich maso vypadalo lákavě, balíček s masem proto raději vyndejte a prohlédněte si ho.
Čerstvé kuřecí maso má světle růžovou barvu. Jestli se vám zdá tmavší nebo našedlé, asi už má po porážce delší dobu, než se uvádí na obalu. Podezřelé jsou i nažloutlé nebo tmavé skvrny na mase. I přes obal uvidíte, jestli není maso oschlé. Nezapomeňte si k balíčku s masem přičichnout. Pokud máte pocit, že vůně není úplně v pořádku, nebo ucítíte nepříjemný závan zápachu, nechte si raději zajít chuť. Tohle kuře určitě nekupujte!
Stejně jako u jiného masa najdete na etiketě potřebné informace o výrobci, zemi původu, datum použitelnosti apod.
Mohlo by vás zajímat
Jak ho uchovat?
Ačkoli obecně platí stejná pravidla jako u jiných mas, u kuřecího masa je potřeba větší opatrnost při skladování. Syrová drůbež je často nositelem různých bakterií, které mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy. Proto kuře uložte do spodní police v ledničce, pro jistotu ještě na talíř.
Při jakékoli manipulaci se syrovým kuřecím masem nezapomeňte důkladně v horké vodě (a s přidáním mycího prostředku na nádobí) opláchnout nůž, prkénka a další nádoby a náčiní, které jste při práci s masem použili.
Více o skladování masa se dočtete článku o historii masožroutství.
Na co se který kousek hodí?
Klasikou je pečené kuře vcelku s nádivkou nebo kuře grilované. Kromě celých kuřat se ale hodně kupují i jednotlivé části.
Prsa jsou jednoznačně oblíbená na přípravu řízků. Můžete je ale dusit a servírovat s různými omáčkami. Zadní čtvrtky a stehna se zase hodí na pečení, protože maso je o něco tučnější a šťavnatější. Z vykostěných stehen připravíte řízek, vynikající jsou na grilu. Skelet a případné další zbylé kousky můžete využít na polévku.
Rozhodně nejoblíbenější je „obyčejné“ pečené kuře s nádivkou. Připravit ho můžete podle našeho videoreceptu:
Pečené kuře s nádivkou
Naše rada: Jak poznat, že už je kuře pečené? Šťáva vytékající z dutiny kuřete by měla být čirá. Narůžovělá a zakalená tekutina signalizuje, že maso ještě není propečené. U dobře propečeného kuřete má maso na stehně a okolní hrudi bleděrůžovou barvu.
Zdroje informací:
Jill Normanová: Vaří šéfkuchaři
James Peterson: Co by měl vědět správný kuchař
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kuřecí maso, aby bylo šťavnaté? Zkuste marinády a nízkou teplotu
Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí
Jak rozmrazit maso, když máte málo času? Máme pro vás několik rad, se kterými to jistě zvládnete