Alžběta II. v kuchyni: Recept na její palačinky se zvláštní ingrediencí si vyžádal i americký prezident Eisenhower
6. 5. 2023 Ostatní
Spojené království žije korunovací nového krále Karla III., přesto se myšlenky mnohých Britů stále vrací k milované Alžbětě II. Zesnulá panovnice totiž měla ke svému lidu blízko a často ho překvapila tím, jak „obyčejná“ dokázala být. To dokládá i recept, na který upozornil například The Daily Mail, v němž bývalá britská královna učí prezidenta USA, jak připravit dokonalé palačinky.
Slib prezidentovi
Britská panovnice poskytla recept Dwightu D. Eisenhowerovi v roce 1960, uvádí britský deník The Daily Mail. Americký prezident se totiž, společně se svou manželkou Mamie, s Alžbětou II. setkal rok před tím na jejím zámku Balmoral. Zde se nejmocnější muž a žena světa bavili o palačinkách, na které královna slíbila poslat recept.
Mohlo by vás zajímat
Přísná dieta vs. sladké
„Když jsem v dnešních novinách viděla vaši fotografii, jak stojíte před grilem a připravujete křepelky, připomnělo mi to, že jsem vám nikdy neposlala recept na palačinky, který jsem vám slíbila,“ napsala v dopisu 34. americkému prezidentovi Alžběta II. Nezapomněla zdůraznit, že se jedná o recept na 16 porcí a je velmi důležité „hodně šlehat“. Zvláštní je, že se královna, držící přísnou dietu, podělila s prezidentem USA zrovna o rady, týkající se sladkého pokrmu.
Královniny tipy
Královna například radila Eisenhowerovi i s tím, na co si má dát při přípravě těsta pozor. „Když palačinek připravuji menší počet, dávám zpravidla méně mouky a mléka, ale ostatní přísady používám tak, jak je uvedeno,“ napsala v dopise do Bílého domu. „Zkoušela jsem také místo cukru použít zlatý sirup (vyrábí se svařením třtinové cukrové šťávy - pozn. red.) nebo třtinovou melasu a bylo to také velmi dobré,“ dodala.
Queen Elizabeth's own pancake recipe (drop scones)
by u/AncalagonArt in PotasticP
Alžbětiny královské palačinky
Na přípravu palačinek podle britské královny budete potřebovat: 4 hrnky hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 2 hrnky mléka, 2 celá vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky vinného kamene a 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla.
Jak na to?
- Rozšlehejte vejce, cukr a asi polovinu mléka, přidejte mouku a dobře promíchejte.
- Podle konzistence těsta přidejte zbytek mléka, jedlou sodu a vinný kámen. Vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Po důkladném vyšlehání můžete začít smažit palačinky na rozpálené pánvi s troškou oleje po obou stranách dozlatova. Hotové palačinky naplňte marmeládou nebo ovocem či čokoládou, dle své chuti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Perníková omáčka: Bohatá chuť a vůně koření skvěle ladí s masem, uzeninami i dezerty, důležitý pro její přípravu je ten správný perník
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Palačinkový den se slaví právě dnes! Ukážeme vám, jak na ty nejlepší a nejtenčí a zjistíte taky, kde se konají palačinkové závody
Přečtěte si Zobrazit více
Vítěz Pohlreichova souboje restaurací Petr Kunc ze Salabky: Jsem perfekcionista a workoholik, do soutěže jsme šli vyhrát!
Čím nahradit jedlou sodu. Pomůže snadno dostupná surovina
Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany