Krkonošská natřásanka: Kombinací brambor a jablek vznikne vláčný a šťavnatý moučník s vůní skořice
9. 5. 2023 Vaření
Léto se blíží a s ním i spousta čerstvého ovoce, je tedy nejvyšší čas zpracovat zásoby ze spíže či ze sklepa. Pokud vám zbylo hodně jablek a brambor, je ideální čas na přípravu natřásanky. Tento netradiční „koláč“ pochází z Krkonoš a jeho příprava je snadná a rychlá.
Specialita z Krkonoš
Krkonošská natřásanka je typickou specialitou z oblasti Krkonoš a Podkrkonoší. Vzhledem k tomu, že šlo o poměrně chudý a neúrodný kraj, brambory byly jednou z hlavních složek jídelníčku místních lidí. A protože mouka byla drahá, rádi je využívali i do sladkých pokrmů, kde právě bramborami mouku částečně nebo úplně nahrazovali. I když jídla, na nichž si pochutnávali, byla poměrně skromná, šlo překvapivě o dobroty, na které by bylo škoda zapomenout a rozhodně zachutnají i našim současným někdy trochu zmlsaným jazýčkům.
Mohlo by vás zajímat
Brambory je třeba natřásat
Natřásanka je zajímavá hlavně svým názvem, který vychází ze způsobu přípravy pokrmu. Součástí natřásanky totiž nejsou jen brambory, vařené a nastrouhané na hrubém struhadle, ale i hrubá mouka, v níž je třeba brambory obalit. Aby se jednotlivé kousky brambor krásně s moukou promíchaly, prohazovaly se nebo natřásaly s moukou na vále, a právě odtud plyne název natřásanka.
Krkonošská specialita je vlastně nákyp, jehož spodní vrstvu tvoří brambory, na ně se navrství plátky jablek a vše se opět završí bramborovou směsí. A nakonec se vše dohromady zapeče, vylepší skořicí a moučkovým cukrem a vznikne vám pokrm, po němž se budou všichni jen oblizovat. I když je úplně obyčejný, chutná totiž přímo báječně.
Vylepšená natřásanka se smetanou
Natřásanka se hodně podobá další specialitě z tohoto kraje známé rovněž pod zajímavým názvem rozcuchaná nevěsta. I ona se připravuje z nastrouhaných brambor, které z nákypu trčí na všechny strany, takže vypadají jako vlasy nevěsty, která se zapomněla učesat. Rozcuchaná nevěsta je ale již trochu luxusnější, neboť se do ní přidává i smetana a vajíčka. Natřásanka je takovou její prostší verzí, jež se vařila v těch úplně nejchudších rodinách.
Jak připravit krkonošskou natřásanou
V případě, že vás natřásanka zaujala a rádi zkoušíte recepty našich předků, můžete si ji upéct podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g vařených brambor ve slupce, asi 200 g hrubé mouky, špetku soli, 500 g jablek, pískový cukr a skořici podle chuti nebo 2 sáčky skořicového cukru, 50 g másla na vymaštění pekáče a na pokapání povrchu brambor a moučkový cukr na posypání hotového moučníku.
- Vařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na vál postupně nasypejte 200 g hrubé mouky a brambory po částech rukama společně natřásejte a promíchávejte. Cílem je rovnoměrně obalit všechny brambory moukou.
- Pekáček vymažte máslem a polovinu brambor do něj narovnejte, lehce posolte a posypejte cukrem nebo skořicovým cukrem.
- Pak nastrouhejte jablka na tenké plátky a rozložte je na brambory. Posypejte cukrem a skořicí a zakryjte druhou polovinou brambor. Brambory rovněž posypejte ještě trochou skořicového cukru.
- Celý pokrm pokapejte rozpuštěným máslem nebo obložte plátky másla a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a zapečte dozlatova. Natřásanka je vynikající teplá i studená. Případně můžete pokrm vylepšit sušenými švestkami nebo nasekanými ořechy
Náš tip: Kulinární výlet do Krkonoš si můžete vylepšit tím, že si připravíte další místní specialitu sejkory podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Marhold, J.: Krkonošská kuchařka
Janák, D.: Jídlo není jenom něco k jídlu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Krupicové nočky do polévky už potrápily nejednoho začátečníka. Poradíme dva způsoby přípravy
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny