Citronový krém, který miluje britský král Karel III., vznikl původně ze zbytků. Jeho lahodná chuť vás ovšem očaruje
6. 5. 2023 Ostatní
Korunovace nového britského panovníka Karla III. nabídla i pohled do královské kuchyně. Díky speciálnímu menu, o němž média spekulovala dlouhé týdny, se ukázalo například i to, jaká jídla nástupce Alžběty II. sám nejraději konzumuje. Překvapivě se mnohdy jedná o pokrmy, které si může připravit doma každý. Ochutnejte třeba královský dezert, který vznikl jen díky velké náhodě.
Král neobědvá
Kdo by se domníval, že britský panovník za všech okolností hoduje jako panovníci v pohádkách, byl by překvapen. Karel III. totiž podle serveru Good Housekeeping nepreferuje obřadné a drahé pokrmy, ale rád si pochutná třeba na celozrnných těstovinách, čerstvém ovoci a zelenině.
Základem královy stravy jsou vejce a sýry, přednost má rostlinná strava. Zajímavostí je, že král údajně často vynechává obědy. Na co si však britský panovník potrpí, je jehněčí maso.
Mohlo by vás zajímat
Zapečená vejce
Prim ovšem jednoznačně hrají vejce, ta sýrová pečená jsou Karlovi III. často připravována ke snídani. Směs měkkého a strouhaného tvrdého sýra v kombinaci s rajčaty, čerstvou bazalkou a vejci, zapečenými v troubě, učarovala panovníkovi již před lety.
Houbové rizoto
Bývalý britský ministerský předseda Tony Blair si zase ve spojitosti s králem vybaví jako první jídlo houby, které král rád sám aktivně v minulosti sbíral na panství Balmoral. Zřejmě i proto patří k jeho oblíbeným jídlům i houbové rizoto s jehněčím masem.
Bažant podle Karla III.
Na královském stole se ovšem najdou i netradiční pokrmy, například bažantí koláč s drobenkou. „Bažant se nejprve pošíruje v bylinkách a aromatických přísadách a poté se vloží do pekáče s omáčkou z jíšky, což je bažantí vývar zahuštěný moukou a máslem. Maso se posype strouhankou, kvalitním parmezánem a kousky slaniny a peče se, dokud není křehké, krémové a neuvěřitelně chutné,“ cituje Karla III. server Tatler.
Dezert ze „zbytků“
Král si ovšem potrpí i na sladké. Jeho nejoblíbenějším dezertem je citronový krém, jehož minulost je velmi zajímavá. Oblíbená pochoutka nástupce Alžběty II. totiž vznikla zcela náhodou.
Italský šéfkuchař Enrico Derflingher popsal, že pokrm vznikl, když se kvůli špatnému počasí prodloužila jedna z cest tehdejšího prince z Walesu. Zásoby se zužovaly, proto kuchař zkusil vytvořit ze smetany, citronu, másla, vajec, cukru a mouky dezert. U Karla III. vzbudil tento jednoduchý pokrm nadšení a zůstal tak na jídelníčku dlouhé desítky let.
Citronový krém se sušenkou
Na jednoduchý recept budeme potřebovat tyto suroviny: 125 g smetany (co nejtučnější), 1/2 citronu, 65 g cukru krupice, 40 g másla, 40 g celozrnné mouky a 1 vaječný bílek.
Jak na to?
- Nejprve je potřeba si vytvořit sušenky, které ke krému neodmyslitelně patří. Smícháme tedy máslo, 40 g cukru krupice, mouku a bílek, který dáváme až na úplný konec. Těsto dáme vychladit.
- Nyní v malém kastrolu smícháme smetanu, cukr a citronovou kůru. Zahřejme na 80 °C. Poté necháme zchladnout na 55 °C a přidáme citronovou šťávu a promícháme. Po dalším zchladnutí, tentokrát na 45 °C propasírujeme přes síto.
- Směs nalijeme do misek a necháme řádně vychladit v lednici.
- Těsto vyválíme na plát a z něj vykrojíme kolečka, která pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě při 180 stupních zhruba 3-4 minuty.
- Upečené sušenky servírujeme položené na lahodném citronovém krému.
Zdroje informací :
Tatler - 5 of King Charles’ favourite foods and how to make them yourself at home
Good Housekeeping - Here are King Charles' favourite foods and drinks
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Vítěz Pohlreichova souboje restaurací Petr Kunc ze Salabky: Jsem perfekcionista a workoholik, do soutěže jsme šli vyhrát!
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
Přečtěte si Zobrazit více
Perníková omáčka: Bohatá chuť a vůně koření skvěle ladí s masem, uzeninami i dezerty, důležitý pro její přípravu je ten správný perník
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Korunovace krále Karla III.: Upekli jsme oficiální špenátový koláč, který bude hvězdou slavnostního menu. Je to snadné