Mátu nemusíme hledat jenom v Mojitu, připravíme z ní skvělé voňavé pesto i svěží salát se sýrem feta
13. 5. 2023 Životní styl
Máta je nenápadná středomořská bylinka, která klame svým křehkým tělem. Její aromatické lístky si oblíbili kuchaři v teplé i studené kuchyni, milují ji léčitelé a hojně se užívá i v kosmetice.
Máta, pochoutka antických bohů
O mátě psal už Hippokrates či Aristoteles a jejím milovníkem byl i geniální Leonardo da Vinci. Ke svému jménu přišla podle pověsti, když Persefona, manželka boha podsvětí Hada, kvůli své žárlivosti proměnila nymfu Minthe na rostlinu.
Filozof Aristoteles prý Alexandru Velikému radil, aby svým vojákům nedovoloval konzumovat tuto rostlinu. Její afrodiziakální účinky by totiž podle jeho výkladu mohly odpoutat pozornost vojáků od boje. Jihoameričtí indiáni ji také rádi používali – odtud prameni i kořeny koktejlu Mojito, jenž se stal populárním díky Ernestu Hemingwayovi.
Mohlo by vás zajímat
Máta ve skutečnosti neochladí
Máta, respektive mentol je synonymem pro osvěžení. A čím si nás tak získala? Nejčastěji se nám tato chuť a vůně spojuje se svěžestí a vyvolává v nás chladivý pocit. Je to tak trochu podfuk od přírody, protože máta sama o sobě neochladí, ale při styku s pokožkou a sliznicemi spustí tepelné receptory, které vyšlou signál o ochlazení do našeho mozku.
Kde všude máta chutná
Nejradši a nejčastěji si tento pocit osvěžení dopřáváme u žvýkaček, v čokoládě, čaji a nápoji, lístky zdobíme dezerty s čokoládou nebo jogurtem. V domácnosti se z máty vyrábí například domácí mátový sirup, mátový olej a čaj z čerstvé máty nebo mátová zmrzlina.
Skvělá je také omáčka ke grilovanému masu z jogurtu a máty anebo v hrachové polévce. Osvěžující je voda s mátou a citronem anebo nesmrtelné Mojito.
Mátové pesto
Připravit si můžeme například mátové pesto. Snadno se přichystá jen za pomoci tyčového mixéru a hodí se například do salátu, ke grilované zelenině anebo jako dochucení brambor. Do misky dáme velkou hrst čerstvých lístků máty, přidáme kešu nebo mandle, zakápneme extra panenským olivovým olejem a citronem, na dochucení přidáme stroužek česneku, sůl a pepř. Rozmixujeme a skladujeme v chladničce.
Zeleninový salát s mátou
Skvělý a plný barev i chutí je salát s mátou. Kombinace zeleniny, čerstvé máty a pikantního dresingu tvoří skvělý hlavní chod nebo přílohu ke grilovanému masu.
Do salátové mísy vložíme uvařenou cizrnu (vhodná je i čočka nebo bílé fazole), přidáme pečené papriky, nakrájenou salátovou okurku a nasekané listy máty, promícháme a posypeme nadrobenou fetou. Zalijeme dresinkem, který vznikne smícháním extra panenského olivového oleje, třeného česneku, citronu, hořčice soli a pepře.
Pěstování a sklízení máty
Máta není náročná na stanoviště ani pěstování. Stačí jí slunce a vydatná zálivka s občasným přihnojením. Bude se nám bujně množit výhonky, které snadno překonají i obrubníky a jiné důmyslné zátarasy a do několika let jí máme plný záhonek. Proto zahrádkáři doporučují pěstování v truhlíku.
Nejchutnější a nejvoňavější je samozřejmě máta čerstvě utržená, ale i sušená nám udělá dobrou službu. Průběžně sbíráme mladší lístky nebo celé výhonky. Rostlinku nenecháme přerůst, její účinky pak ztrácí na síle.
Nejlepší doba sklízení za účelem sušení je odpoledne, kdy rostlinky mají nejméně přirozené vlhkosti. Výhonky svážeme do svazku a zavěsíme ve tmavé místnosti s přirozenou cirkulací vzduchu. K sušení se nedoporučuje používat sušičku.
Zdroje informací:
Semena.cz: Máta peprná
Wikipedia.org: Máta
The clever meal: 18 Refreshing mint recipes
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehačková bábovka s bílou čokoládou a opilými rozinkami. Poradíme, jak mít těsto zcela hladké a bez hrudek
Krupicový svítek v mléce, to je slaďoučký dezert z krupice podle Sandtnerky. Žloutkový krém pozvedne chuť do nebeských výšin
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Čokoláda Studentská pečeť je tu skoro půl století! V roce 1975 stála 11,80 Kčs, a patřila tak mezi dražší pochoutky
Hráškový krém: Klasiku školních jídelen připravíte snadno, stačí 3 hlavní suroviny a vylepšovat můžete už podle vlastní chuti
Borůvky, které jimi ani nejsou: Jak pěstovat ty kanadské, jak muchovník nebo zimolez, abyste měli krásnou úrodu